StoryEditorOCM
4 kantunaINSPEKCIJSKI NADZOR U EKONOMSKOJ ŠKOLI JOŠ NIJE ZAVRŠEN

I Ministarstvo obrazovanja i ravnatelj Dragić ne žele govoriti jesu li profesori savjetovali učenike da u Vukovaru kupuju ustaške majice!

Piše Ana Franić
11. veljače 2019. - 23:40
ravnatelj

Prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja još nije završila nadzor u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru gdje je prošlog tjedna učenik na nastavi hrvatskog jezika užarenim upaljačem žigosao svoju 15-godišnju kolegicu utisnuvši joj u nadlakticu veliko slovo U. Iako je u preliminarnom izvješću prošlog petka ministrica Blaženka Divjak navela da su već otkriveni "propusti i nepravilnosti u radu ravnatelja, kao stručnog i poslovodnog voditelja Škole", također je naglasila da će se "tek po konačno utvrđenom stanju moći utvrditi opseg i težina nepravilnosti", a samim time i odgovornost Dragića kojem se opasno zaljuljala ravnateljska fotelja.

U međuvremenu, zadarska je policija prijavila 15-godišnjaka za nanošenje tjelesne ozljede motivirane mržnjom te je pokrenula istragu oko facebook profila ozljeđene djevojke na kojem je objavila svoje fotografije u majci s ustaškom ikonografijom. Suočen s tim novim činjenicama, koje ukazuju na mogućnost da 15-godišnjakinja nije namjerno žigosana slovom U, već da je to, kao "ustaška simpatizerka", napravila u dogovoru sa svojim kolegom, otac djevojke je izjavio da je spornu majicu kupila u Vukovaru kad je tamo bila sa školom.

- Znam da ima te majice, dobili su ih kad su bili na izletu prošle godine u Vukovaru sa školom. Te su se majice ondje prodavale kao pomoć za Vukovar. Profesori su im rekli da kupuju te majice, jer to je za pomoć Vukovaru. Tako su djeca kupovala više tih majica, ima ih više vrsta', rekao je Adem Shala, otac ozlijeđene učenice za Dnevnik Nove tv.

Kako je moguće da srednjoškolski profesori na izletu u Vukovaru svojim učenicima sugeriraju da kupuju majice s ustaškim obilježjima, htjeli smo pitati Jozu Dragića, ravnatelja Ekonomske-birotehničke i trgovačke škole, no on nam je poslao SMS poruku.

- U tijeku je inspekcijski nadzor te istraga policije i pravosuđa. Zbog zaštite i prava maloljetnih osoba ne možemo davati nikakve izjave.

Iako smo naglasili da nas zanima njegov komentar o postupku profesora koji su djeci savjetovali da kupuje sporne majice, odgovor od ovog bivšeg istaknutog člana zadarskog HSP-a ipak nismo dobili.

S obzirom da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo da svaka škola u Hrvatskoj barem jednom učenike povede na izlet u Vukovar, zanimalo nas jesu li upoznati s 'praksom' zadarske škole i profesorskim 'savjetima' o kupnji majica. Međutim, odgovor na to pitanje nismo dobili.

- Čim bude gotov inspekcijski nadzor, o rezultatima nadzora izvijestit ćemo javnost. S obzirom na kompleksnost i osjetljivost ovoga slučaja, ne možemo izlaziti s nepotpunim informacijama. Očekujemo da će nadzor biti gotov kroz dan ili dan, stoji u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U zadarskoj policiji potvrdili su nam da istražuju Facebook profil ozlijeđene djevojke zbog fotografije na kojoj nosi majicu s ustaškim znakovljem, no više informacije nisu nam mogli dati jer je istraga još u tijeku.

24. travanj 2024 01:31