StoryEditorOCM
4 kantunaKNJIGE REZERVACIJE POLUPRAZNE, PRODAJA NIKAD USPORENIJA

Prijeti li Hrvatskoj, nakon trogodišnjeg vrtoglavog rasta, krah turističke sezone?

Piše Ružica Mikačić/ Slobodna Dalmacija
3. ožujka 2019. - 14:50
bbimagehandler.ashx

Čim se počne glasno govoriti o tome da je pred nama u turizmu godina izazova i neizvjesnosti, znamo da nešto ne valja.
Jer, to znači da su tradicionalnu zimsku euforiju o "toliko i toliko posto većem broju rezervacija nego lani" zamijenila ozbiljna upozorenja kako će se u 2019. godini za svakog gosta ponovno trebati izboriti. A nekako su naši turistički radnici u Hrvatskoj tu fazu povratka na tržište brzo i (o)lako zaboravili, uvjereni kako smo osuđeni na turistički uspjeh, pri čemu je jedino pitanje bilo - koliki.

I trajalo je to godinama. No, nakon tri godine uživanja u takvom povlaštenom položaju popularnosti najbrže rastuće turističke zemlje na Sredozemlju, pri čemu su nam u prilog išle i nevolje nekih drugih zemalja, baš kao i sigurnosna i politička situacija na Mediteranu, Hrvatska se na pragu proljeća 2019. godine suočava s nikad usporenijom prodajom odmora, odgađanjem rezervacija i čekanjem tržišta do zadnjeg trenutka u donošenju odluka kuda će se krenuti na odmor. Činjenica da su u sličnim problemima i druge zemlje jer je jednostavno na djelu trend kasnih odluka o putovanjima, nimalo nam ne olakšava položaj, pa je zabrinutosti za popunjenost u ovoj godini sve više.

Toliko puta spomenuta igra živaca koja traje ovih zimskih mjeseci, a krenula se protezati do proljeća, testirat će tko je izdržljiviji, turisti ili domaćini. Pitanje je tko će prije popustiti: domaćini i hotelijeri koji strahuju od praznih postelja pa će sniziti cijene, jer nije ugodno na početku ožujka imati tek trećinu rezerviranih kapaciteta ili turisti koji trebaju rezervirati kuda će na odmor pa čekaju sniženja. Njima se u ovo vrijeme kao na pladnju nudi ponuda cijelog Mediterana koji svake godine ima po stotinjak tisuća postelja više u svim oblicima smještaja, a pred potencijalnim gostima je više od 1,5 milijun postelja u hotelima, apartmanima, kampovima... Zašto bi oni u tolikoj ponudi izabrali baš Hrvatsku u ovom trenutku, pitanje je koje će u značajnoj mjeri obilježiti uspješnost ove poslovne godine u turizmu. Jer, onoliko koliko im se uspijemo nametnuti kao bolji, drugačiji, originalniji i bolji domaćini, toliko ćemo ih privoliti na svoju stranu. A ovog trenutka još u svemu tome nismo toliko uvjerljivi da bi nam rezervacije garantirale odličnu popunjenost kao prethodne dvije-tri godine. Gosti još čekaju i važu kome će pokloniti povjerenje, sigurni da će, zbog sve veće ponude i povratka u turizam zemalja istočnog Mediterana i u posljednji trenutak još biti dovoljno slobodnih mjesta za krenuti na odmor.

U očekivanju Berlina

Nema, naravno, u prvim danima ožujka razloga za paniku i strah koji bi mogao rezultirati nesmotrenim potezima poput naglog snižavanja cijena, ali 2019. je prva godina u stalno rastućem turizmu Hrvatske i Europe, u kojoj se čak ni na najvećoj poslovnoj Svjetskoj burzi turizma ITB koja će se idućeg tjedna odvijati u Berlinu, neće moći dobiti jasni odgovori na mnoga pitanja ovogodišnjeg kasnog bookinga. Knjige rezervacija kod većine su još uvijek poluprazne, profesionalci ne očekuju da će se do kraja ožujka stvari bitno promijeniti, a Uskrs je pred vratima.

- U ovoj igri živaca koja je u tijeku na turističkom tržištu Europe, treba biti strpljiv i ići u smjeru podizanja kvalitete usluge, a nikako spuštanja cijena. Turisti koji putuju znaju da je na Mediteranu došlo do velikog povećanja turističkih kapaciteta i da oni mogu birati. Zbog toga odgađaju rezervacije, očekujući da će cijene pasti. Logično razmišljaju jer netko će doista na tržistu pokušati i spuštanjem cijena pridobiti goste. Ja sam protiv toga i mislim da bi Hrvatska morala ići u smjeru povećanja kvalitete uz postojeće cijene. Ja razumijem sve one koji strahuju za turistički promet u svojim kapacitetima, ali način da se pozitivno prevlada ovaj zastoj na tržištu jest nuđenje izleta, boce vina, neke dodane vrijednosti za koju će gost znati da je može dobiti samo ako dodje u Hrvatsku. Nipošto ne smiju krenuti u cjenovnu utakmicu sa konkurencijom, pa ako to znači i 1-2 posto gostiju manje, bolje je to nego spuštati cijene - mišljenje je Garija Cappellija, ministra turizma.

S druge, pak, strane, domaći hotelijeri sa kojima smo razgovarali o trenutnoj pat-poziciji u rezervacijama kažu kako je stvar poslovne odluke svake od hotelskih kuća i domaćina kako će odrediti cijene, pa ako ih odluče i spuštati, to će biti samo njihov rizik.

- Ovog trenutka smo u "minusu" za oko 15 posto za predstojeće mjesece u odnosu na broj rezervacija lani u ovo vrijeme. Može se to nadoknaditi ako se prodaja naglo ubrza, ali brine što prodaja za srpanj i kolovoz bitno zaostaje i vjerojatno je to posljedica lanjske rasprodaje kada je zavladala panika na Jadranu od praznih kreveta. Sada gosti poučeni tim iskustvom, čekaju. Lani u ovo vrijeme smo imali većinu kapaciteta koje smo stavili na tržište za "špicu" i rujan već bookiranih i samo smo brinuli o individualcima i predsezoni i kako nju što bolje odraditi. Sada nam se pažnja rasipa praktično na cijelu godinu, jer osim kraja travnja zbog Uskrsa i lipnja čije rezervacije su bolje od lanjskih, svi drugi mjeseci imaju još puno "rupa" - priča nam direktor prodaje velike hotelske grupacije s Jadrana.

Suzdržani čak i Nijemci

Zbog svega toga su i planovi i ciljevi hrvatskog turizma u 2019. godini vrlo suzdržani pa se poručuje da se nakon dvije godine rasta turističkog prometa od gotovo 20 posto, ove godine to više ne može očekivati pa bi većina turističkih djelatnika ovih dana bila spremna potpisati ponavljanje lanjske rekordne godine bez ikakvog novog rasta.

Najjači pečat odgađanju odluke o odmoru za sve zemlje Mediterana osim Turske, u ovom trenutku daju Njemačka i Velika Britanija. I dok je kod Britanaca jasno da su im nepoznanice oko Brexita glavni razlog što cijelu zimu ne razmišljaju o putovanjima, razlog neodlučnosti Nijemaca nitko do kraja ne zna. Usporavanje gospodarskog rasta i izbori koji slijede u Njemačkoj za većinu poznavatelja nisu dovoljno jak razlog da baš prepolove zanimanje za rane rezervacije odmora, čemu su desetljećima bili skloni. A kako se radi o Nijemcima kao najvećim međunarodnim putnicima, koji svake godine u svijet šalju oko 40 milijuna turista, jasno je da oni bitno određuju usporeni ritam bookinga i stvaraju nervozu na turističkom tržištu. O tome ovih dana njemački "Spiegel" piše pod naslovom "Turska na vrhu, Mallorca u kolapsu", sugerirajući jasno poziciju pojedinih turističkih velesila.

"Putničke agencije su trenutno vrlo tihe. Nakon briljantnog početka prodaje prošle jeseni, kada su mnoge obitelji iskoristile visoke popuste za rani booking ljetnog odmora 2019. godine, sada prodaja u putničkim agencijama mjesecima stoji na mjestu ili pada, a u siječnju je pala čak sedam posto pa se sniženja nastavljaju", piše Spiegel uvjeravajući Nijemce kako im nije žurba rezervirati odmor, osobito za Kanarske otoke, Mallorcu i Baleare. Oni su lanjske godine udvostručili turističke takse kako bi se riješili turističkih gužvi. Sada, međutim,španjolski hotelijeri nervozno čekaju ljetne rezervacije, ali su se mnogi gosti okrenuli prema Turskoj, pišu njemački mediji ovih dana.

Turska najtraženija

Turske plaže s jeftinim all-inclusive hotelima trenutno su u vrhu potražnje, dok Grčka ima pad u rezervacijama, baš kao i Španjolska.

Tako Traveltainment s ponudom online putničkih agencija pokazuje da je Kreta u minusu rezervacija za oko 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. TUI i Thomas Cook, tradicionalno jaki u Španjolskoj i Grčkoj, šalju upozorenja svojim dioničarima kako bi im dobit ove godine mogla biti upitna. Hrvatska u cijelom tom kolopletu događanja za sada ne stoji lošije od drugih. Veseli, međutim, da je trenutno stanje na tržištu ipak izazvalo promptnu reakciju našeg turističkog čelništva.

Oni su na Turističkom vijeću Hrvatske turističke zajednice ovih dana za marketinške i PR-aktivnosti u inozemstvu preraspodjelom osigurali dodatnih deset milijuna kuna, koje će se utrošiti u promotivne aktivnosti i događanja, oglašavanje u medijima, marketinške projekte s turoperatorima i agencijama.

- Početkom ožujka krećemo s provedbom prve ovogodišnje kampanje za promociju predsezone, koja će se do 15. travnja provoditi na dvanaest ključnih tržišta, među kojima je i Njemačka, gdje je u tijeku velika kampanja na jedanaest tamošnjih TV kanala - najavljuje direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, pa ostaje vjerovati kako će mjeseci koji dolaze ipak popraviti trenutno stanje rezervacija koje je na Jadranu trenutno najlošije za razdoblje od 5. do 25. svibnja, dok je lipanj najbolje prodavan mjesec zbog blagdana Duhova i školskih praznika u Europi.

Sve ostalo je trenutno puno upitnika.

18. travanj 2024 07:24