StoryEditorOCM
4 kantunaODLUKA DSV-A

Sudac koji je vodio slučaj Daruvarac premješten na sud u Sesvete!

Piše B.S.
4. siječnja 2019. - 22:00
kovacevic_daruvarac8-131118

Odlukom Državnog sudbenog vijeća (DSV) od 20. prosinca prošle godine sudac Općinskog suda u Zadru Tomislav Šimić premješten je na Općinski sud u Sesvetama.

Osim da se odvija sukladno Zakonu o područjima i sjedištima sudova, DSV nije naveo druge razloge Šimićeva premještaja na novi sud gdje počinje raditi 1. prosinca, no odluka je donesena nepunih mjesec dana od kada se sudac zbog zdravstvenih razloga sam povukao iz postupka kojeg je vodio protiv 31-godišnjeg Darka Kovačevića Daruvarca zbog teškog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke prošlog ljeta u kafiću "Chill out" u Zadru.

Tijekom postupka u slučaju koji je po svojoj brutalnosti potresao hrvatsku javnost ovaj sudac rodom iz Vinkovaca i dvogodišnjim stažem na sudu u Zadru, održao je četiri rasprave 13., 15. 16, i 27. studenog kada je spis iznenada zbog njegovih zdravstvenih problema dodijeljen u rad sutkinji Mitri Meštrović. Od tada se nalazi na bolovanju.

Još 10. studenog, na početku suđenja, Andrej Korljan, tadašnji odvjetnik optuženog Daruvarca zatražio je Šimićevo izuzeće. Kao posebno važnu istaknuo je okolnost da je 11. rujna posjetio Daruvarca u ćeliji Zatvora u Zadru direktno mu se obrativši riječima kako će ga on suditi, te da on i njegov branitelj slučajno ne traže odgode ili izlike za suđenje.

Naveo je tada kako je Kovačević ostao zatečen takvim postupanjem, te da ga je shvatio kao prijetnju koja je kod njega stvorila dojam pristranosti i izazvala sumnju da pred tim sucem može imati pravično suđenje. Naglasio je i kako se taj posjet dogodio prije nego što je Kovačević primio rješenje o potvrđivanju optužnice, odnosno prije nego što je uopće mogao znati tko mu je dodijeljen za raspravnog suca.

Javne optužbe Daruvarčevog odvjetnika Šimić je odbacio riječima da je taj dan bio nadležan za obilazak kao sudac istrage, te da je obišao sve zatvorenike. Ostale Korljanove prozivke nazvao je klevetom, te zlouporabom procesnih prava zbog čega je Daruvarcu odredio još jednog odvjetnika, onog po službenoj dužnosti, kako bi kontrolirao Korljana.

Rekao je kako je jedini cilj obrane odugovlačenje postupka, te da Kovačević što prije izađe iz zatvora. Korljan je zbog toga protiv Šimića podnio i privatnu tužbu u kojoj ga tereti za klevetu. Korljan je u međuvremenu odustao od Daruvarčeve obrane, pa je njegov slučaj preuzeo odvjetnik Boris Radman.

19. travanj 2024 23:44