StoryEditorOCM
4 kantunaJOŠ 15 DANA DO ODLUKE O TOME TKO ĆE PROJEKTIRATI I GRADITI CGO BILJANE DONJE

Perović čeka vjerodostojne talijansko-njemačke potvrde o nekažnjavanju i plaćenom porezu

8. siječnja 2019. - 18:35
cgo4-221118

Nakon žalbe poljske tvrtke "Control Process", Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) poništila je početkom prosinca prošle godine odluku o izboru slovenske tvrtke "Riko" za projektanta i izvođača radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Tom odlukom, tvrtka "Eko", koja vodi cijeli projekt, bila je dužna "Control Processu" isplatiti 100.781 kunu za troškove žalbenog postupka.

Odlučujući između poljske ponude od 439 i slovenske od 368 milijuna kuna, direktor "Eka" Dino Perović je izabrao "Rikovu" ponudu, a Poljaci su reagirali opsežnom žalbom čiji je veći dio odbačen. Međutim, dva navoda žalbe su usvojena i sve je vraćeno Peroviću na novo odlučivanje.

Razlozi poništenja leže u zakonskoj obvezi tvrtke "Eko" da u slučaju izostanka vjerodostojne dokumentacije iz postupka javne nabave isključi tvrtke s poreznim dugovima. Međutim, talijanske firme "A2A S.p.A." i "Mion Ventroltermica Depurazioni", kao partneri "Rika", dostavili su jedino neodgovarajuću ispravu o plaćanju doprinosa za socijalno osiguranje iz "koje nije vidljiva potvrda urednog plaćanja poreznih obveza".

Drugi razlog poništenja odluke je u tome što se iz postupka javne nabave mora isključiti tvrtke ako su one ili članovi njihovih uprava i nadzornih odbora pravomoćno osuđeni za niz predviđenih kaznenih djela. Da bi dokazale da nema razloga za isključenje, tvrtke moraju dostaviti dokaz iz kaznene evidencije, drugog odgovarajućeg registra ili dokument nadležne sudske ili upravne vlasti, a "A2A S.p.A.", "Mion Ventroltermica Depurazioni" i njemačka tvrtka "Wehrle Umwlt Gmbh" su dostavili samo svoje izjave s ovjerenim potpisom kod javnog bilježnika, a naručitelj "nije utvrdio nepostojanje obveznih razloga za isključenje".

Zato direktor Perović mora donijeti novu odluku, a odmah je bilo jasno da će od talijanskih i njemačkih poduzeća biti zatraženi vjerodostojni dokumenti.

-Takav smo zahtjev uputili i sada čekamo da nam dostave dokumentaciju. Odluka bi trebala biti donešena za 15-ak dana, kaže Perović objašnjavajući da se razlozi za jednomjesečno čekanje kriju u tome što suradnici "Rika" imaju jako veliki broj ljudi za koje moraju dostaviti traženu dokumentaciju, navodno samo u jednom od talijanskih poduzeća imaju registriranih preko 60 "odgovornih ljudi".

U Zadru se pretpostavlja da će odluka biti ista i da će CGO projektirati i graditi slovenski "Riko", a predstavnici poljskog "Control Processa" su najavili da će u takvom raspletu koristiti sva pravna sredstva u Hrvatskoj, te razmisliti o pokretanju spora pred Europskim sudom.

25. travanj 2024 18:01