StoryEditorOCM
4 kantunaKRVNIK IZ ŠKABRNJE ZORAN TADIĆ POBJEGAO IZ AUSTRALIJE U SRBIJU

'Svi znaju što se dogodilo kapetanu Draganu. On nije htio doživjeti istu sudbinu...'

1. ožujka 2019. - 23:34
tadic

Optuženik za ratne zločine, Zoran Tadić, koji je 26 godina proveo skrivajući se u Sydneyu pobjegao je australskim vlastima kako bi izbjegao zahtjev za izručenje i tajno pobjegao u Srbiju.

POLICIJA NAPOKON OTKRILA ODGOVORNOG ZA POKOLJ U ŠKABRNJI Smatra se krivim za smrt 43 ljudi, a danas živi slobodan u Australiji

Taj je 59-godišnjak optužen za ratne zločine u Škabrnji. Tereti ga se da je 18. studenog 1991. godine sudjelovao u ubojstvu 43 civila i branitelja, u sklopu etničkog čišćenja. Tada je zapovijedao paravojnom skupinom koju je vodio čelnik srpske Radikalne stranke, Vojislav Šešelj.

Detalje optužnice je objavila hrvatska policija sredinom siječnja, a Hrvatska je bila u postupku razmatranja dokaza kako bi Australiji poslali zahtjev za Tadićevo izručenje.

Australska federalna policija je surađivala s istražiteljima ratnih zločina u Zadru, no nije bilo službenog zahtjeva za uhićenje koje bi ga spriječilo da napusti australsko tlo.

The Australian piše kako su hrvatske vlasti očito smatrale da će Tadića loše zdravlje i pretjerana debljina spriječiti u brzom bijegu, no to se ipak dogodilo.

Tadić je živio u zapadnom dijelu Sydneya više od dva desetljeća. U Australiju je stigao u kolovozu 1992., sedam mjeseci nakon masakra u Škabrnji.

Mnoge od njegovih žrtava su bile mučene prije nego što ih je ubio.

Ne zna se je li Tadić imao pomoć pri ulasku u Australiju, no moguće je da su njegov rad kao obavještajac, kao i bliske veze sa Šešeljem igrale ulogu u tome.

Unutarnja istraga koju su Srbi proveli nedugo nakon Škabrnje pokazala je da Tadića nisu voljeli ni mnogi pripadnici njegovih paravojnih snaga. Kolege su navodno bili ljubomorni na to što je on iskoristio svoje veze da bi dobio zaplijenjenu hrvatsku kuću.

Jedan od njegovih ljudi, Marjan Dobričić, hvalio se time da je u Tadićevo vozilo ispalo 30 metaka, a drugi su ga nazivali 'šljamom'.

Srbijanski obavještajac Simo Rosić u ožujku 1992. napisao je izvješće u kojem kaže da je Tadić 'nedodirljiv' i da je 'zapovjednik skupine koja je počinila brojna ubojstva'.

Tadić je po dolasku u Australiju govorio vrlo loš engleski, a nije imao ni drugih kvalifikacija. No i bez posla je uspio kupiti kuću za oko 87.000 dolara, samo četiri godine nakon dolaska u zemlju. Od 2001. je radio u lokalnoj trgovini pićima.

Dok su hrvatske vlasti znale za njegovu ulogu, istražitelji nisu uspjeli odrediti koji je to od tisuće muškaraca s istim imenom.

Savo Štrbac, politički vođa srbijanske skupine Veritas rekao je jučer da je Tadić želio izbjeći desetogodišnji zatvor i duge sudske bitke koje je iskusio Dragan Vasiljković, koji se također skrivao u Australiji. Pronašli su ga u Perthu, i on sada služi 13-godišnju zatvorsku kaznu.

Štrbac je poznavao Tadića od 1991. godine, a rekao je da mu je jedno od Tadićevih troje djece pokazalo medijske izvještaje o optužbama s kojima se suočava, nakon čega je pretrpio manji srčani napad. Nakon odlaska u bolnicu, Tadić je organizirao svoj odlazak iz zemlje, a prijatelji iz Srbije su mu pomogli u prikupljanju novca. Smatra se da je napustio zemlju 9. veljače. U Beograd je stigao 10. veljače.

Između Hrvatske i Srbije ne postoji sporazum o izručenju, a Hrvati sada misle da je vjerojatnost da će Tadić ikada odgovarati za svoja nedjela vrlo mala, piše The Australian.

'Svi naši ljudi u Australiji znaju što se dogodilo s kapetanom Draganom pa je Tadić tražio svaku mogućnost da što prije napusti Australiju, prije nego što i on iskusi istu sudbinu. Ovaj je čovjek pobjegao iz bolnice, ugrozio svoje zdravlje i uz pomoć prijatelja rezervirao prvi moguć let u Europu i tako stigao u Srbiju. Srećom, ima srbijansko državljanstvo pa je ovdje siguran', rekao je Štrbac, prenosi The Australian i dodaje da su australske vlasti bile nemoćne u ovoj situaciji.

Naime, da bi zaustavile Tadića u bijegu, trebale bi imati prvostupanjski uhidbeni nalog koji bi izdala Hrvatska, kao i formalni zahtjev za izručenje, a nisu imali ništa od toga.

24. travanj 2024 02:49