StoryEditorOCM
4 kantunaDRUGI DAN NAKON PAŠKE TRAGEDIJE

Majka najavila tužbe protiv novinara! Donosimo priču socijalne radnice koja je godinama vodila skrb o obitelji na Pagu!

Piše IN / BS / I.Iv.
1. ožujka 2019. - 22:35
Pag Tragedija Muškarac

"Ne želim davati nikakve izjave. Uzet ću odvjetnika i tužit ću sve novine i novinare zbog onoga što su o meni objavili. Želim da se izbriše sve što sam rekla. Sada sam kraj svoje djece i želim misliti samo na njih i njihovo zdravlje. Ostalo me ne zanima" kazala nam je u petak majka četvero maloljetne djece koju je otac (54) u četvrtak ujutro bacio s balkona obiteljske kuće na Pagu.

Ljutita majka referirala se na medijske objave razgovora s njom kući na Pagu, gdje su neki mediji ušli bez njenog znanja i snimili uvjete u kojima obitelj živi. Objavljene fotografije sugeriraju da su djeca živjela u nehigijenskim uvjetima, no majka sve to demantira i tvrdi da je prema svojoj djeci bila brižna i pažljiva te da ih nije zanemarivala.
No da je obitelj s razlogom godinama bila u nadzoru socijalne službe potvrdila nam je bivša djelatnica Centra za socijalnu skrb u Pagu koja je do odlaska u mirovinu 2014. godine obilazila obitelj.

- Ja sam pratila tu obitelj, a nastavila je moja kolegica. Nažalost, bilo je razloga da budu pod našim nadzorom i Centar je u tom smislu dosta napravio. Bilo bi puno gore da nije, a stalno su bili pod našom paskom – kazala nam je.
Opovrgla je medijske napise da je najstarija kćer, koju majka ima iz prvog braka, izuzeta iz obitelji zbog zanemarivanja, odnosno da nije bježala od kuće kao što neki tvrde.

- Ta je djevojka odrastala u uvjetima koji nisu bili idealni, ali smo je na koncu morali izmjestiti iz obitelji zbog narušenih odnosa sa svojim očuhom. Ona je zapravo tražila da ode iz kuće – kazala nam je bivša socijalna radnica ističući da je otac bio brižan prema svojoj djeci.

- Ne znam što se dogodilo. Kad sam čula, ostala sam zaprepaštena. Ja sam ih godinama vodila i takvo nešto nisam mogla nikada pretpostaviti. Takav postupak oca ne može nitko predvidjeti – kaže naša sugovornica i naglašava da je žena bila ovisna o svom suprugu na više načina.

- Majka je bila pod njegovim utjecajem. On je jedini radio, a ona je bila bez škole, ovisila je o njemu materijalno i socijalno, ovisila je o njemu u svakom pogledu. Nije imala puno manevarskog prostora, on joj je diktirao život – kazala nam je dodajući da su djeca prilikom obilaska obitelji (do početka 2014.), a tada ih je bilo troje, bila uredna i čista, i da nije bilo tragova zapuštenosti.

Objavu fotografija iz stana obitelji na Pagu ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb Vesna Burčul nije htjela komentirati jer ih ne smatra vjerodostojnim pokazateljem stanja u obitelji i rada koji je Centar uložio u njihovo praćenje, pa čak i mogućom namjernom manipulacijom kako bi se Centar, kao najslabija karika u lancu odgovornosti, ponudio javnosti kao laki plijen.

- Djeca su išla u vrtić, a jedno u školu. Dakle bili su pod pozornošću odgajatelja, a cijela obitelj pod nadzorom Centra. Nije bilo indicija na ovakav zločin. Ako je problem u Centru, neka ih se zatvori! Nažalost, mislim da je problem mnogo širi i dublji – smatra Burčul.

Objasnila je da u uredu Centra na Pagu profesionalno radi jedna osoba sukladno predviđenoj sistematizaciji radnih mjesta, a da je nadzor nad obitelji, odnosno poslove zaštite djece, provodila stručna osoba iz Zadra. Rekla nam je da stanje u obitelji nije bilo takvo da je zahtijevalo neku hitnu intervenciju Centra, kao što to može biti u slučajevima zapuštanja djece ili zlostavljanja.

- Mi ne donosimo odluke o izdvajanju djece iz obitelji. Mi predlažemo mjere izdvajanja, a odluku donosi sud i to na temelju dokaza koje pomno razmatra. Naše opservacije nisu dovoljne. Mi moramo u jednom trenutku donijeti odluku hoćemo li zbog nekih razloga predložiti neke mjere za pojedinu obitelj, ali o provođenju takvih mjera mi ne odlučujemo – objasnila je Burčul dodajući da će djeca nakon izlaska iz bolnice biti zaštićena na najbolji mogući način i u skladu sa zakonom.

Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić Njekulin šokiran je događanjima u svom gradu. Kaže da već godinama poznaje oca te obitelji koji je uvijek prema njemu i drugim mještanima bio pristojan i ugodan, nikad nije pokazivao znakove agresivnosti. U Pagu su živjeli godinama pa su tako i postali redoviti korisnici socijalnih mjera za obitelji s više djece koje je zadnjih godina pokrenula gradska uprava.

- Suosjećam s obitelji, ovo je za sve velika tragedija. Mi smo uvijek iz naše pozicije pomagali koliko smo god mogli. Znam da je obitelj bila pod nadzorom Centra za socijalnu skrb, ali također smatram da su na ovom slučaju zakazale državne institucije – govori Fabijanić koji je često na ulici susretao oca. Znao je dolaziti u gradsku upravu i tražiti pomoć za djecu i uvijek je dobivao, godišnje oko 10 tisuća kuna za obitelji s više djece.

Otac je pak u petak priveden Županijskom državnom odvjetniku gdje se branio šutnjom, a kao odvjetnik po službenoj dužnosti zastupat će ga Branimir Zorica, bivši sudac Županijskog suda u Zadru. Policija još uvijek provodi kriminalističku obradu nad čovjekom koji je iz još uvijek nepoznatih motiva svoje četvero malodobne djece bacio sa šest metara visine na kameni pločnik u dvorištu kuće. Stanje najteže stradale 7-godišnje djevojčice nakon dolaska u KBC Rebro počelo se popravljati, no još je uvijek na respiratoru. U petak ujutro u zadarskoj bolnici operirana je njena godinu dana starija sestra koja je imala zahvat na kostima lica. Dvoje mlađe djece, 5-godišnja sestra i 3-godišnji brat, s lakšim tjelesnim ozljedama smješteni su na dječjem odjelu zadarske kirurgije.

- Ne mogu reći kad će djeca biti otpuštena iz bolnice. Pratimo njihovo stanje, sve ćemo vidjeti u narednih nekoliko dana – kazao je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice koji je od kolega s Rebra doznao da je stanje 7-godišnje pacijentice zadovoljavajuće i stabilno.
 

Humanitarna pomoć kreće iz Paga
U našu zadarsku redakciju javili su se neki Pažani s prijedlogom da se uz pomoć medija pokrene humanitarna akcija za pomoć obitelji koja je pretrpjela strašan zločin. "Ja živim u Puli, ali sam iz Paga i tamo dolazim svaku godinu. Ne poznajem tog oca, ali sam upoznao njegovu suprugu i djecu. Ona je tu djecu uvijek vodila sa sobom, bila je prema njima dobra i nježna, brinula se s puno ljubavi. Kad djeca izađu iz bolnici trebat će negdje živjeti, a majka ne radi. Ne bi bilo dobro da ih ostavimo na ulici. Zato vas molim da preko svojih novina pokrenete akciju humanitarne pomoći" predložio nam je Romeo Baraba.

25. travanj 2024 05:31