StoryEditorOCM
4 kantunaIMA SE, MOŽE SE: GRADONAČELNIK BRANKO DUKIĆ OBJASNIO RAST PRIMANJA GRADSKIH DIREKTORA

Plaće su im skresane izbijanjem recesije, a sada ih vraćamo - gospodarstvo nam raste, pa ukidamo mjere štednje iz 2009. godine!

28. veljače 2019. - 23:30
dukic1-141118

Iz gradske uprave smo dobili obrazloženje gradonačelnika Branka Dukića za njegovu odluku o povećanju plaća direktorima trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zadra. Pritom je otkriveno da prosječna bruto plaća zaposlenika gradske uprave iznosi 9.556,24 kune, računajući sav trenutni staž zaposlenika.

Evo što u svom obrazloženju navodi gradonačelnik Dukić:

-Posljednjom Odlukom o utvrđivanju najviše mjesečne bruto plaće direktorima trgovačkih društava, koja su u cijelosti ili u većinskom vlasništvu Grada Zadra, te plaće vraćene su na iznos koji je određen prije stupanja na snagu odluke o linearnom smanjenju plaća iz 2009.godine. Kako se ta odluka uz dužnosnike i djelatnike gradske uprave odnosila i na direktore gradskih tvrtki, novom odlukom izjednačeni su i iznosi njihovih bruto plaća s nekadašnjim, kaže Dukić podsjećajući da je odluku o utvrđivanju platnih kategorija direktora gradskih trgovačkih društava donijelo još nekadašnje gradsko Poglavarstvo.

-Sa željom za potpunim informiranjem javnosti, također i djelatnika gradskih ustanova i tvrtki u vlasništvu Grada Zadra, a s obzirom na odluke koje se odnose na usklađivanje plaća u gradskoj upravi i gradskim ustanovama i tvrtkama, želim obrazložiti i pobliže pojasniti navedene odluke. Prije svega valja podsjetiti kako je 2009. godine, u okviru mjera ušteda u gradskom proračunu u godinama snažne gospodarske krize i recesije, donesena odluka o linearnom smanjenju plaća koja se, uz dužnosnike i djelatnike gradske uprave odnosila i na direktore gradskih tvrtki, no ne i tamošnje djelatnike. Direktori su tada imali i mogućnost smanjenja plaće djelatnicima u gradskim tvrtkama no pronašli su načina da one ipak ostanu iste, a sukladno poslovanju pojedinih tvrtki u nekima su plaće u tom razdoblju i povećavane, doduše minimalno. U čitavom tom razdoblju plaće u gradskoj upravi i one direktora gradskih tvrtki ostale su nepromijenjene i umanjene za 10 posto, obrazlaže gradonačelnik i na kraju poentira:

-S obzirom na protok dugog vremenskog razdoblja od te mjere, a imajući u vidu rast hrvatskog gospodarstva 17. tromjesečje za redom, te niz općih pozitivnih pokazatelja gospodarstva na području Grada Zadra i Zadarske županije, ove je godine ukinuta navedena mjera linearnog smanjenja plaća te su one vraćene u vrijeme prije recesije.

Zadarski gradonačelnik pritom podsjeća da su "u skladu s mogućnostima gradskog proračuna, još prošle godine, s potpisivanjem novih kolektivnih ugovora, usklađene i povišene plaće djelatnicima u više javnih ustanova". Tako je plaća skočila zaposlenima u Gradskoj knjižnici, dječjim vrtićima „Sunce“ i „Radost“, Znanstvenoj knjižnici i Hrvatskom narodnom kazalištu, a početkom ove godine povećane su i plaće djelatnicima tvrtke „Nasadi“ koje su prosjekom zaostajale od plaća u ostalim gradskim tvrtkama. Novom sistematizacijom radnih mjesta kroz veće koeficijente, povećane su i plaće u tvrtki „Vodovod“, a u pripremi je i novi kolektivni ugovor za djelatnike tvrtke „Obala i lučice“.

-Želja mi je prije svega da svi djelatnici, kako u gradskoj upravi, tako i u gradskim ustanovama i tvrtkama, budu pravično i odgovarajuće plaćeni za odgovoran i savjestan rad. No isto tako plaće i gradske uprave, i gradskih ustanova i tvrtki, trebaju biti usklađene s gospodarskim pokazateljima i uvjetima u našem gradu i županiji. Ti trendovi proteklih par godina dozvolili su nam da u ovom trenutku ukinemo prije deset godina uvedene mjere štednje, ali i uskladimo plaće djelatnicima u onim ustanovama i tvrtkama koje se u proteklih deset godina, iz navedenih razloga nisu mijenjale, odnosno čiji je opseg poslova povećan, zaključuje gradonačelnik Branko Dukić. 

 

IMA SE, MOŽE SE: Pročelnički bruto je 16.778 plus 0,5 posto po godini staža!

Bruto plaće pročelnika se dobiju umnoškom koeficijenta 4,606 i osnovice od 3.642,65 što iznosi 16.778,04 kune i uvećanja za 0,5% za svaku godinu staža. Bruto plaće zamjenika pročelnika se dobiju umnoškom koeficijenta 4,202 i osnovice od 3.642,65 što je iznos od 15.306,42 kune, a i oni, naravno, imaju uvećanje za 0,5 posto po svakoj godini radnog staža.

20. travanj 2024 09:55