StoryEditorOCM
4 kantunaPREMIJER O SLUČAJU KOJI JE ZGROZIO HRVATSKU

Plenković: Jako mi je teško razumjeti odluku Izvanraspravnog vijeća o Daruvarcu

Piše N1
8. veljače 2019. - 23:18
10345763

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković borio je u petak u Šibeniku gdje je proslavio 29. obljetnicu osnutka stranke u tom gradu. Plenković je naglasio da je HDZ i dalje dominantna politička snaga koja dobiva povjerenje većine birača u toj županiji, piše N1.

Osvrnuo se i na izbor strateškog partnera Uljanik grupe koji je pao na splitski DIV Tomislava Debeljaka. Debeljak se izjasnio da želi čist start, odnosno da želi ulagati, ali da ne želi sanirati dugove. Premijer kaže da će Vlada razmisliti o tome hoće li ponovno sanirati dug brodogradilišta. 

"Temeljito ćemo razmotriti odabir Uprave Uljanika da s Fincantierijem budu strateški partneri. Jedina konkretna ponuda je bila ova DIV-ova. Država je tijekom protekla dva mjeseca isplatila više od 2 milijarde jamstava za Uljanik. Mogli smo već krajem studenog biti u proračunskom suficitu da nije bilo izloženosti. Budućnost treba biti na tragu održivog plana restrukturiranja koje će omogućiti da brodogradilišta funkcioniraju na održivim osnovma", kaže Plenković.

Današnja odluka Izvanraspravnog vijeća Suda u Zadru da bez mjera opreza pusti iz istražnog zatvora muškarca koji je premlatio djevojku dovela je atmosferu u javnosti do usijanja. Ovakvom odlukom zgranuta je cjelokupna javnost. Premijer oprezno kaže da treba respektirati neovisnost pravosuđa.

"Sve što kažem može se koristiti kao utjecaj na postupak. I prije nekoliko tjedana rekli smo da ćemo razmotriti određena neadekvatna rješenja u ZKP-u. Što se tiče mjera opreza, to je odluka Izvanraspravnog vijeća, ne znam na temelju čega su odbili te mjere. To mi je jako teško razumjeti. Moramo voditi računa o tim prazninama. Moramo imati balans prema optuženima, ali moramo voditi računa i o pravu žrtava", kaže Plenković.

Premijer nije zadovoljan ni "žigosanjem" djevojke u jednoj zadarskoj školi, piše N1.

"Kao i svi više nego zgrožen sam takvom vrstom nepoštivanja, i to cure. I da je dečko bila bi katastrofa. Osuđujem takvo ponašanje. Očekujem da se ispita o čemu se radi. Ako se utvrdi odgovornost, ona postoji i za maloljetnike. Očito je da moramo više uložiti u pedagodiju, obrazovanje... Važna je uloga profesora, ravnatelja i roditelja. Svako nasilje je nedopustivo, moramo u društvu napraviti korak više", kaže.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odložila je odluku o kandidaturi na sljedećim izborima do završetka europskih izbora. 

"Predsjednica je najavila svoju odluku i mislim da je to razborito promišljanje. Ona je u punom mandatu, ima još 11 mjeseci do izbora. Po anketama vodi protiv svih drugih kandidata, a u drugom krugu pobjeđuje i protiv nekandidata. Njena je pozicija vrlo kvalitetna", kaže Plenković.

Što se tiče optužbi koje su članovi Mosta iznijeli na račun Ministarstva uprave, da su uništili kontrolne liste vezane za provjeru potpisa referendumskih inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj", Plenković kaže kako je vlada donijela odluku da svatko tko želi može doći i provjeriti potpise, a one koji upiru prstom u Vladu i Ministarstvo nazvao je "politikantima koji nastoje dobiti malo air-timea na vašim televizijama".

Vlada radi svoj posao odgovorno. Odbor za Ustav i Ustavni sud rekli su svoje", kaže. 

O kaznenoj prijavi koju je sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, Mislav Kolakušić, u četvrtak podnio protiv izvanrednog povjerenika u Agrokoru Fabrisa Peruška zbog pogodovanja dijelu vjerovnika, premijer, kaže, ne zna ništa.

23. travanj 2024 12:07