StoryEditorOCM
4 kantunaBIVŠI LOGISTIČAR MORHA I NEKADAŠNJI DIREKTOR PAŠKOG TURISTA OSUĐEN U ODSUTNOSTI

Optužen za milijunsku prevaru, a zbog zastare osuđen samo za prisvajanje novca od najma prodaje sladoleda!

14. siječnja 2019. - 22:59
zat

Kontroverzni poduzetnik i bivši logističar MORH-a, 61-godišnji Zdravko Turčić, koji je već šest godina u bijegu pred zakonom, na Županijskom sudu u Zadru osuđen je u odsutnosti na godinu i pol dana zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti u tvrtki Turist na Pagu krajem 90-ih godina gdje je tada bio direktor.

Ta je kazna Turčiću kao direktoru nekada uspješnog diva koji je dobro poslovao sve do 1996. godine, kada propada odlukom o dokapitalizaciji, izrečena u odsutnosti, 20 godina od optužbe.

Iako se teretio za milijunsku prevaru, osuđen je samo za prisvajanje ukupno 81.166,66 kuna od najma objekta za prodaju sladoleda u autokampu "Straško". Kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službenih isprava koje je u istoj tvrtki počinio od 1996. godine do 2000. godine palo je, naime, u zastaru jer je od optužbe prošlo 23 godine!

- Okrivljeniku se stavlja na teret da je kazneno djelo počinio tijekom mjeseca travnja 1996. godine. Kako je riječ o kaznenom djelu za koje je zapriječena kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina, kazneni progon zastarijeva nakon dvadeset godina. Obzirom da u dosadašnjem tijeku postupka nije donesena prvostupanjska presuda nije ispunjen uvjet za produljenje zastare. Drugim riječima zastara kaznenog progona u odnosu na inkriminaciju nastupila je u travnju 2016. godine, slijedom čega je optužbu u odnosu na to kazneno djelo trebalo odbiti - naveo je sudac Hrvoje Visković u obrazloženju presude.

Turčić je u bijegu pred zakonom od 2013. godine kada se naime, trebao javiti u Zatvor u Zadru na daljnje izvršavanje kazne iz Zatvorske bolnice u Zagrebu gdje je bio na liječenju. U bolnicu je upućen po pravomoćnom rješenju Županijskog suda u Zadru, no da se ipak nije vratio u Zatvor doznalo se tek na raspravi zakazanoj 2016. Ovaj diplomirani pravnik i ekonomist isto je napravio i 2012. godine kada se u zadarski zatvor nije vratio iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.

Na sudu je utvrđeno da je Turčić 1999. godine kao direktor paške tvrtke Turist prisvojio novac od najma objekta za prodaju sladoleda u kampu "Straško". Ovo je potvrdila i blagajnica koja je na sudu posvjedočila kako joj je Turčić često govorio da gotovinu ne polaže na račun, nego da daje njemu na ruke, što bi ona onda i učinila. Kako je rekla, zabranio je knjiženje i uplatu naplaćenog novca na račun trgovačkog društva. Isplatnice za taj novac bi ponekad potpisao, a ponekad ne, a znao bi često dolaziti u blagajnu gdje bi, kako je izjavila, doslovno zgrabio dio novca iz blagajne i otišao.

Prilikom odmjeravanja kazne sud je kod Turčića kao otegotno cijenio njegovu višestruku osuđivanost, mahom zbog istovrsnih kaznenih djela, kao i to da je aktualno u bijegu s izvršenja zatvorske kazne, zbog čega mu je suđeno u odsutnosti, dok nikakve olakotne okolnosti na njegovoj strani nisu utvrđene.

Turčić je još 2010. godine osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od godine dana nakon što je u njegovoj kući pokraj Kumrovca policija pronašla golemi arsenal oružja, a procesuirane su mu i dvije prijevare. Turčić je jedno vrijeme imao i političke ambicije, te je bio na listi Tomislava Merčepa Hrvatske pučke stranke. Kod Turčića je svojedobno viđan i Stjepan Turčić Pepa, nekadašnji suradnik Vladimira Zagorca, koji je kao bivši zamjenik načelnika Uprave za nabavu Ministarstva obrane nabavljao oružje za Hrvatsku vojsku.

 

Lažirao građevinske radove, no ta optužba pala u zastaru!
U drugom dijelu optužbe koja je pala u zastaru Turčić se teretio da je tijekom travnja 1996. i kao stopostotni vlasnik d.o.o. "Esa Zagreb", sa ciljem da pribavi protupravnu imovinsku korist navedenom društvu, sačinio drugi ugovor u povećanju temeljnog kapitala u društvu "Turist", krivotvoreći pritom potpis direktorice društva "Turist" d.d., pečat tvrtke, kao i potpis M.T: kao navodne direktorice društva "Esa", neistinito prikazujući da je "Esa" d.o.o. obavila dokapitalizaciju društva "Turist" d.d. sukladno odluci skupštine u vrijednosti od 2.000.000,00 DEM.
To je učinio na način da je "Esa" sa svog računa izvršila isplatu za "Turist" za navodno izvedene građevinske radove i investicijske radove u vrijednosti od 1.500.000,00 DEM ili u protuvrijednosti 5.661.923,76 kuna.
Turčić je to prikazao tako da je sačinio 16 lažnih situacija društva "Esa" o vrijednosti građevinskih radova, a koje ovo društvo nikad nije izvelo u korist "Turista", već su ovi radovi izvedeni za ovo društvo i plaćeni sredstvima kredita koji je "Turist" realizirao kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj tijekom 1996. i 1997., te je tako na opisani način pribavio "Esi" Zagreb za navedeni iznos protupravnu imovinsku korist. Temeljem tako prikazane lažne dokumentacije kod Trgovačkog suda u Karlovcu kao registarskog suda za društvo "Turist" ishodio je upisivanje povećanja temeljnog kapitala i stjecanje paketa dionica i dioničarskih prava za društvo "Esa" d.o.o. u iznosu većem nego što ga pripada.
25. travanj 2024 06:17