StoryEditorOCM
4 kantunaNEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Ante Kurtović osuđen na 4 godine i deset mjeseci zatvora zbog prevara u aferi "leasing"!

15. siječnja 2019. - 15:40
privodjenje_kurtovic

Dvije godine od početka suđenja, 39-godišnji Zadranin Ante Kurtović nepravomoćno je osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog niza prevara u prodaji brodova, automobila, stanova i zemljišta. Sutkinja Ana Brkić osudila ga je na Općinskom sudu u Zadru za produljeno kazneno djelo prijevare ukupno 42 osobe, dok je za deset kaznenih djela Kurtović oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Prvi put je uhićen još 2009. kada ga se teretilo da je stotine Zadrana u tzv. aferi "lesing" prevario za milijunske iznose. S njim su ubrzo "pala" još četvorica Zadrana no Županijski sud ih je 2015. oslobodio optužbi, te delegirao Općinskom sudu dio optužnice za kazneno djelo prijevare za koju je u 52 slučaja bio optužen Ante Kurtović. Kupce je, prema optužnici, varao dajući im obećanje da će im ono što traže pribaviti za iznose manje i do 60 posto od stvarne vrijednosti. Govorio bi im da će postati vlasnici u dogledno vrijeme uplate li samo 50 ili 60 posto ukupne cijene stvari koju su kupili. Nazivali su ga "zlatnom kokom" koja će im omogućiti sve što traže.

Nisu ih zanimali ni način, ni posljedice. Ako ne bih htio to napraviti dobio bih neprijatelja, pitali bi, zašto si ovom napravio, a meni nećeš. Nisam ih se mogao riješiti. To su bili ljudi puno stariji od mene, »školovaniji«, ugledni građani ovog grada, doktori, političari, pravosudni djelatnici, načelnici policija izvan Zadra. Sad se neki od njih ovdje pojavljuju kao oštećenici, prave se blesavi, a u postupku je dokazano da oni uopće nisu oštećeni. Dobro su znali što je leasing. Oštećeni smo ja i moja obitelj. Praktički sam za sva vozila iz optužnice osobno plaćao rate i jamčevine, osiguranja... Nije mi bila namjera nikog oštetiti. Da bih to sve pokrio, na ime svog oca sam podignuo preko 120.000 eura kredita, zbog čega smo u konačnici morali prodati obiteljsku kuću za puno manju cijenu. Mi smo praktički ostali bez ičega - izjavio je Kurtović tijekom postupka na Županijskom sudu.

Zadrani su se teretili optužnicom da su od travnja do studenog 2009. godine u Zadru, uz pomoć Ante Kurtovića, koji je pronalazio kupce automobila koje je prodavala Auto kuća Zadar, koristili svoje položaje i prekoračivali ovlasti, krivotvorili službene isprave, te ovjeravali neistinite sadržaje, kako bi Kurtoviću pribavili imovinsku korist od 1.1 milijuna kuna.

Sutkinja Enka Moković ih je međutim 2015. oslobodila optužbe citirajući latinsku pravnu izreku da se "ne smatra prevarenim onaj koji iz okolnosti slučaja zna da može biti prevaren".

Tijekom iznošenja obrane Kurtoviću je rekla: "Pa što je to bilo?! Lanac Svetog Ante! Ti si umislio da si ti Bog ili što", primijetila je nakon što je Kurtović ispričao kako su se svi "pomamili" za jeftinijim stvarima koje im je on nabavljao.

18. travanj 2024 14:32