StoryEditorOCM
4 kantunaGDJE JE NESTAO NOVAC IZ BLAGAJNE HITNE MEDICINE

Tko laže: ravnatelj Orlović, zamjenik Erstić ili bivša voditeljica saniteta Rožić? Jesu li zapisnici o predaji novca krivotvoreni?!

Piše Iva Ivanac, Ivica Nevešćanin
7. siječnja 2019. - 20:48
Lucija Rožić_.PNG

Lucija Rožić, bivša voditeljica sanitetskog prijevoza Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije (ZZHM), otkaz ugovora o radu dobila je zbog počinjenja "osobito teške povrede radnog odnosa".

Naime, nakon što je ravnatelj Predrag Orlović 15. studenoga prošle godine naložio Rožić razduženje zaduženih paragon blokova bez odgode, bivša voditeljica saniteta to nije napravila uz obrazloženje da paragon blokove drži kod kuće, dok je za novac tvrdila da ga je predala zamjeniku ravnatelja Mirku Erstiću. No budući da novac za razdoblje od 1. lipnja pa nadalje nikad nije predan u blagajnu ZZHM-a, a Rožić je vršila naplatu, štoviše, tvrdila je da je novac dostavljen zamjeniku Erstiću, iako on nije ovlašten za preuzimanje gotovine naplaćene za usluge sanitetskog prijevoza, Rožić je time počinila "osobito tešku povredu iz radnog odnosa iz kojeg razloga nastavak radnog odnosa nije moguć".

Sukus je to obrazloženja izvanrednog otkaza ugovora o radu, koji je ravnatelj ZZHM-a Predrag Orlović uputio Luciji Rožić. Budući da Rožić njegovu odluku nije primila u roku od 15 dana, ravnatelj Orlović je Luciji Rožić dao redovni otkaz ugovora o radu, ali razlozi za otkaz su ostali isti. Otkazni rok istekao je 3. siječnja.

U istom tekstu obrazloženja izvanrednog otkaza Luciji Rožić ravnatelj Orlović iznosi cijeli niz činjenica koje, blago rečeno, bacaju posve drugo svjetlo na njezino reagiranje koje je uputila Slobodnoj Dalmaciji nakon što smo objavili priču da je dobila otkaz u vezi nestanka 51.500 kuna iz blagajne ZZHM-a.

Naime, uz svoje reagiranje Rožić nam je poslala i faksimile navodnih zapisnika o primopredaji novca između nje i zamjenika ravnatelja Mirka Erstića. Ti se faksimili, međutim, uvelike razlikuju od faksimila navodno istih zapisnika koje je Rožić prethodno uputila novinarima emisije "Provjereno" Nove TV, i to pet dana nakon što su bili u Zadru snimiti prilog o njoj i mobingu koji je, prema riječim sugovornika u "Provjerenom", provodila nad zaposlenicima ZZHM-a nakon što je postala voditeljica sanitetskog prijevoza.

Vizualnom usporedbom četiri faksimila koje nam je Rožić poslala s faksimila koji je uputila emisiji "Provjereno", evidentno je da se tri faksimila ne podudaraju, što u obrazloženju otkaza o radu ističe i ravnatelj Orlović.

Naime, u zapisniku od 7. rujna (za mjesec srpanj, na iznos 7753 kune) ne poklapa se pozicija službenog pečata, u zapisniku od 11. rujna (za mjesec kolovoz, na iznos 12.886 kuna) također se ne podudara pozicija pečata, dok se u zapisniku od 1. listopada (za rujan, na iznos od 24.370 kuna) faksimili ne podudaraju ni prema poziciji pečata ni prema poziciji potpisa.

Erstićevi 'potpisi'

Mirko Erstić, zamjenik ravnatelja ZZHM, objasnio nam je svoju ulogu u cijelom slučaju i zašto ga je Rožić kazneno prijavila Općinskom državnom odvjetništvu.

- Na svoj službeni mail dobio sam anonimnu prijavu da računi sanitetskog prijevoza nisu ispravni. Od Lucije Rožić sam odmah zatražio da mi dostavi račune, a ona mi je u dva navrata dostavila i račune i novac. Prvi put dostavila mi je račun u iznosu od 6506 kuna, koji sam potpisao, a drugi put račun za srpanj na iznos od 7753 kune, koji sam također potpisao. Preuzeo sam i novac za ta dva mjeseca te sam ga pohranio u sef ZZHM-a zbog sumnje koje su u meni pobudile anonimne prijave, a sve kako bih zaštitio ustanovu u kojoj radim. Prije nego što je emitirana emisija "Provjereno", a nakon što je u Zadru bila njihova reporterska ekipa, Lucija Rožić je u ZZHM donijela još dva zapisnika. Jedan za mjesec kolovoz, na iznos od 12.886, i drugi za mjesec rujan na iznos od 24.370 kuna. Na tim zapisnicima stoji moj potpis iako ih ja nikad nisam potpisao jer ih nikada prije nisam ni vidio. A još manje taj novac preuzeo vlastoručnim potpisom! Tada sam odlučio sve skupa prijaviti policiji – kazao nam je zamjenik ravnatelja, dodajući da mu cijeli slučaj "nije nimalo ugodan, ali treba biti strpljiv jer će istina izići na vidjelo".

Erstić nam ujedno rekao da je novac za prva dva računa koje je potpisao, i koje je privremeno pohranio u sef, u ukupnom iznosu od 14.259 kuna, uplaćen na račun ZZHM-a. Što se dogodilo s ostalih 37.256 kuna, utvrdit će, kaže, istraga.

- Ne bih se htio prepucavati preko medija. Nadležne službe istražuju cijelu situaciju. Kada dobijemo rezultate istrage znat će se tko je kriv a tko je prav! Istraga je u tijeku, nećemo ulaziti u to tko je što napravio i krivotvorio, tomu istraga i služi – komentirao je reagiranje Lucije Rožić ravnatelj ZZHM-a Predrag Orlović, ističući da se redovito čuje s policijskom inspektoricom koja vodi "njihov" predmet u sklopu policijskih izvida. On osobno nije bio pozvan na obavijesni razgovor, ali policiji uredno dostavlja traženu dokumentaciju.

- Mirko Erstić i Lucija Rožić su vjerojatno bili na razgovorima, ali nikakvih drugih saznanja o tome nemam, niti me se treba o tome obavještavati – kaže Orlović i dodaje:

- Nikada nisam čuo da postoji privremena blagajna. Rožić nam je poslala papire nakon "Provjerenog" i tad smo saznali da ona vodi privremenu blagajnu. Činjenica da netko vodi privremenu blagajnu je meni nepoznata. Kakva je to blagajna i što se to piše na papirima i nekakvi zapisnici vode, a da ja nemam evidenciju o kakvim se zapisnicima radi? Procedura se zna, i gdje je blagajna i gdje se predaje novac! - navodi Orlović.

Što se tiče tvrdnje Lucije Rožić da nije mogla predati paragon blokove jer su joj u knjigovodstvu rekli da "sustav nije usklađen i ne znaju kako knjižiti novac", Orlović kaže da sustav nije bio usklađen prvih mjesec dana, nakon odvajanja saniteta od Doma zdravlja i pripajanja ZZHM-u.

- Sustav nije bio usklađen sve dok se nije donijela odluka Upravnog vijeća o cjeniku i dok se program nije prilagodio radu, a prilagodio se u srpnju. Od tada nadalje mogao se predati novac. To je bio pripremni period dok sustav ne profunkcionira, ali to je normalna faza prilagodbe i sve se riješilo u mjesec dana – naglašava ravnatelj ZZHM-a, koji je nedostatak novca u blagajni osobno prijavio DORH-u.

- Kad se Rožić 3. prosinca vratila na posao s bolovanja, uručen joj je otkaz. Razdužila je službeni mobitel i vratila ključeve automobila. U siječnju joj je istekao otkazni rok, na koji se ona žalila Upravnom vijeću. Prema mojim informacijama, ona je trenutno na bolovanju. Rekli su mi da se iznenadila kada joj je prestao radni odnos, iako ima rješenje koje joj je službeno uručeno. Tada smo i zatražili da razduži ključeve vozila koje je cijelo vrijeme bilo kod nje, od 12. studenoga, kad je otišla na bolovanje, zbog čega nismo mogli doći do paragon blokova. Vozilo nije smjelo biti kod nje u tom periodu - kazao je Orlović.

Ostala 'dužna' i u Splitu

- Po meni je protuzakonito da netko službeno auto i službene dokumente nosi sa sobom kući i da dokumente, bez dozvole ZZHM, dostavlja medijima - naglasio je Orlović, dodajući da je kod primanja na posao 2012. godine Lucija Rožić imala urednu dokumentaciju i potvrdu o nekažnjavanju.

Naime, Luciju Rožić je 2010. tužio Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, kojem je morala nadoknaditi štetu u iznosu od 16.869 kuna, u travnju 2010. na Općinskom sudu u Trogiru donesena je presuda protiv Rožić jer posuđene 24 tisuće kuna od 70-godišnje profesorice nije vratila, a prema riječima Elizabete Dragičević, ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, Rožić je i njima ostala dužna između 10 i 20 tisuća kuna za vrijeme dok je kao vanjski suradnik sezonski radila u Novalji. Većinu duga je vratila, kazala nam je Dragičević, a ostatak od oko 2000 kuna trebala bi vratiti do kraja ovoga tjedna.

20. travanj 2024 10:18