StoryEditorOCM
4 kantunaSTIŽE LI POGON ZA RECIKLIRANJE GRITA NA BRAVAR?

Protive se Jasenice i Obrovac, građani se bune, Plenković i Kolinda sve znaju, ali odlučuje ministar Ćorić

5. ožujka 2019. - 21:30
obrovac14

Stručno povjerenstvo za ocjenu Studije utjecaja na okoliš u planiranoj izgradnji postrojenja za recikliranje otpadnog grita u Zatonu Obrovačkom održalo je sjednicu prije desetak dana, a konačna bi odluka o (ne)prihvaćanju Studije trebala biti donešena u sljedećih dvadesetak dana. U međuvremenu, otkako su građani Obrovca i okolnih mjesta uzbunili javnost bojeći se nove ekološke bombe na samom rubu Obrovca, nakon Zadarske županije o svemu su obaviješteni premijer Andrej Plenković i ministar Tomislav Ćorić, ali i Ured Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

- Na području stare Glinice (Obrovac - Zaton Obrovački) sada se planira pogon za preradu otpada iz brodogradiliša. Na takvom mjestu gdje je turizam glavni prihod, uz OPG-ove, takva tvornica bi sve to uništila. Molim Vas da pomognete nama malim ljudima, borimo se zajedno protiv zagađenja. Stanimo jedni uz druge, jer bez Vaše pomoći i pomoći Vlade RH, mi mali ljudi nemamo ništa. Molim Vas, čujte nas, poručeno je Kolindi Grabar Kitarović.

Iz njenog su Ureda zatražili dostavljanje "što više informacija o planiranom projektu" koje bi s predstavkom građana proslijedili "nadležnoj instituciji" i zatražili očitovanje o učinjenom ili postupanje" u skladu sa zahtjevom građana.

Nakon što je dokumentacija dostavljena, s Pantovčaka su o inicijativi građana koji se protive izgradnji pogona obavijestili Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Reagirao je i obrovački gradonačelnik Ante Župan koji je potpisao osam primjedbi na Studiju utjecaja na okoliš, ali izrazio bojazan da se "najveći dio grota namjerava uvoziti iz stranih zemalja pošto je proizvodnja iz naših brodogradilišta nedostatna".

- Jedino logično očekivanje je da će poduzetnik biti plaćen u tim zemljama da ukloni otpad! Druge računice nema. Ako je tako, onda neka ga uklanja i odvozi gdje god hoće, a ne na 300 metara zračne linije od grada Obrovca na lokaciju iz smjera najčešće orkanske bure, napisao je gradonačelnik Župan.

Obrovački gradonačelnik ne želi špekulirati o tome tko to gura "grit na rub grada", ali najavljuje da će iskoristiti sve svoje zakonske ovlasti da se to ne dogodi. Primjedbe ima i Općina Jasenice na čijem se administrativnom području planira gradnja pogona.

- U Studiji se navode podaci o buri koja puše 120 kilometara na sat, iako svi znamo da je na tom predjelu bura bliža brzini od 300 kilometara na sat! Takva bura "raznese kamion", a kamoli praškasti materijal kakav je grit, kaže pročelnik UO Leonardo Rončević objašnjavajući kako je narušeno i povjerenje Općine prema investitoru Ivanu Prižmiću, vlasniku tvrtke "Grit Inter":

- Po Studiji, u proizvodnji nema otpadnih voda, kamioni s gritom ulaze u unutrašnjost pogona, pa se sve odvija u zatvorenom prostoru. Ali, u praksi imamo nešto drugo: usred postupka usvajanja Studije utjecaja na okoliš, investitor na područje budućeg pogona dovozi velike količine otpadnog grita i skladišti ih na otvorenom prostoru, napominje pročelnik Rončević.

Nakon što su građani primijetili i u javnost pustili fotografije "nepoznatog materijala" u ograđenom prostoru budućeg pogona, o svemu je obaviješteno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odakle je predstavka "proslijeđena u rad inspekciji zaštite okoliša", ali još nije poznato što su inspektori otkrili.

 

MINISTARSTVO: Razmatramo Studiju utjecaja na okoliš

Savjetodavno stručno povjerenstvo u postupku procjene utjecaja na okoliš postrojenja za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje na k.č. 121/266 k.o. Zaton Obrovački, Općina Jasenice donijelo je na svojoj 2. sjednici mišljenje o prihvatljivosti navedenog zahvata za okoliš uz primjenu mjera zaštite okoliša i programa praćenja stanja okoliša. Sukladno Zakonu o zaštiti okoliša u tijeku je ispitni postupak u kojem je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dužno razmotriti studiju utjecaja na okoliš i mišljenje Povjerenstva kao i sve primjedbe, prijedloge i mišljenja zainteresirane javnosti pristigle tijekom javne rasprave. Tek po okončanju navedenog postupka Ministarstvo će donijeti Odluku o kojoj će javnost biti informirana jer će nacrt odluke biti objavljen na mrežnim stranicama Ministarstva.

Veliki novac kroz neprovjerenu tehnologiju?

Obrovčani ne žele još jednom biti "žrtveno janje" industrijskog eksperimentiranja, jer se radi o pilot-projektu i isprobavanju patenta čiji način primjene nije još nigdje testiran u značajnim razmjerima, što kod mještana povećava strah od mogućeg ekološkog incidenta. Investitor im odgovara Studijom: "nema mogućnosti od ekološkog incidenta jer ne dolazi do ispuštanja opasnih tvari u okoliš koje bi mogle izazvati ekološki incident".

Na pitanje gdje je i od strane koga testiran patent, građanima je odgovoreno da je "patent prijavljen pod međunarodnim brojem PTC/HR2016/000027 i potvrđen od Europskog patentnog ureda".

- Na pitanje hoće li u svom pogonu tretirati i trosku s famoznog Crnog brda kod Biljana Donjih, investitor mi je odgovorio da će to biti prvi posao njegova postrojenja, kazao je jedan od obrovačkih aktivista, ali iz Zadarske županije decidirano tvrde: "Troska s Crnog brda uopće nije predmet Studije utjecaja na okoliš za gradnju ovog postrojenja!"

Investitor je navodio da za 23 eura po toni može oprati trosku iz Biljana Donjih gdje se nalazi oko 300.000 tona troske, što znači da bi, ako se Crnim brdom želi nasipati Gaženicu, za njegovo "pranje" i "čišćenje" bilo potrebno gotovo sedam milijuna eura!

U Zadarskoj županiji navode da su u rukama Ministarstva zaštite okoliša i Crno brdo i odluka o gradnji pogona za reciklažu otpadnog grita.

19. travanj 2024 13:12