StoryEditorOCM
4 kantunaPROJEKT SPREMAN, TRAŽI SE FINANCIJER

Novo lice Zračne luke 'teško' je 450 milijuna kuna - Zadar će dobiti izravnu vezu s gradovima preko oceana!

Piše Ana Vučetić Škrbić
11. veljače 2019. - 23:23
zemunik3-280617

Početkom siječnja ove godine u Zagrebu je s nekoliko ministara prvi put održan sastanak o velikim infrastrukturnim projektima u Zračnoj luci Zadar.

Riječ je o rekonstrukciji i produženju piste, stajanke te putničkog terminala, što će praktički biti novi kompleks zadarskog aerodroma na koji bi mogli slijetati i najveći tipovi zrakoplova, te bi donio i direktnu povezanost s prekooceanskim gradovima.

– U tijeku su radovi na prvoj fazi proširenja stajanke u vrijednosti nešto većoj od 18 milijuna kuna, koju financiramo većinom vlastitim sredstvima i dijelom sredstvima iz državnog proračuna. A cijeli projekt rekonstrukcije i dogradnje operativnih površina Zračne luke Zadar obuhvaća proširenje i obnovu postojeće stajanke te rekonstrukciju i proširenje uzletno-sletne staze 14-32 zajedno s pripadajućim voznim stazama. Ukupna vrijednost svih radova procjenjuje se na više od 450 milijuna kuna – kaže direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić, dodajući kako, vezano uz rekonstrukciju i produženje uzletno-sletne staze, u ovom trenutku imaju ishođenu lokacijsku dozvolu.

Terminalu treba proširenje

Međutim, kako se radi o objektu koji se nalazi u obuhvatu 93. zrakoplovne vojne baze Zemunik i u pitanju je imovina Republike Hrvatske, za sve daljnje korake bit će potrebno s vlasnikom definirati buduće odnose i način financiranja, s obzirom na to da se radi o značajnim sredstvima. Osim države, koja ima 55 posto vlasništva, Grad i Županija imaju po 20 udjela, te Općina Zemunik pet posto. Zgrada putničkog terminala također traži dodatna ulaganja jer je postojeća početno dimenzionirana na značajno manji broj putnika. Daljnje dogradnje znače problem u organizaciji putničkih tokova i širenju komercijalnih sadržaja terminala, pa se i za ovu zgradu traži novo idejno rješenje.

– Vjerujemo da ćemo do kraja godine moći javnosti prezentirati budući izgled Zračne luke Zadar. Proširenje operativnih površina od vitalnog je značenja za daljnji razvoj Zračne luke, ali, usudio bih se reći, i cijele zadarske regije. Predviđanja globalnih trendova u zračnom prometu ukazuju na stalan rast u duljem razdoblju, a okolnosti naše lokacije, uzimajući u obzir razvojni potencijal te dodatno uz to i novu pomorsku luku Zadar koja bi u budućnosti postala matična luka za kružna putovanja, postavljaju razvojne projekte Zračne luke Zadar kao infrastrukturni imperativ za daljnji gospodarski rast Zadra – rekao je direktor Klišmanić.

Pitanje kako će financirati ovaj veliki projekt bilo je glavna tema spomenutih zagrebačkih sastanaka, međutim, konkretni dogovori hoće li to biti vlastita sredstva, europski fondovi ili možda strani investitori, poput Kineza koji pokazuju interes za koncesiju na zadarskom aerodromu, još uvijek nije definirano.

– Zasad nemamo konkretnih ponuda. Tu bi se svakako radilo o strateškoj odluci koju donosi vlasnik, u ovom slučaju Republika Hrvatska – zaključuje Klišmanić.

26. travanj 2024 19:51