StoryEditorOCM
4 kantunaDJECA ZBRINUTA U BOLNICI, OTAC U POLICIJI

Nakon monstruoznog čina oca koji je bacio četvero djece sa balkona, majka zavapila: "Kurvin sine, ubio si mi djecu!"

Piše Božana Sviličić/Ivica Nevešćanin
28. veljače 2019. - 21:20
111

"Mislio sam da sa balkona pada roba koja se sušila, a padala su djeca. Malog je zadnjeg bacio. Sve je bilo puno krvi. Kada sam vidio da su svi živi, uzeo sam najmanjeg, polegao ga na tlo i pokrio dekicom jer je bilo hladno. Djeca su cijelo vrijeme plakala i jecala. Curice su bile ranjene. Jednoj je oko bilo crno, kao da je netko šakom udario. Danas sam prvi put zaplakao mjesec dana od kada mi je umrla supruga" ispričao je u četvrtak kroz suze 85-godišnji Bernardo Maričević, vlasnik kuće na Pagu sa čijeg je šest metara visokog balkona u četvrtak ujutro 54-godišnji otac J. R. pobacao četvero svoje malodobne djece, tri djevojčice u dobi od pet, sedam i osam godina i najmanjeg trogodišnjeg dječaka.

Monstruoznom činu koji se odigrao u ranim jutarnjim satima na katu kuće u Jelačićevoj ulici nije prethodila nikakva obiteljska svađa, a 54-godišnji J.R. je odmah nakon što je djecu izvukao iz kreveta i bacio ih s balkona hladnokrvno sjeo u automobil i otišao se prijaviti policiji. Na mjestu gdje su djeca pala ostali su tragovi krvi.

"Probudio sam se oko 6.10 sati. Osim plača i jecaja djece nije se čula svađa ili nešto slično. Izletio sam iz kuće i ugledao nešto što više nikada neću zaboraviti. Svi su bili pri svijesti i plakali su. Ubrzo je dotračala i majka: Rekao sam joj di si ti! Djecu ti je poubijao!" Ona je trčala uokolo i vikala "Kurvin sine djecu si mi ubio!".
Hitnu pomoć smo čekali cijelu vječnost, a policija je došla brzo - posvjedočio je potreseni 85-godišnjak navodeći kako ovako nešto nije doživio nikada u životu.

"Bio sam u ratu, bio sam i zarobljen, ali ovako nešto nikada nisam vidio. Njega sam vidio u sedam uri. Otišao se prijaviti policiji. Sjeo je u automobil i odvezao se u rikverc, djecu nije ni pogledao" ispričao je vlasnik kuće koji živi u stanu ispod obitelji s kojom je prije nekoliko dana proslavio i osmi rođendan jedne od djevojčica. Stan im je iznajmio prije tri godine i ništa, kaže, nije ni slutilo da će ih zadesiti takva tragedija.

"Nisu se svađali. Često sam navraćao i nisam primjetio ništa čudno. On je imao dobru plaću, samo je bio poludio za automobilima. Sad će ovo, sad će ono auto. On tu već 20 godina radi u Šimunima, na recepciji, zna tri, četiri jezika. Ona nije radila i uglavnom se brinula o djeci" kazao je 85-godišnjak s kojim je djecu to jutro spašavao i 38-godišnji susjed Ivan Škoda. I njega je probudio dječji plač.

"Mene i suprugu je probudio čudan zvuk. Isprva sam pomislio da zavijaju mačke, no ubrzo sam shvatio da to plaču djeca. Istrčali smo iz kuće, a ono što smo pronašli i zatekli na licu mjesta nije za opisivanje. Troje djece je ležalo, a dvoje je sjedilo razbijene glave. Svi su bili pri svijesti. Plakali su i jecali. Njihova majka je samo rekla da ih je otac bacio i da je spavala. Rekla je da je najprije uzeo malu i da je mislila da je nosi u dnevni boravak, a on ju je bacio kroz balkon. Nakon toga pobacao je i njezine sestre i malog brata – rekao je šokirani 38-godišnjak dodajući kako je otac nakon zločina iz kuće oko sedam sati otišao automobilom.

"Ušao je u automobil i odvezao se. Rekao sam mu da je moja supruga nazvala policiju, no on na to nije reagirao", dodao je.
Šokirani mješetani Paga ne pamte ovakav zločin, a obitelj znaju kao pristojnu i povučenu.
"Nisu se svađali, a o djeci je uglavnom brinula majka. Ne pamtimo da su se ikad sukobili. Djeca su bila draga i pristojna. Ništa na njemu nije na upućivalo da bi mogao tako nešto strašno učiniti - rekli su u četvrtak na Pagu.
Dojavu o strašnoj nesreći policija je zaprimila oko 6.45 sati. Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zadru Radovan Marjanović naložio je očevid na licu mjesta.

"Sve okolnosti i činjenice koje su prethodile navedenom događaju se utvrđuju, a policija će unutar svoje nadležnosti poduzeti mjere kaznenopravne zašite djece" - rečeno je u zadarskoj policiji koja je 54-godišnjaka kazneno prijavila zbog četverostrukog teškog ubojstva u pokušaju za koje je predviđena kazna zatvora od deset godina do dugotrajnog zatvora. Tijekom četvrtka nalazio se na kriminalističkoj obradi u zadraskoj policiji nakon koje će se u poslijepodnvenim satima predati pritvorskom nadzorniku i sucu istrage.

U policiji su potvrdili kako iz te obitelji nisu imali prijave zbog obiteljskog nasilja. Obitelj je bila pod nadzorom Centra za socijalnu skrb, ali zbog djevojčice koju majka ima iz prvog braka. Ta je djevojčica je, navodno, zbog zapuštanja još 2014. godine iz obitelji izmještena u dječji dom u Splitu.

Zamjenik ravnatelja zadarske Opće bolnice u koju su djeca prebačena s dva vozila Hitne pomoći dr. Edi Karuc rekao je kako je ustanovljeno da dvoje starije djece ima teške povrede, dok su mlađa djeca lakše ozlijeđena.
"Djevojčica stara sedam godina nalazi se na respiratoru. Njeno stanje je stabilizirano i sutra će biti podvrgnuta jednom medicinskom zahvatu za kojeg smatramo da je nužan. Dječak od tri i djevojčica od pet godina imaju lakše tjelesne povrede i nakon što im je pružena medicinska pomoć nalaze se na Odjelu dječje kirurgije" kazao je dr. Karuc.

Šef dječje kirurgije dr. Jaša Pavić dodao je kako trogodišnjak ima zrak u plućnoj šupljini, ali je stabilno i nije životno ugrožen, te da djevojčica od pet godina ima ogrebotine po tijelu i nagnječenja po licu i grudima. Ravnatelj zadarske bolnice dr. Željko Čulina kazao je da je majka stradale djece došla u bolnicu u pratnji socijalne službe i da je vidjela djecu. Bolnica će tijekom boravka djece majci osigurati uvjete da bude uz njih s ciljem da se djeca što prije oporave. Ravnatelj Čulina je naglasio da će tijekom četvrtka poslijepodne nad svom djecom biti provedene nove pretrage na CT-u, ultrazvuku i drugim dijagnostičkim instrumentima kako bi se pratilo njihovo zdravstveno stanje.

Radi utvrđivanja svih okolnosti događaja Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je dalo nalog za uzimanje krvi i urina te uzimanje otisaka prstiju i biološkog materijala od uhićenog 54-godišnjaka, a naložit će i druga potrebna vještačenja te provesti dokazne radnje i poduzeti radnje prema zakonskim propisima o postupanju s uhićenim osobama.

 

U razgovoru za Index majka djece nije htjela govoriti o motivu koji je njezinog supruga nagnao na strašan čin. 

"Bila sam tamo kad je bacao djecu. On me probudio u 5:56, prije 6 sati. Pitao me je li spavam. Ja sam na to rekla da ne spavam. Onda sam se okrenula prema njemu, a kasnije sam se okrenula prema djetetu".

"Ja nisam skužila da mi je odnio djecu. Nisam shvatila dok mi nije odnio stariju kćer, onu što joj je unakazio oko. Kad sam vidjela da je nosi, mislila sam da je nosi u dnevni boravak. A odnio ju je dolje na beton".

"I onda sam otrčala dolje. Bila sam u gaćama, bosa. Vidjela sam dijete u lokvi krvi", rekla je majka za Index.

24. travanj 2024 05:32