StoryEditorOCM
4 kantunaISTRAŽUJEMO: KAKO SE ŽIVI U ENERGETSKI OBNOVLJENIM ZGRADAMA U ZADRU

'Prije smo trošili do sedam metara drva, a evo dosad smo potrošili tek metar i pol'

Piše Ana Franić
27. siječnja 2019. - 23:05
obnova1-240119

Ima li smisla energetska obnova stambenih zgrada? Kako se živi u stanovima nakon što su vlasnici promijenili stolariju i stavili izolacijske sustave na fasadu?

U travnju prošle godine na ovom smo mjestu pisali o početku radova na energetskoj obnovi 12 zgrada iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost višestambenih zgrada. Danas, nakon gotovo deset mjeseci, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je višestambenu zgradu na adresi Kralja Stjepana Držislava 15 (nasuprot bolnice) izdvojilo kao pozitivan primjer energetske uštede od čak 72 posto! Naime, zgrada je iz energetskog razreda D nakon obnove prešla u najviši energetski razred, A.

'Dobili smo praktički novu zgradu'

Kakvo je stanje s ostalim zgradama koje su iskoristile priliku za energetsku obnovu? Kako se u njima živi nakon obnove? Jesu li im računi za struju isti kao prije? Troše li više energije i jesu li te zgrade postale ugodnije za stanovanje?

Stambena zgrada u Ulici Franje Tuđmana (boje lavande) izgrađena je početkom 60-ih godina 20. stoljeća i sve do prošle godine na njenoj su se fasadi mogli vidjeti tragovi granata iz Domovinskog rata. U travnju 2018. zgrada je dobila novo ruho.

– Razlike su ogromne, primjećujemo to i po potrošnji struje, ali dobili smo praktički novu zgradu. Promijenjen je krov i fasada, a tko je htio mogao je srediti i vanjsku stolariju. Mi jedini u zgradi ložimo na drva. Prije smo trošili šest do sedam metara drva, a evo do sada smo potrošili tek negdje oko metar i pol. Do obnove nisam mogao ni zamisliti jutro da ne ložim, a sada vatru upalimo tek popodne kada sunce padne, više iz navike nego iz potrebe. Prva promjena koju smo uočili je promjena temperature u stanu. Kada uđemo nakon cijelog dana izbivanja nije više ledeno, već je ugodnije – govori nam Mladen Nemarić, predstavnik stana zgrade iz ulaza broj 13 dodajući kako su sada u najvišem energetskom razredu oznake A.

Vrijednost radova na zgradi u Tuđmanovoj ulici iznosila je 1.951 497,81 kuna, od čega su bespovratna sredstva 1.129 612,50 odnosno 61,23 posto ukupne investicije. Za preostali iznos stanari iz tri ulaza podignuli su kredit na deset godina što je dovelo do povećanja pričuve za oko 250 kuna, ali predstavnici stanara se slažu: isplatilo se!

Stanari nebodera u Ulici Franka Lisice 4 i Ivana Zadranina 2 na Bulevaru, također su zadovoljni rezultatima energetske obnove.

– Radovi su bili gotovi polovicom kolovoza prošle godine, a prema nekom okvirnom izračunu uštede na grijanju su već sada oko 30 posto. Osim toga, kao zgrada uštedjeli smo i na održavanju jer smo do sada u prosjeku trošili oko 30 do 50 tisuća kuna godišnje za fasadu koja je svako malo otpadala, a sada smo taj problem u potpunosti riješili. Što se tiče poskupljenja, naša pričuva je iznosila pet kuna po kvadratu, a povećala se u prosjeku za kunu, ovisno je li stan mijenjao stolariju ili ne - objašnjava nam Zrinko Haberle, predstavnik stanara u Franka Lisice 4.

S njime se slaže i Igor Mičić iz zgrade na adresi Ivana Zadranina 2, gdje su razliku na bolje primijetili svi stanari.

– Na grijanju su uštede sada oko 30 posto, ali drastična je razlika u temperaturi stana. Zadržava se toplina i u stanu je ugodnije boraviti, nije potrebno više grijati non-stop. Kako bi se kredit mogao vratiti, povećana je pričuva. Prije je iznosila četiri kune po kvadratu, a sada je povećana za 1,50 do 2,50 kune, ovisno je li netko mijenjao stolariju – govori nam Mičić.

Krajem svibnja prošle godine završeni su radovi i na neboderu u Ulici Ljudevita Posavskog (ulazi 8A, B, C i D) na Relji koja ima 49 stanova.

– Živim na zadnjem katu pod pločom i razlika je nebo zemlja. Na primjer, prije kada ne bi bio u stanu par dana trebalo bi mi minimalno dva do tri dana da ga ugrijem. Sada je potrebno puno manje vremena jer se temperatura zadržava i ugodnije je u stanu. Razlika se primijeti već kad uđete u zgradu na stubištu, a kamoli u stanu koji se grije. Prezadovoljni smo što smo ovu priliku iskoristili. No, trebat će proći još vremena da tu razliku osjetimo na računima. Još uvijek dobivamo stare račune, a novu potrošnju znat ćemo s novim knjižicama za struju. Do poskupljenja u pričuvi je došlo zbog kredita koji smo uzeli. Mi smo prije plaćali oko 127 kuna pričuve, a sada je narasla na oko 300 kuna. Ali zato smo iz energetskog razreda C prešli u A, među odlikaše – priča nam Vjekoslav Brala iz ulaza 8A.

'Trošim manje nego prije'

Među vlasnicima koji su se odlučili na energetsku promjenu su i stanari poznate Žute kuće na Kolovarama. Zgradi je sanirana fasada koja je prijetila prolaznicima, dobila je novi krov, a uskoro i manje račune za struju.

– U potpunosti se grijem na struju i već sada primjećujem da manje trošim nego prije. Grijalice rjeđe palim, a efekt grijanja je dugotrajniji. Nakon nove godine ugradili smo nove digitalna mjerila za očitanje struje tako da ćemo kroz mjesec dana imati točne podatke o uštedi – kaže nam Maja Kragić u ime stanara Žute kuće.
Njima je pričuva iznosila 2,53 kune po kvadratu, a sada se zbog kredita kojeg moraju vraćati popela na 8 kuna.

Raspisan natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća
Grad Zadar objavio je 27. prosinca 2018. godine Natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća na administrativnom području Grada Zadra za 2018. godinu. Ovim Natječajem omogućeno je vlasnicima/suvlasnicima postojećih obiteljskih kuća na administrativnom području Grada Zadra sufinanciranje sljedećih mjera povećanja energetske učinkovitosti: nabava i ugradnja solarnih toplinskih sustava za pripremu potrošne tople vode i/ili grijanje, povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice, zamjena stolarije vanjske ovojnice te nabava i ugradnja kotla na drvnu biomasu. Rok za predaju prijave s potrebnom dokumentacijom je 25. veljače 2019. godine.
24. travanj 2024 23:01