StoryEditorOCM
4 kantunaISTRAGA O HORORU NA PAGU

Stručni nadzor nije utvrdio teže propuste zadarske socijalne službe?

Piše Jutarnji.hr
5. ožujka 2019. - 12:43
hopp

Preliminarni rezultati stručnog nadzora koji se, pod ingerencijom Hrvatske komore socijalnih radnika, provodi u Centru za socijalnu skrb Zadar nije, kako neslužbeno doznajemo, upućivao na teške stručne propuste socijalnih radnika u slučaju obitelji s Paga prošli tjedan, kad je otac bacio s balkona četvero djece u dobi od tri do osam godina. Pogrešaka je bilo, tvrde naši sugovornici, ali “nisu takvog karaktera da bi mogle teško teretiti socijalne radnike”.

Ravnateljica centra Vesna Burčul, na čije je pak teške propuste u radu upozorio upravni nadzor koji je provela inspekcija Ministarstva demografije, a na temelju čega je njezinu smjenu predložila resorna ministrica Nada Murganić, nije smijenjena. Upravno je vijeće jučer gotovo dva sata raspravljalo, no konačnu je odluku o smjeni odgodilo za danas, nakon što članovi Vijeća prouče izvješća o upravnom nadzoru.

Voditeljica stručnog nadzora Štefica Karačić, ujedno predsjednica Udruge socijalnih radnika, nije željela komentirati preliminarne rezultate stručnog nadzora.

Rano za izvješće

- Nismo još u mogućnosti davati informacije o rezultatima nadzora, za to je još prerano. Naš izravni rad u centru je gotov, imamo obrise zaključaka, ali sad treba obraditi sve dokumente i prikupljene informacije te donijeti konačni nalaz - kaže Karačić. Pokaže li se točnim da je riječ bila o lakšim propustima, socijalni radnici mogu biti sankcionirani opomenom ili novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 5000 kuna.

Ni ministrica Murganić nije željela komentirati preliminarne rezultate. Kako su nam poručili iz Ministarstva demografije, za to postoje dva razloga: prvo, stručni je nadzor u nadležnosti Komore, a ne ministarstva, i drugo, formalno-pravno, stručni nadzor još nije dovršen niti je donesen zaključak o tome je li bilo propusta ili nije te jesu li bili teški ili lakši.

Prema našim informacijama, dokumentacija iz stručnog nadzora upozorila je na lakše propuste socijalnih radnika, ali i na odgovornost drugih sustava, prije svega pravosudnog: kazneni postupak pokrenut zbog zlostavljanja najstarijeg djeteta, odnosno danas već punoljetne majčine kćeri, na sudu je trajao čak četiri godine, od 2013. do 2017. Je li to teški propust u stručnom radu, pitaju se naši sugovornici.

Nadalje, navodi naš sugovornik, točno je da je 2013. godine nadležni centar predložio sudu izricanje privremene mjere izdvajanja djece iz obitelji, da je sud prihvatio prijedlog, ali da je naknadno centar povukao taj isti prijedlog, na temelju psihijatrijskog mišljenja koje je dostavio odvjetnik obitelji. Odluka o povlačenju prijedloga je upitna, smatra, i o njoj se može raspravljati kao o propustu, no, ističe, krajnju odluku da se djeca ne izdvoje donio je sud: mogao je, bez obzira na prijedlog centra, nastaviti s postupkom, zatražiti neovisno vještačenje itd.

Podrška radnika

Nekoliko minuta prije jučerašnjeg početka sjednice Upravnog vijeća iz zgrade zadarskog Centra za socijalnu skrb pred novinare je izašlo 40-ak djelatnika, socijalnih radnika, koji su dali podršku ravnateljici Burčul, a i ona sama obratila se javnosti otvorenim pismom.

- Kao odgovorna osoba, ali i kao socijalna radnica, tvrdim da nitko ne može predvidjeti ovakvo ponašanje pojedinca. Nema pokazatelja, informacija, dojava, spoznaja u komunikaciji s roditeljima koji bi ukazivali na zanemarujući ili zlostavljajući odnos roditelja prema djeci u protekloj godini. Stoga odgovorno tvrdim da Centar za socijalnu skrb nije mogao prevenirati tragediju svojim djelovanjem.

Ovakav čin očajnog bezumlja nije moguće predvidjeti - napisala je Burčul. Zamjenik predsjednika Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Zvonimir Petrovićistaknuo je da je ravnateljica osuđena i prije nego što je Upravno vijeće donijelo bilo kakvu odluku, a da se u obzir uopće ne uzima objektivna situacija u zadarskom, ali i u drugim centrima.

- Prije svega, fali nam radnika. Samo u ovom centru nedostaje 20 ljudi, imaju dva-tri automobila, a pokrivaju područje od Gračaca do Zadra, što je nemoguće realizirati. Uostalom, radnici su zatrpani papirologijom, a trebali bi raditi na terenu - rekao je Petrović, dodavši da socijalni radnici u Hrvatskoj rade “maksimalno, puno više od onoga kako se radi u EU”.

Štetno stajalište

Hrvatska komora socijalnih radnika u priopćenju je istaknula da je “pozornost javnosti ponovo usmjerena na zaposlenike Centra za socijalnu skrb, uz mišljenje da je došlo do propusta u radu djelatnika te da je to prouzročilo ovakvu tragediju”.

“Takvo je stajalište štetno za daljnji rad svih sudionika koji se bave zaštitom djece i ranjivih skupina te umanjuje odgovornost počinitelja ovakvih djela. Molimo stoga sve ljude iz sustava i izvan njega da se suzdrže od paušalnih ocjena koje impliciraju krivnju djelatnika centara za socijalnu skrb”, stroji u priopćenju koje potpisuje Antun Ilijaš, predsjednik Komore.

Otac ide na psihijatrijsko vještačenje

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru donijelo je rješenje o provedbi istrage protiv 54-godišnjeg oca zbog kaznenog djela četiri teška pokušaja ubojstva. Potvrdio je toDuško Berović, zamjenik glavnog županijskog odvjetnika, dodavši kako rješenje ide okrivljeniku i njegovu branitelju koji ima rok od osam dana za žalbu. Kad rješenje postane pravomoćno, krenut će se s istražnim radnjama. Saslušat će se četiri svjedoka, među njima i majka nesretne djece, a potom će se provesti psihijatrijsko vještačenje u Zagrebu kojim će se utvrditi opće duševno stanje oca, posebno to je li mogao upravljati postupcima u vrijeme počinjenja djela. Nalazi njegove krvi i urina još nisu gotovi.

Ministrica Murganić ima moju podršku, a ovakav slučaj nitko ne bi uspio spriječiti

Apsolutno sam uz ministricu, ona ima moju podršku, a što se tiče koalicijskih partnera, nitko me nije zvao. Ključno je pojačati sustav da se filteri u ovakvim sumnjivim okolnostima prepoznaju ranije i da monitoring bude intenzivniji. To bi moguće spriječilo ovakve tragedije, to nam je cilj - rekao je jučer premijer Plenković.

Na novinarsko pitanje je li riječ o političkoj odgovornosti, zbog koje bi ministri u zapadnim zemljama sigurno podnijeli ostavku, premijer je odgovorio “kako ovdje nije riječ o takvom slučaju”.

- Ovaj je slučaj izvan svih okvira, nema šanse da bi ga spriječio tko god da je ministar - rekao je Plenković.

Ministrica Nada Murganić ustvrdila je jučer kako je u sustavu nužna adekvatna međuresorna suradnja.

“Vidjelo se iz nalaza, što mi je drago, da je drugi dio stručnog nadzora bio sveobuhvatan. On je kroz analizu rada zaposlenih u Centru za socijalnu skrb pokazao problem neadekvatne međuresorne suradnje, a o tome bi djelatnici trebali i progovoriti”, poručila je.

Rekla je da svi moraju priznati svoje propuste kako bi se moglo raspravljati o propustima drugih. Murganić dodaje da svi - i socijalni radnici i Ministarstvo - moraju ići u smjeru osnaživanja sustava.

Na pitanje tko će sada brinuti o djeci, Murganić je odgovorila da su oni odgovorni za djecu, ali i da bi ih trebalo zaštititi te s njih skinuti fokus javnosti, samo prateći njihov oporavak i ozdravljenje.

Dodala je kako joj je drago što su je podržali predsjednica i premijer kada ju je javnost pozvala da podnese ostavku.

19. travanj 2024 23:09