StoryEditorOCM
4 kantunaNOVA REAKCIJA MINISTRICE MURGANIĆ NA STRAVIČAN SLUČAJ S PAGA

'Majka nema kompetencije da u ovakvoj situaciji preuzme njegu i brigu o djeci. Odlučit će sud. Razgovarala sam s njom, nije previše niti kritična prema ovoj situaciji. Po njezinom, dosad je bilo sve u redu...'

1. ožujka 2019. - 21:15
murganic

Nakon što je danas zbog tragedije na Pagu predložila smjenu ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Zadru, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je za RTL  govorila o propustima te institucije i o cijelom sustavu.

MAJKA OTKRILA ŠTO SE DOGODILO KOBNE NOĆI Progovorila je o odnosu sa suprugom, o Centru za socijalnu skrb, ali i o navodnom zanemarivanju mališana

Podsjetimo, jučer je 54-godišnji otac bacio svoje četvero male djece s balkona kuće na Pagu nakon čega je sam otišao na policiju. Za sada se brani šutnjom pa nema dodatnih informacija o motivima za taj strašni čin, a danas mu je određen istražni zatvor.

Ministrica Murganić kaže da su i ona i dvije inspekcije već otišle u Centar za socijalnu skrb u Zadru. Uočen je teški propust u organizaciji rada i u radu koji je u nadležnosti ravnateljice te institucije, a njezinu će odgovornost preispitati Upravno vijeće u Zadru.

Odgovor na pitanje jesu li djeca zbog zanemarivanja već trebala biti oduzeta ovim roditeljima bit će poznat sljedeći tjedan, kaže ministrica Murganić.

'Svima je jasno da se u obitelji predugo vodio nadzor. Vodio se nadzor nad izvršenjem roditeljske skrbi starijeg djeteta i tu su bili jako loši rezultati jer je dijete moralo napustiti obitelj. Već samo to je bilo suspektno i upozorenje da treba vršiti gotovo svakodnevnu kontrolu uvjeta života, omogućavanja dobrog i pravilnog razvoja i rasta četvero male djece, koja su i boležljiva i imaju određene teškoće u razvoju. Svakako da se tu iz mnogo čega vidjelo da Centar za socijalnu skrb nije redovno pratio taj rast i razvoj, odnosno uvjete života u obitelji i da nije davao na vrijeme preporuke da se pomogne obitelj, odnosno da se u prvom redu pomogne djeci', rekla je Murganić za RTL i dodala da djeci sada, nakon fizičkog oporavka treba i psihološka i psihijatrijska pomoć, a zatim ih je potrebno smjestiti sve četvero zajedno u udomiteljsku obitelj.

Kada je riječ o majci te djece, ministrica nakon razgovora s njom kaže da majka ne zna zašto se ova tragedija dogodila, no ističe da je stekla dojam i da majka nije previše kritična prema toj situaciji.

'Po njezinom, dosad je bilo sve u redu. Ne mogu reći, majka sigurno ima topli odnos s djecom kao i svaka majka, ali ona nema kompetencije da, pogotovo sada u ovako teškoj i traumatiziranoj, situaciji preuzme njegu i brigu o djetetu. A o tome, hoće li ona i dalje imati skrb i roditeljsko pravo nad svojom djecom, o tome ne odlučuje centar, nego daje procjene, a zajedno sa svim drugim stručnjacima će odlučiti sud', kaže Murganić.

Upitana osjeća li se i ona odgovornom, Murganić kaže:

'Izuzetno se osjećam odgovornom. Sve što radim, i kako sam postupila u ovom slučaju, mislim da se zaista ponašam odgovorno. I u vremenu od kada sam preuzela Ministarstvo činim sve da se Ministarstvo osnaži', kaže Murganić, a na pitanje o političkoj odgovornosti kaže tek da je to dio politike i da oni koji traže tu političku odgovornost nisu bili toliko kritični kada su oni sudjelovali u dužnostima u Ministarstvu. Ipak, priznaje da je sustav devastiran i da nema socijalnih radnika, no ističe da je Ministarstvo postupilo na odgovoran način, kako sada, tako i u slučaju u kojem je majka u Puli zadavila svoje dijete.

Na još jedno pitanje o tome hoće li ona premijeru ponuditi ostavku, Murganić je za RTL rekla:

'Radi se o tome da sigurno postoji mnogo naših akcija i skrbi prema korisnicima, o radu socijalnih radnika koji rade izuzetno težak i nezahvalan posao, koji su uvijek krivi i kada nisu krivi, da to ostaje u sjeni. Po ovakvim situacijama ne možemo okriviti cijeli sustav. Političari će sigurno razgovarati o političkoj odgovornosti, ali i oni imaju odgovornost, jer taj sustav nije počeo sa mojim dolaskom. Moja odgovornost je u mojem predanom radu.'

26. travanj 2024 23:12