StoryEditorOCM
4 kantunaŠOKIRANI STANOVNICI MASLINE NAKON NOVIH PALJEVINA AUTOMOBILA

Probudio me neki tresak! Prava je sreća da nitko nije stradao jer u kući ima puno djece!

Piše IN
21. siječnja 2019. - 17:30
zapaljeni_automobili1-210119

- Čula sam neki tresak. Nisam znala što bi to moglo biti, ali kad sam pogledala kroz prozor vidjela sam da gore dva automobila. Strašan je to bio prizor usred noći – priča nam susjeda na adresi Don Bože Milanovića 1 u Zadru gdje su u noći s nedjelje na ponedjeljak, oko 1.15 sati, na parkiralištu ispred stambene zgrade, zapaljena dva automobila zadarskih registarskih oznaka. Izgorjeli su automobil Subaru u vlasništvu 56-godišnjaka, inače vlasnika zgrade ispred koje se dogodio incident, i Alfa Romeo u vlasništvu 31-godišnjaka sa zadarskog područja koji u zgradi živi kao podstanar. Na automobilima je pričinjena velika materijalna šteta, a policijskim očevidom utvrđeno je da je požar podmetnut, odnosno izazvan namjerno otvorenim plamenom ili dijelovima gorivih tvari, kako ističu iz zadarske policije koja je tijekom ponedjeljka provodila očevid u gradskoj četvrti Maslina.

- Strašno je to što se dogodilo. Cijela zgrada je spavala, uključujući i vlasnike vozila. Prava je sreća da nitko nije stradao, jer u kući ima puno djece, a malo je trebalo da se vatra proširi na zgradu. Jako neugodno, jako... – govori nam jedna od stanarki zgrade koja je zahvaljujući ovom nemilom događaju završila u crnoj kronici.

Vlasnik zapaljenog Subarua, vlasnik građevinskog obrta, u ponedjeljak nije bio dostupan novinarima, kao ni vlasnik izgorjelog Alfa Romea. Kriminalističkim istragom policija će nastojati utvrditi okolnosti podmetanja požara pod oba vozila kako bi došla do počinitelja.

- Na mjestu događaja izvršen je očevid kojim je utvrđeno kako je noćas oko 01,15 sati u ulici Don Bože Milanovića požar izbio na dva vozila Alfa Romeo (ZD) u vlasništvu 31-godišnjaka i Subaru (ZD) u vlasništvu 56-godišnjaka, te da je požar izazvan otvorenim plamenom ili dijelovima gorivih tvari dok su u požaru oštećena oba vozila. Materijalna šteta iznosi više desetaka tisuća kuna, a u tijeku je daljnje kriminalističko istraživanje u svezi kaznenog djela Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom – izvjestili su iz zadarske policije uz napomenu da se kriminalistička istraga in tenzivno nastavlja.

Od početka godine ovo je druga namjerna paljevina automobila u Zadru u kojima je ukupno stradalo četiri vozila. Prvi podmetnuti požar dogodio se u noći s prvog na drugi siječnja kada su namjerno zapaljeni VW Tiguan i Renault Twingo u vlasništvu obitelji koja u Zadru ima nekoliko ugostiteljskih objekata. Policija još nije otkrila počinitelje tog požara, a pitanje je i hoće li s obzirom na okolnosti počinjena zločina. Naime, požar najčešće uništi tragove počinitelja, a površine na kojima se požari događaju najčešće nisu pod video nadzorom, što je jedan od razloga da je broj otkrivenih paljevina automobila u Zadru zanemariv.

Sve to dodatno potpiruje javni pogovor kako se netko već godinama razračunava s obrtnicima iz tko zna kojih razloga. Obitelj kojoj su početkom godine zapaljena vozila javno je rekla da ne znaju tko bi im to mogao napraviti jer nemaju nikakvih dugova niti problema sa zakonom.

I najnovije žrtve nepoznatih potpaljivača, kako neslužbeno doznajemo, dosad nisu imale problema sa zakonom, niti su poznati u policijskim evidencijama zbog ikakvog oblika kriminala.

Podsjetimo, u čak pet namjerno izazvanih požara na automobilima prošle godine u Zadru, nitko nije stradao, a dosad je uhićen samo jedan počinitelj protiv kojeg je podnesena kaznena prijava zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Ni 2017. godina nije za Zadar bila mirna. Novinarska arhiva podsjeća na najmanje šest slučajeva namjerno zapaljenih automobila, a pronađen je samo jedan počinitelj.


 

Puno požara, malo počinitelja

Prošlogodišnji namjerni požari na automobilima također su započeli u siječnja kada je na zadarskim bedemima zapaljen BMW njemačkih registarskih oznaka u vlasništvu 63-godišnjakinje. U ulici Josipa Jovića u svibnju zapaljeni su Audi i Opel u vlasništvu 46-godišnjaka i njegove supruge, požar je izazvala 23-godišnjakinja zapaljivom tekućinom. U lipnju su u Crnom pokraj Zadra zapaljena čak tri automobila: Mercedes i BMW u vlasništvu 44-godišnjaka, a vatra je zahvatila i kombi istog vlasnika. Na Smiljevcu je u srpnju izgorio osobni automobil u vlasništvu 49-godišnjaka. Zadnji podmetnuti požar u 2018. godini dogodio se u listopadu kada je u ulici Put Vrela požar podmetnut na BMW-u zadarskih tablica u vlasništvu 47-godišnjaka, a požar je zahvatio i susjedni Peugeot u vlasništvu 43-godišnjakinje.

26. travanj 2024 12:06