StoryEditorOCM
4 kantunaVRIJEDILO JE ČEKATI, BRAVO BODULI!

Evo, i Kali je dobilo kino, samo ga Zadar nema!

Piše Ana Franić
22. siječnja 2019. - 22:21
kino kali2

Kaljani već šest godina svako ljeto imaju "Kino pod zvijezdama", a od nedjelje je projekcijom Brešanova filma "Koja je ovo država" proradila i obnovljena kinodvorana u Domu kulture.

Od ideje do realizacije kina protekle su dvije godine, ali, slažu se mještani - vrijedilo je!
- Tjedan dana prije službenog otvorenja imali smo "probnu" projekciju dječjeg animiranog filma. Reakcije djece bile su izvrsne. Njima je to bilo kao odlazak u vrtić. Sa svojim prijateljima uživali su u gledanju filma koji nije bio na televiziji, nego u kinu - objašnjava nam 41-godišnji Frank Mišlov, voditelj i kinooperater, koji je inače i zapovjednik DVD-a Kali-Kukljica.

Kino je službeno otvoreno u nedjelju projekcijom filma "Koja je ovo država" Vinka Brešana, a organizatori su više nego zadovoljni posjećenošću.

- Na službenom otvorenju bilo je oko 85 posjetitelja, što je izvrsna brojka jer se termin otvorenja poklopio s rukometnom utakmicom. Da nije bilo utakmice, brojka bi se sigurno popela i do 130 ljudi. Sada ćemo imati malu pauzu jer u prostor tradicionalno ulaze maškare - govori nam Mišlov, ističući kako kaljsko kino sigurno ima budućnost, a trenutačno su u pregovorima za projekciju filmova s organizatorima Festivala mediteranskog filma u Splitu.

Novu digitalnu kinoopremu, vrijednu 370 tisuća kuna, Općina Kali nabavila je sredinom 2017. godine uz pomoć Ministarstva kulture koje jednom godišnje raspisuje javni poziv namijenjen programima investicijske potpore u kulturi.
- Tada smo, za digitalizaciju kina, što je uključivalo nabavu novog digitalnog kinoprojektora visoke rezolucije, platna s konstrukcijom, audio-opremu, dobili 300 tisuća kuna. U 2018. godini Ministarstvo kulture s potporom od 80 tisuća kuna ponovno je pomoglo Općini Kali u nabavi novih sjedala za kino-dvoranu ukupne vrijednosti 100 tisuća kuna - govori Mišlov, dodajući da je kapacitet kina oko 160 sjedećih mjesta.

Kaljsko kino ima dugu tradiciju, a u svojim počecima 1952. godine slovilo je kao kino s najkvalitetnijom opremom tih godina.
- Kino je pokrenuto 1952. godine u prizemlju Doma kulture pod imenom "Ribar" i djelovalo je do 1991. godine kada se ugasilo zbog rata, redukcije struje i drugih problema. Filmovi su do 1991. godine dolazili u analognom zapisu na filmskoj vrpci, a dugogodišnji kinooperater bio je Kaljanin Milan Longin. Kino je ponovno pokrenuto 1998. i 1999. godine, a zatim od 2001. do 2005. godine, kada je zatvoreno - objašnjava Mišlov, dodajući kako se od 2013. godine u Kalima svako ljeto održava "Kino pod zvijezdama" za djecu u organizaciji TZ općine Kali.

27. travanj 2024 04:43