StoryEditorOCM
4 kantunaPRIJATELJI I SUSJEDI PAŠKE OBITELJI I DALJE SU U ŠOKU

Otac je najednom postao ultrapobožan, svaki dan je išao na mise i obilazio crkve...

Piše HAJDI KARAKAŠ JAKUBIN / Jutarnji.hr
3. ožujka 2019. - 09:56
pag_djeca9-280219

Obiteljska prijateljica koja bračni par s Paga jako dobro poznaje i dalje s nevjericom gleda na cijeli slučaj bacanja četvero djece s balkona obiteljske kuće.

Prisjetila se kako su nedavno slavili osmi kćerin rođendan, a mjesec dana prije toga u istom su tonu upriličili i rođendansko slavlje petogodišnje djevojčice, donosi Jutarnji list

- Rođendani su im bili jako važni. Okupljali su se i pokazivali zajedništvo i sklad. Danima se odlučivalo kakva će se torta naručiti. Nama koji smo ih gledali sa strane, činilo se da kao obitelj vode brigu o djeci. Prošle godine ujesen otac je posjeo sinčića u auto i odveo ga u bolnicu u Zadar. Kad sam ga pitala što je dječaku, koji je taman bio navršio dvije godine, rekao mi je da tjednima odbija jesti kuhano. A koje je dijete te dobi ludo za kuhanim? Majka je, pak, djelovala zabrinuto kad bi joj javili iz Doma da joj je kći opet pobjegla - otkriva nam obiteljska poznanica, koja se začudila kad se njezina prijateljica odlučila i na šesto dijete. Kaže da je bila trudna lani u srpnju, no trudnoća se zakomplicirala. Iako joj je, dodaje, “ukazivala na kontracepciju, kako bi imali kvalitetniji život jer nije se lako brinuti o četvero malenih duša”, ona je samo “odmahivala rukom, tvrdeći da joj ni desetero djece ne bi bilo uteg jer voli djecu”.

 

Sudeći po razgovoru s vlasnikom kuće Bernardom M., koji je prvi priskočio u pomoć kad su djeca padala s balkona, čini se da 35-godišnja socijalna radnica, koja je posljednja u nizu provodila nadzor, u šesteročlanoj obitelji nije bila dulje vrijeme.

- Koliko se sjećam, bila je kod njih prije godinu dana i zadržala se otprilike pola sata u razgovoru s ocem. Nemoguće je da dođe do podstanara, a da se meni ne javi jer je i moja supruga, koja je preminula prije mjesec dana, bila pod nadzorom Centra radi primanja 600 kuna socijalne pomoći. Inače, ta vanjska suradnica Centra radi u Lučkoj kapetaniji i nadasve je korektna. A meni srce puca od nereda u kući. Obitelj je koristila 100 kvadrata i plaćala s režijama, na temelju sklopljenog ugovora, 3000 kuna mjesečno. No opet, imati toliko djece u kući koja skaču po kaučima i razbacuju stvari meni se čini kao normalna situacija - ispričao nam je vlasnik kuće, koji je obitelji s prvim danom travnja odlučio otkazati ugovor.

S obzirom na fotografije iz njegova doma koje su procurile u javnost, a na kojima se vidi prilično velik nered te tri dječje kahlice pune izmeta, Bernard M. kaže: - Kad sam im odlazio na proslave rođendana i po drugoj osnovi, toga nije bilo. Prostor u kući koji koriste bio je uvijek čist.

Na upit je li ikada vidio najstariju kćer svoje podstanarke, Bernard M. uzbuđeno otkriva da ju je vidio u petak kad je došla s majkom.

- Prišla mi je, stisnula ruku. Upoznali smo se. Nije djelovala zabrinuto. Majka je došla po odjeću za djecu i rekla da će se vratiti za par dana po drugu robu. Podstanarka mi je ispričala da se djevojčica, koja je trenutno u najtežem stanju, u bolnici u Zagrebu, pri porodu zamalo ugušila jer joj se pupčana vrpca omotala oko vrata. A otac kao otac. Najednom je postao ultrapobožan i odnedavno je počeo ići u crkvu. Tu imamo jednog svećenika Poljaka koji mu je rekao da dolazi na mise i da se pričesti. I tako on obilazi crkve svaki dan. Prvo ode u malu, a onda i u glavnu - zaključuje. Do svećenika iz Poljske, na žalost, nismo uspjeli doći.

19. travanj 2024 23:45