StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI SLUČAJ STRAVIČNOG OBITELJSKOG NASILJA U ZADRU

Bivši policajac je supruzi prislanjao pištolj na sljepoočnicu dok su djeca gledala, a brutalni suprug je za ista kaznena djela pravomoćno osuđen u rujnu prošle godine

10. siječnja 2019. - 20:20
policajac

Pojačan senzibilitet lokalne javnosti pred zadarski prosvjed u "Slučaju Daruvarac", potaknuo je Antoniju Čvrk da javno progovori o dugogodišnjem obiteljskom nasilju kojemu je bila izložena od strane supruga. Pokazujući nekoliko dana staru masnicu, Antonija je na prosvjednom skupu 19. prosinca ustvrdila da ju je suprug sadistički premlaćivao punih 20 godina, te da se trenutno nalazi u pritvoru, ali joj je pred odlazak u istražni zatvor najavio kako će ju po izlasku ubiti.

Njen suprug, 45-godišnji Stjepan Čvrk je dva puta nagrađivani, a sada umirovljeni policajac protiv kojega postoji pravomoćna sudska presuda zbog prijetnji smrću i teškim ozljeđivanjem, obiteljskog nasilja i zlostavljanjanja djeteta počinjenih u razdoblju od 2013. do srpnja 2015. godine. Presudu protiv Čvrka 12. rujna prošle godine donio je sudac Tomislav Šimić s Općinskog suda u Zadru i u konačnici ga osudio na šest mjeseci rada za opće dobro i uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine.

Antonija Čvrk je sa suprugom i troje djece živjela u Zadru gdje su i ona i djeca stravično zlostavljana. Čvrk je jednom, stoji u sudskoj presudi, pred djecom repetirao pištolj u koji je prethodno stavio spremnik s mecima i naslanjao ga na Antonijinu sljepoočnicu prijeteći da će najprije ubiti nju, a potom i sebe. Drugom joj je prilikom prijetio da će ju zaklati kuhinjskim nožem, a jednom ju je gurnuo preko balkonske ograde držeći je za donji dio tijela. U oba ta slučaja, Antoniju je spasilo jedno od djece!

Vrijeđanje, psovke, verbalni i fizički napadi i tjelesno zlostavljanje bili su učestali, a Antoniju je u srpnju 2015. godine suprug teško izudarao po glavi dok je vozila automobil u kojemu su bila i njihova djeca. Krvarila je iz nosa, uha i usta, a od težih posljedica spasila su je dvojica susjeda, nakon čega je sklanjajući se od nasilja otišla kod svojih roditelja u Osijek. Dvije godine prije toga, Čvrk je još jednom brutalno pretukao suprugu, rekao joj da ju voli i – onda je nastavio tući.

U svojoj obrani Čvrk je naveo kako je bio pod stresom zbog posla, problem su mu bila i dva kredita u "švicarcima". Zbog svega je počeo piti, pa je Čvrk u alkoholu vidio razloge svog ponašanja, bio je spreman na uvjetnu kaznu, tvrdio je da mu je iskreno žao, da se situacija u obitelji popravila, a sud je molio da ga ne pošalju u zatvor jer od mirovine neće moći vraćati kredite. Kao olakotne okolnosti sud mu je prihvatio "iskreno kajanje i žaljenje", činjenicu da se dobrovoljno javio na liječenje od alkoholizma, te da je riječ o neosuđivanoj osobi uzornog ponašanja, a među otegotne okolnosti ubrojeno je brutalno, dugotrajno i učestalo nasilje prema supruzi i djeci.

U sudskoj presudi stoji da su supruga i jedno od djece molile sud da Čvrka ne šalje u zatvor jer se popravio i promijenio na bolje, te sada žive "idealnim obiteljskim životom". Zbog svega toga, sudac Šimić je Čvrka osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, ali je šest mjeseci te kazne zamijenjeno radom za opće dobro, a preostala godina je pretvorena u uvjetnu kaznu s rokom kušnje od četiri godine.

Takva je presuda izrečena 12. rujna 2018. godine, ali 12. prosinca prošle godine dolazi do novog nasilja ispred ugostiteljskog objeka u Kožinu nakon čega ga je Antonija ponovno prijavila, pa je bivši zadarski policajac u istražnom zatvoru bio do 31. prosinca.

-Obitelj je kroz 2018. godinu bila pod tretmanom Centra za socijalni rad u Zadru, ali cijelo to vrijeme nije imala bilo kakvih primjedbi na ponašanje svog supruga. Ona ga sada tereti i za neka navodna kaznena djela počinjena prije nego što je on pravomoćno osuđen, kaže Antonio Vedrić, odvjetnik Stjepana Čvrka, dodajući da je njegov klijent koncem 2017. godine umirovljen na vlastiti zahtjev.

Vedrić zastupa Čvrka i u novom postupku u kojemu ga 17. siječnja čeka dokazno ročište pred Marijanom Bitangom, sucem Županijskog suda u Zadru.

 

ANTONIJA ČVRK: Krv je šikljala, a on je s krvavom rukom počeo sebe mazat po licu i vikati prijatelju: "Jel vidiš da je ona mene udarila!?"

Zbog nasilja u obitelji Antonija Čvrka je neko vrijeme s djecom provela u sigurnoj kući, no kako ju je i tamo partner pronalazio, njezin mir bio je kratkog vijeka. 

- Na godišnjicu braka 12. prosinca 2018. došao je s prijateljem s kojim u fušu radi fini kamen. Malo smo popili, bili smo u Kožini gdje su oni usput nešto odvezli. Pritom je vikao i psovao. Govorili su mi da sam glupa glupača. Odjednom je odlučio da se kući po mraku vraćam pješice. Udario me šakom u glavu i bacao me po autu kao vreću krumpira. On kad pije, sav se izobliči. Pjena i voda mu krenu na usta. Udario me šakom u glavu. Krv mi je šikljala iz glave. Probušio mi je jaknu. Jedva sam izašla iz auta van, pa me počeo gušiti vičući prijatelju: 'Ubit ću ju'. Mislila sam da sam gotova - ispričala je Antonija Čvrk otkrivši da ni sama ne zna točan broj koliko je puta suprug "na njoj razbio stolicu".

Dok se borila za živu glavu, Antonija je ostala u čudu kad je vidjela da Stjepan pritom dlanom trlja po njezinom licu.

- Krv je šikljala, a on je s krvavom rukom počeo sebe mazat po licu i vikati prijatelju: 'Jel vidiš da je ona mene udarila?' Otrčala sam do neke kuće, ali me Stjepan sustigao i ponovno udario u glavu. Odvukao me do auta, a ja sam se zaključala u prijateljev kombi po čijem je staklu Stjepan lupao i vikao da će me ubiti. Oči su mi bile otečene i ništa vidjela nisam. Prijatelj me odvezao kćeri u čijem je stanu već bio Stjepan. Prijetio mi je da ću završiti u kolicima. Muž me tukao kao pravi policajac. Znao je gdje udarit bez da ostanu veliki tragovi. Brzo je tu noć došla policija pred kojima je on počeo galamiti da sam ja samu sebe izmlatila - otkrila je još Antonija koja je nakon toga odvezena na Hitnu, a muž u lisicama na obradu.

Od ozljeda koje je dobila svih ovih godina, gadi se sama sebi. Upoznali su se, inače, u policijskoj postaji dok je ona radila na odjelu za izdavanje dokumenata. Činila se ljubav, no fini maniri su, ističe, vrlo brzo nestali. Od straha mu se nikad nije suprotstavila, već mu je uvijek kontrirala riječima 'ljubavi, zlato, sunce.'

(Hajdi Karakaš Jakubin, Jutarnji list)

POLICIJA: Proveli smo disciplinski postupak, bio je udaljen iz službe

Iz zadarske smo policije povodom ovog slučaja dobili odgovor kojeg prenosimo u cijelosti:

-U službenim prostorijama Policijske uprave zadarske dana 04.10.2017. godine zaprimljena je kaznena prijava od 44-godišnjakinje zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji upućenih od njenog 43-godišnjeg supruga. Po zaprimljenoj prijavi te nakon provedenog kriminalističkog istraživanja u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, protiv 43-godišnjaka podnesena je kaznena prijava zbog kaznenih djela „Nasilje u obitelji“ i „Prijetnja“, te je 43–godišnjak predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, nakon čega je saslušan od strane Suca istrage Županijskog suda u Zadru.

Također, dana 12.12.2018. godine Policijska uprava zadarska zaprimila je dojavu kako u Zadru u ulici Gospe Maslinske, 43-godišnjak stvara probleme u obitelji, te je on istog dana priveden u službene prostorije. Provedenim kriminalističkim istraživanjem 43-godišnjak je zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela „Nasilje u obitelji“ i „Prijetnja“ na štetu supruge, uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske i nakon toga saslušan od strane Suca istrage Županijskog suda u Zadru.

Policija, kada je pitanja nasilje u obitelji sukladno usvojenim protokolima uvijek postupa promptno, bez odlaganja i s ciljem zaštite svih žrtvi. Prilikom intervencije, nakon ovakvih dojava osoba osumnjičena za prekršaj ili kazneno djelo nasilja u obitelji, odvodi se iz te obitelji, a nakon provedenog istraživanja privodi nadležnim tijelima ovisno o kvalifikaciji svakog konkretnog događaja. U ovakvim događajima postupa se posebno obazrivo i uvijek postupaju posebno obučeni i stručni policijski službenici.

Prijavljeni 43-godišnjak više nije zaposlenik ove policijske uprave, od kraja 2017. godine se nalazi u mirovini. Što se tiče upita oko disciplinskog postupka, prijavljeni je bio udaljen iz službe, protiv njega je bio podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka u kojem je proglašen odgovornim.

18. travanj 2024 17:01