StoryEditorOCM
4 kantunaTRIBINA ZADARSKOG.HR – KAKO OBNOVITI ZADARSKU RIVU (5)

Sociologinja Željka Tonković: Na rivi su potrebne promjene, ali ne u vidu građevinskih zahvata

Piše Ana Franić
27. siječnja 2019. - 23:30
tonkovic6-240119

Na poziv da sudjeluje u javnoj raspravi o budućem uređenju i namjeni zadarske rive preko stranica Slobodne Dalmacije, odazvala se i Željka Tonković, docentica na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru koja je uz Ingu Tomić-Koludrović i Željku Zdravković jedna od autorica studije "Zadarska riva kao prostor urbanosti" objavljene 2014. godine. U knjizi su, između ostalog, predstavljeni rezultati anketnog ispitivanja provedenog na uzorku od 300 građana o tome kako se građani koriste rivom, u kojoj mjeri su zadovoljni odnosno nezadovoljni postojećim stanjem i što bi voljeli promijeniti. Istraživanje je pokazalo da je riva među najposjećeniji dio gradske jezgre, a glavni razlog njihovog dolaska je opuštanje (91 posto), šetnja (86 posto) i priroda (81 posto).

Građani bi na rivu i češće dolazili kada bi tamo bilo više zabavnih i kulturnih događaja i zelenila. Čak 64 posto ispitanika smatra da se na rivi nešto treba promijeniti, a prema njima to su: uređenje zelenih površina, više organiziranih sadržaja i događaja za različite dobne skupine te više ugostiteljskih sadržaja (u vrijeme provedbe anketnog ispitivanja bilo je manje ugostiteljskih sadržaja nego danas, op.a.).

Što se promijenilo u odnosu na vrijeme kada ste proveli anketu i pisali sociološku studiju o korištenju zadarske rive?

- S povećanjem turističkog prometa u Zadru posljednjih godina, što je posljedično dovelo do ubrzane apartmanizacije i turistifikacije gradske jezgre, došlo je i do povećane komercijalizacije rive u razdoblju turističke sezone. U skladu s tim, dijelom se promijenio i režim korištenja pa se na rivu danas nešto češće dolazi i zbog ugostiteljskih sadržaja, a ne samo zbog opuštanja i šetnje. Unatoč tim promjenama, držim da je najveća vrijednost zadarske rive ostala ista, a to je da se radi o otvorenom prostoru koji omogućuje kontakt s prirodom u samom središtu grada. Zajedno s Morskim orguljama i Pozdravom suncu kao glavnim točkama atrakcije, upravo je ta otvorenost prostora najvažniji element njezine privlačnosti.

Je li sadašnja funkcija rive na koristi građana i grada ili ima prostora za promjene? Je li riva dovoljno uključena u život grada?

- Rekla bih da je riva prostor mnogostrukih funkcija i značenja, odnosno da se radi o javnom prostoru koji odgovara potrebama različitih skupina korisnika. Zbog toga bi postojeće prakse korištenja trebalo zadržati i u budućim promišljanjima urbanističkog uređenja. Primjerice, bilo je govora o tome da bi trebalo zabraniti kupanje na Morskim orguljama ili na drugim dijelovima rive. Osobno mislim da nikakve zabrane koje bi ukidale pojedine prakse korištenja nisu poželjne. I u provedenom sociološkom istraživanju većina ispitanika je smatrala da su na rivi potrebne određene promjene, ali ne u vidu građevinskih zahvata nego većeg broja organiziranih događanja i ugostiteljske ponude te boljeg uređenja zelenih površina i održavanja čistoće.

Nedostaje li sadržaja na rivi?

- Premda bi se na prvi pogled moglo reći da u zimskom razdoblju nedostaje sadržaja, specifičnost zadarske rive dijelom proizlazi i iz njezinog usporenog ritma koji omogućuje odmak od svakodnevice. S druge strane, ljeti je ponekad previše organiziranih događanja u isto vrijeme i stvaraju se gužve. U samoj sezoni trebalo bi bolje koordinirati događanja te ih rasporediti kroz veći dio godine ukoliko vremenski uvjeti dopuštaju. Sociološki gledano, ne treba zaboraviti ni ona svakodnevna spontana okupljanja, odnosno susrete među građanima. To je ono što rivu čini pravim javnim prostorom. Nikakva organizirana i komercijalna događanja ne mogu nadomjestiti taj aspekt.

Kako Vi vidite budućnost rive? Što bi po Vama na tom prostoru trebalo biti?

- Osobno vidim rivu kao veliki zeleni dnevni boravak za sve dobne skupine, također i kao povremenu pozornicu za kulturna događanja na otvorenom, ali i kao prostor rekreacije. Dobro je da su na rivi zastupljeni i ugostiteljski sadržaji, ali oni ne bi trebali preuzeti primarnu funkciju. Takve bi sadržaje trebalo planirati na način da što manje ugrožavaju zelene površine te da svojom kvalitetom doprinesu ambijentalnoj vrijednosti prostora. U tom smislu vidim puno prostora za poboljšanje u odnosu na postojeće stanje. Riva zaslužuje bolje!

Koju funkciju bi riva trebala imati?

- Mišljenja sam da bi prilikom planiranja uređenja rive trebalo polaziti od postojećih režima korištenja, odnosno različitih praksi, značenja i vrijednosti koje taj prostor ima za stanovnike grada. To znači da radikalne intervencije nisu poželjne. Osim sanacije obale, poželjno je bolje hortikulturno uređenje kao i nova urbana oprema (klupe, koševi, rasvjeta).

Može li se riva turistički valorizirati, kao na primjer Pozdrav suncu i Morske orgulje koji su svjetski hit?

- Riva je nesumnjivo jedan od najvažnijih turističkih proizvoda Zadra koja zajedno s Morskim orguljama i Pozdravom suncu posebno doprinosi prepoznatljivosti Zadra kao destinacije. Međutim, i ta se turistička vrijednost rive temelji na činjenici da je riječ o javnom prostoru koji je dostupan svima.

04. svibanj 2024 08:43