StoryEditorOCM
4 kantunaOKO 130 MJEŠTANA NA JAVNOM IZLAGANJU PLANA ZA UVALU BREGDETTI

Što su sve Arbanasi tražili, čime su nezadovoljni i što im smeta? Kalmeta im rekao da ne čekaju izmještanje pruge i prihvate izgradnju igrališta

29. siječnja 2019. - 13:33
arbanasi1-280119

Neočekivano veliki broj mještana Arbanasa odazvao se pozivu na "dodatno" javno izlaganje urbanističkog plana za dio Uvale Bregdetti kojega im je prezentirao njegov izrađivač Željko Predovan. Među oko 130 mještana, u OŠ Krune Krstića bili su i Božidar Kalmeta, saborska zastupnica Grozdana Perić, te gradski pročelnik za prostorno uređenje Darko Kasap i njegov zamjenik Matko Segarić.

-Ovaj skup ne treba shvatiti kao pobunu, želimo da sve prođe u tolerantnom i demokratskom ozračju i dijalogu između izrađivača plana, Grada Zadra i mještana. Sve primjedbe na plan mogu se do 5. veljače dostaviti u gradsku upravu, izjavio je Zvonimir Rogić, predsjednik MO Arbanasi koji je još 21. siječnja dostavio opsežne primjedbe na predloženi plan.

Obrazlažući plan, Željko Predovan je podvukao kako je on izrađen u skladu sa svim zakonima i prostorno-planskom dokumentacijom Grada i Zadarske županije. Radi se o pretežito stambenoj zoni, rekao je Predovan i dodao da se u obuhvatu plana može izgraditi i nogometno igralište s propisnim dimenzijama, tribinom i parkingom, te odgovarajućim zelenim površinama u cijelom obuhvatu plana gdje bi maksimalna visina zgrada bila limitirana na 12 metara.

Izgradnja nogometnog igrališta izazvala je veliku pažnju mještana i to zbog zaista lošeg iskustva iz prošlosti kada su u čak dva navrata Arbanasi ostajali bez svog igrališta. Zato je Darko Kasap posebno inzistirao na tome da će u usvajanju plana biti razmotren zahtjev za izgradnju parkinga uz postojeće košarkaško i nogometno igralište iako se radi o privatnom zemljištu, rekao je Kasap, a onda dodao da će, što se tiče novog nogometnog igrališta, financijski planovi i traženje pomoći od HNS-a i Grada Zadra započeti odmah nakon što plan bude usvojen.

Zvonimir Rogić je izjavio da je MO dobio potvrdu da su u izradi plana konzultirane Hrvatske željeznice, te su stigle i garancije za izgradnju parkinga kod postojećeg igrališta, ali je zatražio da se u plan unese da, primjerice, vrtić mora biti izgrađen umjesto što u njemu piše da može biti izgrađen.

Ističući da je na skup došao kao Arbanas, Božidar Kalmeta je odgovorio i mještanima koji su tražili da igralište bude gdje je nekada bilo (na prostoru bivše "Zadranke"), ali je sve povezao i s izmještanjem pruge koja prolazi uz rub obuhvata plana.

-Jako je komplicirana procedura izmještanja pruge i tko zna hoće li i kada do toga zaista doći, jer mi za to nemamo snage. Najrealnije i najbrže je igralište napraviti tamo gdje po ovom planu može stati, jer je riječ o državnom zemljištu koje se može besplatno dobiti, rekao je sumještanima Kalmeta.

Arbanasi su pitali, ali nisu dobili precizan odgovor na pitanje hoće li u Uvali Bregdetti niknuti novo naselje od 2.500 stanovnika, a strahuju da će time Arbanasi biti promijenjeni.

-Kome se pogoduje? Ovdje mala firma plaća projekt, pa će ga, ako prođe, nekome prodati i staviti novac u džep. Mi ovdje živimo, a ovaj plan razbija demografiju Arbanasa, smatra Nikola Perović.

Livio Stipčević je podsjetio da postojeća prometna rješenja već sada stvaraju čepove, a izgradnjom će biti još gore. On je zatražio da se igralište najprije napravi, a tek onda usvoji plan, što, naravno, neće biti moguće.

-Kojim će putem djeca ići i u koju to školu? Pa sadašnja škola već ima 29 odjeljenja, gdje će ići djeca ljudi koji se tu dosele, bilo je jedno od pitanja mještana koji su željeli da se odredi prostor i rok za izgradnju nove škole, te da se ne dopusti izgradnja zgrada većih od tri kata. Među primjedbama, čulo se i mišljenje kako broj budućih stanovnika u novom naselju treba ograničiti.

-Ne trebaju nama stanovi, nego igralište, škola, ambulanta, pošta, rekao je Josip Krstić, a Krešo Perović je tom popisu dodao i perivoj i igraonicu za djecu.

-Ako sve odbijemo i ne uključimo se, ovo će biti napravljeno bez nas, a ako prihvatimo filozofiju da ništa nećemo mijenjati, ostat ćemo bez svega, izjavio je Božo Mazija zalažući se da u obuhvatu plana budu poštivani najviši urbanistički standardi Grada Zadra, te da se osigura izgradnja objekata javne namjene.

-Mi nismo spremni za ovaj plan i novo naselje uz postojeće, nemamo infrastrukturne kapacitete ni u prometu ni u odvodnji ni u školskim i vrtićkim objektima, mišljenja je Karlo Petani.

Saborska zastupnica Grozdana Perić je okupljenima poručila kako "život i napredak ne možemo zaustaviti", podsjetila ih da plan predviđa 40 posto zelenih površina, otvara mogućnost razvoja turizma i zaključila da je ovo "povijesna šansa da Arbanasi dobiju novo igralište". Međutim, Perić je "zaradila" pitanje iz publike zastupa li ona investitora, a odgovorila je da je došla na skup kao mještanka Arbanasa i da ne predstavlja investitora kojega je nekolicina mještana uzaludno zaželjela vidjeti na javnom izlaganju plana što ga je naručila tvrtka Zdenka Zrilića "Nautilus".

Što će od svega toga biti uvaženo, vidjet će se tek nakon što 5. veljače istekne rok za dostavu primjedbi na plan Uvale Bregdetti.

26. travanj 2024 18:24