StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: ZADAR DOBIO MODERNI DJEČJI SPORTSKI PARK NA 6500 ČETVORNIH METARA

Ministrica Murganić zadarskim vrtićima "donijela" 14,2 milijuna kuna!

Piše Ana Franić
15. siječnja 2019. - 15:14
visnjik_park-150119

U srijedu ujutro na blagdan sv. Stošije, nebeske zaštitnice Zadarske nadbiskupije, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić svečano je otvorila novoizgrađeni i suvremeno opremljeni dječji park u sklopu Športskog centra Višnjik.

- Ovo je hvalevrijedan projekt koji dolazi u pravo vrijeme i kojim na lijepi način obilježavamo blagdan sv. Stošije. Ministarstvo je u izgradnju parka uložilo 620 tisuća kuna, a dječji smijeh i veselje su nam dokaz da smo na dobro putu, ali i obveza da djeci i dalje omogućavamo sigurne sportske i rekreativne sadržaje. Oduševljena što mogu vidjeti rezultat jednog zajedničkog projekta, park namijenjen mališanima dječjih vrtića Radost i Sunce, u okruženju borove šume, kazala je na otvorenju parka ministrica Murganić.

Park se prostire na prostoru od 6500 četvornih metara te sadrži 20-ak raznovrsnih sprava, od tobogana, penjalica, ljuljački do drvenih gradova na antistresnoj podlozi koja pridonosi visokom stupnju zaštite djece.

Ukupna vrijednost dječjeg parka je milijun i 274 tisuće kuna, a uz Ministarstvo za demografiju, sredstva je osigurao i Grad Zadar.

- Park je nadogradnja vrtićima Radost i Sunce, ali i prostor namijenjen svim građanima koji se slobodno mogu doći igrati sa svojom djecom. Plod je ovo zajedničkog rada i truda i, evo, već prije nego što smo ga otvorili park je prepun djece. Vjerujemo da će tako biti i u budućnosti, rekao je gradonačelnik Branko Dukić.

Nakon otvorenja parka ministrica Murganić je u Kneževoj palači potpisala osam ugovora vrijednih 52,4 milijuna kuna u okviru Poziva "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja" sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda čija je svrha usklađivanje poslovnih i obiteljskih obveze roditelja.

Od toga iznosa za projektni prijedlog Grada Zadra "Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja" dodijeljeno je 14,2 milijuna kuna, odnosno financiran je iz Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu.

- Grad je projekt prijavio u partnerstvu s gradskim vrtićima, Radost i Sunce te pet vrtića privatnih osnivača (DV Maslačak, DV Ribica, DV Golubica, DV Klokan, DV Šuškalica). Provedba projekta počinje danas potpisivanjem ugovora, a provodit će se 30 mjeseci. Kroz 30 dana napravit ćemo dodatnu reviziju i analizu na terenu tako da vjerujemo da će vrtići sa smjenskih radom početi u ovoj pedagogškoj godini, u travnju. Jedna od glavnih značajka projekta uz usklađivanje poslovnog i obiteljskog života su i nova radna mjesta. Zaposlit ćemo preko 30 odgojitelja, tehničkog osoblja i stručnih suradnika a educirat će se postojeći i novozaposleni kadrovi. Vrtići će zahvaljujući ovom projektu unaprijediti svoj rad organiziranjem produljenog boravka i smjenskog rada, kazala je Ivana Perić Zdrilić iz Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra.

- Zadrani izuzetno ponosni na sve što je napravljeno na području ŠC Višnjik. Na površini od 200 tisuća kvadrata svakodnevno trenira i boravi preko tri tisuće naših građana. Hvala ministarstvu i Gradu što su zajedničkim snagama realizirali ovaj projekt. Nadam se da ovo nije kraj i da ćemo nastaviti suradnju – kazao je direktor ŠRC Višnjik Denis Karlović.

25. travanj 2024 06:24