GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA IZ BIOGRADA POKRENULO HUMANITARNU AKCIJU Četveročlana obitelj Persola živi u trošnoj kući i nemaju osnovne uvjete za život. Evo kako im možete pomoći!

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA IZ BIOGRADA POKRENULO HUMANITARNU AKCIJU

U trošnoj prizemnici u Sikovu nedaleko od Sv. Filipa i Jakova živi četveročlana obitelj Persola, slabijeg imovinskog stanja, koja se uistinu nalazi u teškoj životnoj situaciji. Kuća u kojoj oni žive sastoji se od samo jedne prostorije, improvizirane kuhinje sa starim šporetom na drva koja je ujedno i blagovaonica. Njihov dom više podsjeća na staru "crnu kužinu" u kojoj se na sredini prostorije nalazi komin. Zidovi su, skupa s ostalim namještajem, prekriveni čađom.

No to je njihov dom iako im je u posljednje vrijeme, zbog svih nedostataka nepohodnih za normalni život, postalo iznimno teško živjeti u takvim uvjetima. Zbog toga je gradsko društvo Crvenog križa (GDCK) Biograd na Moru pokrenulo humanitarnu akciju "Pružimo toplinu doma obitelji Persola" koja će trajati sve do 12. ožujka. Cilj akcije je izgraditi potpuno novu kuću obitelji Persola nedaleko njihove stare prizemnice.

Obitelj Persola ima četiri člana, roditelje Branka i Danicu koji oboje imaju 79 godina, te dva odrasla sina s razvojnim poteškoćama i invaliditetom. U toj kuću žive od kad pamte za sebe, ali ona nema najosnovnije uvjete za život, kao što je sanitarni čvor, i cijeli dan borave u čađavoj prostoriji od 12-ak kvadrata koja se jedina grije.

Stara kuća obitelji Persola u kojoj im se nalazi kuhinja, naslanja se na trošnu kamenu kuću čije je krovište improvizirno i "sklepano" od drvenih dasaka. Upravo zbog toga krov prokišnjava, a na mjestima se i urušava što ozbiljno ugrožava ukućane jer oni u toj prostoriji, koja nema ni dostojne prozore, spavaju!

Posuđe peru u staroj dubokoj kadi koja se nalazi u dvorištu, nemaju ni spojenu vodu pa se koriste rezervoarima u kojima prikupljaju kišnicu za piće i kuhanje, a vodu im znaju dovesti i vatrogasci DVD-a Sv. Filip i Jakov.

- Branko i Danica imali su šestero djece. Branko je cijeli svoj život radio dok se njegova žena brinula o kući i djeci. Danica nikad nije radila što zbog obaveza oko djece, što zbog zdravstvenih poteškoća odnosno vidljivih promjena na kostima, bolnih zglobova te iskrivljenja kralježnica koji joj otežavaju kretanje, a njeno se stanje pogoršava s godinama. Tragično su izgubili jednu kćer, dok su ostali nekako krenuli svojim putem i osnovali vlastite obitelji o kojima brinu, govori nam Franka Troskot, ravnateljica GDCK-a Biograd na Moru čije je društvo pokrenulo humanitarnu akciju.

Nova kuća obitelji Persola ima 70-ak kvadrata, nalazi se nedaleko stare kuće, a ravnateljica Troskot se nada kako će se obitelj u nju useliti po završetku humanitarne akcije.

- Kroz nekih 20-ak dana trebala bi se završiti procedura upisa vlasništva nove kuće na Branka, odnosno provedba legalizacije. Nakon toga ćemo zatražiti i priključak na struju, priča nam ravnateljica Troskot dodajući kako je nova kuća podignuta u blokovima. Unutar nje napravljeni su pregradni zidovi, a ploča kuće je hidroizolirana. Unutar kuće provedena je struja, postavljeni su prozori te ulazna vrata, a iskopana je i crna jama.

Ono što preostaje napraviti u novoj kući obitelji Persola jest postavljanje krova, fasade i izolacije kako bi njihov novi dom bio zaštićen od hladnoće te dovršetak unutarnjih građevinskih radova kao što su žbukanje, izolacija podova, postavljanje pločica. Nakon toga slijedi uređenje interijera i opremanje nove kuće namještajem.

Bitno je za naglasiti da obitelj Persola, unatoč malim primanjima, također sudjeluju u uređenju svoje nove kuće te svaki mjesec od svojih skromnih sredstava odvajaju za izvedene radove.

Ravnateljica Troskot govori kako okvirna svota građevinskih radova na izgradnji i opremanju nove kuće iznosi oko 190 tisuća kuna, no u tu cijenu nisu uključeni troškovi unutarnjeg uređenja i namještaja te kućanskih aparata.

 

Nadam se pomoći lokalnih poduzetnika i obrtnika

- Željela bih istaknuti da je cilj ove akcije podizanje svijesti na lokalnom nivou kako bismo senzibilizirali zajednicu u kojoj živimo i potakli sve da počnu promatrati ljude oko sebe i pruže pomoć onima kojima je potrebna. Cilj ove akcije nije samo pružanje doma jednoj obitelji u potrebi već osvještavanje zajednice na potrebe koje imaju ljudi koji žive u našoj okolini. Mnogo je ovakvih obitelji u našoj državi, ali ova obitelj je tu pokraj nas i najmanje što možemo učiniti jest pružiti im mirnu starost čuvajući njihovo dostojanstvo i dignitet, kaže ravnateljica Troskot dodajući kako najveću podršku u ovoj akciji imaju od Općine Sv. Filip i Jakov koja ulaže znatna sredstva i velike ljudske napore kako bi ostvarili sve što su zamislili za obitelj Persola, a veliku podršku u provedbi akcije imaju i od Centra za socijalnu skrb Biograd na Moru.

- Nadam se da ćemo uspjeti senzibilizirati i lokalne poduzetnike i obrtnike kako bismo u što kraćem roku imali priliku vidjeti obitelj Persola u novom domu, zaključila je ravnateljica Troskot.

 

Kako možete pomoći obitelji Persola

Ako želite pomoći obitelji Persola donacije mogu biti u vidu građevinskog materijala ili uplatom novčanog priloga. Novčani prilog može se uplatiti na IBAN: HR1024020061500065660 koji je otvoren isključivo za potrebe humanitarne akcije.

- Ukoliko netko želi donirati materijal prethodno nas treba kontaktirati kako bi im rekli koji je točno građevinski materijal potrebna za dovršetak uređenja obiteljske kuće, govori ravnateljica Franka troskot dodajući kako trenutno nisu u mogućnosti primati donacije namještaja jer nemaju adekvatni prostor za skladištiti ih.

- Svi koji žele donirati namještaj molimo ih da nam ga slikaju i pošalju fotografije na e-mail:[email protected] kako bismo ih mogli kontaktirati i obavijestiti o mogućem preuzimanju donacije u trenutku kad završe građevinski radovi, napominje ravanteljica Troskot.

 

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

ŠOKANTNA ISPOVIJEST TAKSISTA SA ZRAČNE LUKE: TRAŽI POMOĆ POLICIJE, CARINE, POREZNE UPRAVE I RADNE INSPEKCIJE! Radimo četiri-pet dana u komadu, spavamo u autima, tuširamo se jednom tjedno, jedemo sendviče i pijemo vodu iz WC-a, a najgori su taksisti koji goste voze pijani i drogirani!

Radimo četiri-pet dana u komadu, spavamo u autima, tuširamo se jednom tjedno, jedemo sendviče i pijemo vodu iz WC-a, a najgori su taksisti koji goste voze pijani i drogirani!
Početak svake turističke sezone zadnjih nekoliko godina u Zadru obilježen je raznoraznim sukobima među taksistim...
Radimo četiri-pet dana u komadu, spavamo u autima, tuširamo se jednom tjedno, jedemo sendviče i pijemo vodu iz WC-a, a najgori su taksisti koji goste voze pijani i drogirani!