StoryEditorOCM
4 kantunaMONSTRUOZNOM OCU S PAGA PRIJETI 50 GODINA ZATVORA

Optužen je za četiri pokušaja ubojstva na posebno podmukao način! Zašto je to učinio pokušat će otkriti konzilij psihijatara!

1. ožujka 2019. - 18:34
pag kuća otac djeca

Od kada se u četvrtak ujutro predao policiji i rekao "bacio sam svoju djecu s balkona", monstruozni otac s otoka Paga (54) nije progovorio niti jednu riječ. Kroz sve faze postupka u kojem ga zastupa odvjetnik iz Zadra po službenoj dužnosti Branimir Zorica šutio je kao "zaliven".

- Ne znamo koji su bili motivi za počinjenje ovakvih groznih kaznenih djela. Ne znamo zapravo ništa o njemu. Jednostavno nemamo nikakvih informacija. Ne mogu vam reći kako se ponašao na sudu - rekao je Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru.

Što je 54-godišnjaka nagnalo na dosad nezapamćeni čin trebao bi u što skorijem vremenu utvrditi konzilij liječnika psihijatara u Zagrebu vještačenjem koje je zatražilo Županijsko državno odvjetništvo u Zadru (ŽDO).

- Tim psihijatara vještaka utvrdit će njegovo duševno stanje u inkriminirano vrijeme. Vještačenjem će se utvrditi što je prethodilo kaznenim djelima, te je li osumnjičenik u vrijeme njihova počinjenja bio ubrojiv, odnosno je li bio svjestan svojih postupaka i je li znao što je radio - kazao je Duško Berović, glasnogovornik ŽDO-a u Zadru. Zasad nije poznato ni je li otac strašna nedjela počinio pod utjecajem alkohola ili opijata jer nalazi krvi i urina još nisu stigli u tužiteljstvo.

- Krv i urin su mu uzeti ali nalazi još nisu poznati. U nastavku istrage ispitat će se svjedoci i provest će se primarno psihijatrijsko vještačenje, kao i druga vještačenja koja smo zatražili - rekao je Berović.

Tužiteljstvo oca s Paga sada tereti za četiri teška pokušaja ubojstva na podmukao način.
- Dvije su kvalifikacije. Na podmukao način i zbog posebno ranjive dobi. U pitanju su malodobna djeca i podmukao način jer ih je digao za spavanja i bacio dole - rekao je Berović

Na prijedlog tužiteljstva određen mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog svih pritvorskih osnova - utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, te zbog naročito teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.

- Takav se istražni zatvor određuje ljudima koji su osumnjičeni za najteža kaznena djela za koja su propisane kazne dugotrajnog zatvora. A postoji i opasnost da bi kazneni postupak bio ometan zbog raznoraznih razloga. Zbog pritiska javnosti, zbog okolnosti počinjenja kaznenog djela koje je izvršeno na jedan grozan način - rekao je Hrvoje Visković.
Zbog takvih kaznenih djela 54-godišnjeg oca čeka možda najveća kazna od 50 godina zatvora koja dosad nije izrečena u Hrvatskoj.

- Takva se kazna izriče u situacijama kada se odredi više kazni dugotrajnog zatvora. S obzirom na to da kod nas ne postoji mogućnost zbrajanja više kazni, mora se odrediti jedinstvena kazna koja ne smije biti zbroj svih kazni koje su okrivljeniku izrečene. U toj situaciji bi se optuženiku mogla eventualno izreći kazna od 50 godina zatvora - pojasnio je glasnogovornik Županijskog suda.

Ako se pokaže da je 54-godišnjak bio neubrojiv u pravilu ide suđenje na kojem se utvrđuju samo obilježja kaznenog djela, ako se dokaže da je to učinio. Osoba tada ne može biti kriva, te joj se određuje smještaj u psihijatrijskoj ustanovi. Kada će biti gotova prva vještačenja zasad još nije poznato, no istraga ovog slučaja će se morati završiti idućih šest mjeseci.

- Rokovi istražnog zatvora su relativno kratki, prvi put se određuje na mjesec dana, a kasnije se može produljiti u nekoliko navrata maksimalno šest mjeseci. U tom vremenu državni odvjetnik mora odlučiti o podizanju optužnice. Mora prikupiti dokaze na kojima će temeljiti optužnicu - rekao je Visković.

19. travanj 2024 20:00