StoryEditorOCM
4 kantunaBAZNE STANICE NA STADIONU

Direktor NK Zadra Svetko Ćustić: primili smo peticiju mještana Stanova, ali dobili smo uvjerenja telekom kompanija da štetnih zračenja nema!

Piše M.Kalajžić
5. veljače 2019. - 21:45
antene6-070918

Peticiju mještana Mjesnog odbora Stanovi u vezi baznih stanica postavljenih na reflektore stadiona, Nogometni klub Zadar je primio i imamo je kod sebe. Mi imamo sve dozvole od Ministarstva zdravlja i sva potrebna uvjerenja da postavljene bazne stanice mobilnih operatera ne štete zdravlju, tako da tu više nemamo što napraviti. Ja ponavljam svoj ranije izrečeni stav iza kojega stojim: jedan život bitniji je od svega ostalog. Ako bude bilo kakvih novosti u vezi bilo čega po pitanju baznih stanica, ja stojim na raspolaganju, ali što se nas tiče, situacija s postavljenim baznim stanicama potpuno je čista – kazao je direktor NK Zadra Svetko Ćustić.

Peticiju koju je u ime stanovnika MO Stanovi prikupljao Mate Torbarina, NK Zadru predao je Mario Paleka neposredno prije nego što je odstupio od dužnosti predsjednika Nadzornog odbora NK Zadra zbog izbora na funkciju direktora Ureda Turističke zajednice grada Zadra.

Mi smo nakon toga zatražili sve što je trebalo zatražiti od teleoperatera VIP-a, T-Com-a i Tele2, te smo dobili smo pisana uvjerenja i dozvole da u tehničkom smislu bazne stanice udovoljavaju propisima koji su na snazi u Republici Hrvatskoj, te da postavljene bazne stanice ne smetaju zdravlju stanovništva. T-Com i A1 (prijašnji VIP) riješili su to prije desetak godina kad su postavljani stupovi za rasvjetu, dok su zadnji svoje bazne stanice postavili Tele2. Ja nisam iz peticije shvatio da su mještani tražili da se otklone bazne stanice. Mi smo sve provjerili i sve je kod nas transparentno, ništa nije sporno. Ako mještani zatraže bilo što dodatno, vidjet ćemo je li dovoljna dokumentacija koju sad imamo. Ako nije, vidjet ćemo što ćemo dalje. Ne kažem da ovo nije važno, ali imamo dovoljno i drugih problema u klubu kojima se moramo baviti – kazao je Ćustić.

Mate Torbarina, predstavnik građanske inicijative na području Mjesnog odbora Stanovi koja je prikupila potpise građana, kazao nam je kako će se za nekoliko dana oglasiti u vezi sa situacijom oko baznih stanica na stadionu NK Zadra, u čijoj blizini se nalaze kuće mještana.

Podsjetimo, peticijom koja je predana NK Zadru, a koju nam je Torbarina pokazao još u studenom prošle godine, zatraženo je uklanjanje antena mobilnih teleoperatera sa rasvjetnih stupova na gradskom nogometnom stadionu na Stanovima. Građani su peticijom izrazili nezadovoljstvo postavljanjem baznih stanica bez njihovog znanja ili bilo kakve obavijesti.

Peticijom tražimo od grada Zadra uklanjanje baznih stanica zbog: prije svega zdravlja okolnog stanovništva, zbog velikog broja djece koja tu svakodnevno treniraju, zbog blizine vrtića i škole, zbog starijih i nemoćnih građana koji žive u blizini postavljenih baznih stanica, te zbog zdravlja naše djece i naše budućnosti. Vašim potpisom dajete glas i podršku inicijativi građana za uklanjanje baznih stanica za teleoperatere postavljene na rasvjetnim stupovima NK Zadra – stajalo je u građanskoj inicijativi kojom je u kratko vrijeme prikupljeno više od 50 potpisa građana iz okolnih ulica oko stadiona.

U NK Zadru očigledno smatraju da su provjerom dokumentacije uklonio bojazni mještana da im bazne stanice štete svojim zračenjem, dok su sami građani u peticiji nedvosmsleno zatražili sasvim konkretno – uklanjanje antena s rasvjetnih stupova koji se nalaze u neposrednoj blizini njihovih kuća. Još uvijek nije jasno u kakvom su obliku potpisani ugovori s telekom kompanijama, kao niti to smiju li bazne stanice biti postavljene iznad terena na kojemu svakodnevno treniraju djeca, a u blizini je su i dječji vrtić, škola... Uz to, i sa sjeverne strane, u blizini nekadašnje Mehanizacije, također su postavljene bazne stanice, pa mještani MO Stanova zapravo žive između četiri stupa s baznim stanicama, što je sigurno najveća koncentracija zračenja u čitavom Zadru.

NK Zadar koji ubire najam od telekom kompanija nudi svoja opravdanja, Grad Zadar (koji je davao suglasnosti za postavljanje baznih stanica na stadionu) o svemu šuti, pa su na potezu jedino – građani. Peticija po svemu sudeći, neće biti dovoljna da ih se ozbiljnije shvati.

23. travanj 2024 15:49