StoryEditorOCM
4 kantunaVODITELJICA ZADARSKOG CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB PRED NOVINARIMA

Burčul: Majka je danas bila kod nas i negirala je ikakvo nasilje ikada u obitelji!

Piše I.N./ I.I.
28. veljače 2019. - 18:18
vesna_burcul-020316

Nasilje u obitelji nikad nije bilo prijavljeno, ni od strane supruge ni susjeda ni naših djelatnika, a predvidjeti ovakav stravičan čin ne mogu ni najbolji eksperti, kazala je Vesna Burčul, ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb, nakon što je 54-godišnjak na Pagu četvero svoje malodobne djece bacio sa šest metara visoke terase na kameni pločnik. 

- Unatoč teškom poslu kojeg radimo ovaj događaj nije dio naše svakodnevice, ovaj događaj je i mene i djelatnike do kraja potresao. Nije u ovom trenutku lako reći nešto mudro i pametno što će zadovoljiti uznemirenu javnost, svjesna sam interesa javnost i potrebe – kazala je Burčul i dodala da je obitelj bila u tretmanu Centra i da su još uvijek korisnici njihovih prava. 

- Vodili su se različiti postupci, međutim, moram reći da nikada ništa nije ukazivalo na mogući ovakav ishod, niti je moguće predvidjeti ovakve ishode koji su tako drastični, brutalni, radikalni i teški kako za neutralnog promatrača, a kamoli za nas u žiži zbivanja - kazala je i nastavila:

- Nikad nasilje u obitelji nije bilo prijavljivano, majka je i danas bila u Centru i dala izjavu. Negira ikakvo nasilje ikada ili neko sumnjivo ponašanje koje bi bilo slutnja ovakvo radikalnog i strašnog čina. Konzultirala sam se s policijom jer ovo nisu uobičajene situacije, u interesu istrage je da u ovom trenutku ne govorim o detaljima, ali će javnost o svemu što se događa biti na vrijeme upućena – rekla je Burčul potvrdivši da je u zadarski centar od strane Ministarstva demografije upućen inspekcijski nadzor. 

- Oni će pomno pregledati sve što se radilo s ovom obitelji, na suptilan način i s potrebom da se zaštite osobni podaci i djeca, ali javnost će sve relevantne informacije dobiti. Puno se toga događalo u vezi te obitelji i teško mi je o tome govoriti a da ne razotkrijem suštinu stvari. Neki ishodi postupaka idu prema svom kraju i ne upućuj na daljnji nastavak naše pozornosti. Naime, u jednom trenutku morate donijeti odluku, ne možete biti u nekoj obitelji prisutni godinama. Prijavljivanog nasilja nije bilo od nikoga, ni supruge ni susjeda – kazala je ravnateljica Burčul potvrdivši novinarska nagađanja da je obitelj bila u tretmanu zbog najstarijeg djeteta, koje nije njihovo zajedničkog dijete. Ono je zbog zapuštanja 2014. izdvojeno iz obitelji. Znači li to da je bilo propusta u radu Centra?

- Prema mom iskustvu, a radila sam na zaštiti djece, nema tog eksperta koji ovakvu situaciju može predvidjeti. Kad imate psihičku bolesnu osobe možete se konzultirati s ekspertima izvan naše kuće, ali opet ne možete dobiti decidiran odgovor. Putnik namjernik bi zaštitio četvero male djece, a ne netko pozvan da to profesionalno napravi. Ovakav događaj se nije mogao predvidjeti – odgovorila je Burčul. 

Što će biti s djecom, znat će se nakon ishoda liječenja, ali će sigurno biti zaštićena i sve će biti napravljeno po pravilima struke, naglasila je Burčul. 

Nadzor nad obitelji s Paga zadnji je put vršen 2018., ali ne u odnosu na najstariju kćer koja se odselila, nego u odnosu na 7-godišnju djevojčicu koja je imala problema nakon što je krenula u prvi razred osnovne škole.

20. travanj 2024 09:17