StoryEditorOCM
4 kantunaZAŠTO GRAD ZADAR NAPLAĆUJE KOMUNALNI DOPRINOS ZA OBJEKTE JAVNE INFRASTRUKTURE:

Gradonačelnik Branko Dukić puni gradski proračun, župan Božidar Longin tvrdi da zbog toga kasne županijski projekti, svi gunđaju, a HDZ – šuti!?

28. siječnja 2019. - 23:00
gazenica_terminal6-020218

Svi to znaju, svima je to kamenčić u cipeli, ali svi uredno šute! Već dugo postoji tiho nezadovoljstvo investitora različitih objekata komunalne infrastrukture kojima Grad Zadar uredno naplaćuje milijunske iznose za komunalni doprinos.

Potpuno je jasno da u nekim slučajevima ogromni iznosi za komunalni doprinos bitno otežavaju zatvaranje financijske konstrukcije i to u izgradnji objekata javne infrastrukture, pa je tišinu oko toga moguće objasniti jedino činjenicom da HDZ ne želi otvoriti javnu političku debatu oko toga jer su na čelu gradske uprave i institucija koje vode investicije članovi jedne te iste stranke.

Zato mnogi škrguću zubima na to što "sami sebi plaćamo komunalni samodoprinos", ali ne progovaraju zbog "unutarhadezeovske političke korektnosti". Mada je to svojedobno bilo uobičajeno, malo se tko sjeća kada se posljednji put na dnevnom redu Gradskog vijeća našlo šest-sedam točaka dnevnog reda s istim podnaslovom: "oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa".

Posljednje dvije velike investicije kojima je gradska administracija bez krzmanja naplatila komunalni doprinos vodile su Opća bolnica Zadar i Lučka uprava Zadar, a iznosi nisu mali.

Ravnatelj Lučke uprave Zadar potvrđuje da je komunalni doprinos plaćen za izgradnju potpornog zida budućeg teretnog terminala luke Gaženica.

- Da, uz građevinsku dozvolz za multufunkcionalni terminal smo platili i komunalni doprinos u iznosu od deset milijuna i 400.000 kuna, kaže ravnatelj LUZ-a Robert Škifić ne želeći dodatno komentirati cijeli slučaj.

Unatoč tomu, smatrajući da ni za jedan objekt komunalne infrastrukture ne bi trebalo plaćati komunalni doprinos, u Upravnom vijeću postoji jako nezadovoljstvo stavom gradske uprave. Pojedini članovi UV-a smatraju da nije logično naplatiti komunalni doprinos državi koja ogroman projekt od 200 milijuna eura realizira baš u tom istom gradu. Da stvar bude još gora, oko plaćanja komunalnog doprinosa za Gaženicu su se dugo lomila koplja i slala pisma, ali je sve došlo na rub ovrhe (!), pa je na koncu plaćeno.

Drugi ovakav slučaj dogodio se Općoj bolnici Zadar koja ionako godinama pleše na rubu financijskog sloma.

- Za 50 milijuna kuna težak projekt "Dnevne bolnice" platili smo milijun i 300.000 kuna komunalnog doprinosa razrezanog po građevinskoj kvadraturi objekta. U Općoj bolnici uvijek nešto treba graditi, pa bi nam oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa bitno olakšalo situaciju i otvorilo prostor da se sredstva usmjere u nabavku neophodne opreme koja zahtijeva nužne izmjene jer zastarijeva svakih četiri ili pet godina, kaže ravnatelj OB Zadar dr. Željko Čulina.

U kakvoj se financijskoj gabuli nalazi institucija koju vodi, najbolje pokazuje podatak da OB za plaće troši 15,5 milijuna kuna, a limit joj je zacementiran na 16,3 milijuna kuna. Pitanje je čime onda pokriti investicije, lijekove i nabavku opreme. Zbog rasta cijena rada i materijala, iz OB su od župana Božidara Longina i gradonačelnika Branka Dukića tražili suglasnost, ali i pomoć za zatvaranje financijske konstrukcije "Dnevne bolnice" s obzirom da su ponuđene cijene probile predviđeni proračun. Iz Županije je suglasnost stigla, iz Grada se još čeka.

Iz tog je slučaja jasno koliko bi oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa značilo Općoj bolnici, ali ravnatelj Čulina tvrdi da OB plaća komunalni doprinos za svaki projekt za koji dobije građevinsku dozvolu.

Ako, s jedne strane, naplata komunalnog doprinosa evidentno otežavava realizaciju nekih projekata, onda s druge strane vage stoji činjenica da se time izdašno puni proračun Grada Zadra, što je, logično je zaključiti, prvenstveni interes administracije gradonačelnika Branka Dukića.

Evo kako svoju politiku objašnjavaju iz gradske uprave odakle najprije podsjećaju da je plaćanje komunalnog doprinosa zakonska obaveza svakog investitora definirana Zakonom o komunalnom gospodarstvu. To je prihod Grada Zadra namijenjen isključivo financiranju ili sufinanciranju gradnje i korištenju objekata i uređenja komunalne infrastrukture - javne površine, nerazvrstane ceste, javnu rasvjetu, groblja...

-Što se tiče Grada Zadra, u tijeku je intenzivna izgradnja komunalne infrastrukture koja iziskuje znatna proračunska sredstva. Cilj nam je u svim dijelovima grada izgraditi jednako kvalitetnu i potpunu komunalnu infrastrukturu, a time ujednačiti kvalitetu življenja svih naših građana. Također, u tijeku je i projekt izgradnje kanalizacijske mreže aglomeracije Zadar – Petrčane, a time i uređenje i komunalno opremanje brojnih gradskih cesta; čeka nas i izgradnja novog gradskog groblja, a sve to iziskuje znatna proračunska sredstva. Grad Zadar je u razdoblju intenzivne izgradnje komunalne infrastrukture koja se financira upravo iz komunalnog doprinosa, kažu iz Dukićeve službe za odnose s javnosti.

- Grad Zadar višestruko i oduvijek pomaže zadarskoj Općoj bolnici. Samo u prošloj godini za rekonstrukciju ginekologije Grad je bolnici uplatio 1,2 mil., a ove godine osigurali smo još 2 milijuna kuna te ćemo i dalje pratiti sve potrebe ustanove. Po završetku zgrade dnevne bolnice u kojem je smješten i odjel Onkologije, dodatno ćemo se angažirati u nabavci aparata za zračenje (procijenjene vrijednosti oko 20 mil. kn ) koji je nasušno potreban puku Zadarske županije, stoji u odgovoru iz gradske uprave. Na koncu se podsjeća da "za one projekte javne infrastrukture za koje postoji nužna potreba, temeljem prijedloga gradonačelnika, Gradsko vijeće Grada Zadra može donijeti Odluku o oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa ukoliko se utvrdi takav javni interes".

Može li se iz toga zaključiti da za projekte u Gaženici ili Općoj bolnici "javni interes" uopće ne postoji ili samo nije utvrđen?!

 

BOŽIDAR KALMETA: To je stvar procjene

- Uvijek treba procijeniti što Gradu donosi korist, a što treba naplatiti. Znam da su se sve općine preko čijeg je područja prošla autocesta odrekle naplate komunalnog doprinosa jer je svima bilo jasno koliku će korist imati od njene gradnje. Ako nešto donosi dobrobit Zadru, ako nam je u interesu izgradnja neke škole ili vrtića, onda bi Grad Zadar u tome trebao i participirati. Mislim da je to pitanje procjene, da treba odvagnuti u čemu i kada Grad treba participirati, bez obzira što je, s druge strane, riječ o gradskom proračunu i njegovom punjenju, smatra nekadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta.

 

ŽUPAN BOŽIDAR LONGIN: Razgovarat ću s Brankom Dukićem, projekti su nam na čekanju

- Sigurno je da ja ne mogu utjecati na politiku Grada Zadra, ali je sigurno i to da nam je naplata komunalnog doprinosa, uz rast cijene materijala i građevinskih radova, dodatni problem zbog poskupljenja investicija. Ne radi se tu samo o Gaženici, na čekanju su nam i neki drugi projekti. Razgovarat ću s gradonačelnikom Brankom Dukićem o tome i upoznati ga sa svim detaljima, kaže župan Božidar Longin.

18. travanj 2024 14:10