StoryEditorOCM
4 kantunaBROJNE AFERE

'Ukleta' kuća za socijalnu skrb: majka i brat dvije godine živjeli uz mrtvo tijelo, žena na prostituciju prisiljavala maloljetne kćeri, otac godinama seksualno zlostavljao kćer koja mu je rodila dijete...

Piše Ana Vučetić Škrbić
6. ožujka 2019. - 10:57
kup

Ni nakon dvije sjednice koje je Upravno vijeće (UV) zadarskog Centra za socijalnu skrb održalo u ponedjeljak i utorak, odluka o smjeni ravnateljice Vesne Burčul još nije donesena.

Iako se jučer raspravljalo o nalazu inspekcije koji ravnateljicu navodno tereti za propuste u radu i organizacijske probleme unutar ustanove koju vodi, zbog čega je ministrica Nada Murganić i zatražila njezinu smjenu, konačna odluka bit će donesena u petak.

Obrat u istrazi paškog horora: stručni nadzor nije utvrdio teže propuste socijalne službe, odluka o smjeni ravnateljice Centra opet odgođena

Do tada bi se ravnateljica Burčul morala pismeno očitovati o svemu što joj inspekcija stavlja na teret. Međutim, već sada je izvjesno kako to ništa neće promijeniti jer je politička odluka o njezinoj smjeni već donesena.

Pravo je pitanje, međutim, hoće li se nakon smjene ravnateljice isto to Ministarstvo za demografiju, mlade i socijalnu politiku i sama ministrica Murganić konačno uhvatiti u koštac s problemima u ustanovi koja je već 15 godina opterećena brojnim aferama zbog kojih se na vodećem mjestu zadarskog Centra za socijalnu skrb izmijenilo čak pet ravnatelja. Teško je reći za čijeg je mandata bilo više skandala.

Ravnatelj Josip Biloglav prije devet je godina osuđen na četiri godine zatvora zbog pola milijuna kuna teških malverzacija s isplatama novčane pomoći mrtvim ljudima. Za vrijeme Tomislava Orovića, ravnatelja koji ga je naslijedio, javnost je šokiralo otkriće leša 45-godišnjeg invalida koji je trebao biti pod nadzorom Centra.

Bez da je itko od socijalnih radnika koji su o njima trebali voditi brigu to znao, na gradskom predjelu Ričine majka i brat dvije su godine živjeli uz tijelo mrtvog Nenada Nikpalja, kojemu je Centar svaki mjesec uredno slao socijalnu pomoć u iznosu od 500 kuna. U to vrijeme socijalni radnici bili su pod posebnim povećalom i zbog slučaja Ane Magaš, u kojem se zadarski Centar ponašao, blago rečeno, neprofesionalno.

Nakon Orovića stigla je Danijela Jadrijev, no tada se dogodio strašan slučaj u Gračacu, kad je majka podvodila i na prostituciju prisiljavala dvije maloljetne kćeri, od kojih je mlađa imala samo 12 godine. I ova je obitelj bila pod nadzorom zadarskog Centra.

Međuljudski odnosi u toj javnoj ustanovi već su tada bili duboko narušeni, Ministarstvu su svakodnevne stizale prijave i pritužbe iz Zadra, a situacija je eskalirala do te mjere da je računovotkinja istresla sadržaj pepeljare na glavu tadašnje ravnateljice Sanje Paleke.

U Centar, gdje je zbog međusobnih svađa djelatnika dolazila i policija, svoju je inspekciju poslala i tadašnja ministrica Milanka Opačić, a nalaz te kontrole bio je porazan: zadarski Centar bio je na posljednjem mjestu po učinkovitosti od svih centara u Hrvatskoj jer je u zadanom roku bilo riješeno tek nešto više od 30 posto slučajeva. Dakle, samo trećina.

Nakon što je troje od pet članova Upravnog vijeća tada podnijelo neopozive ostavke, Paleku je naslijedila sadašnja ravnateljica Vesna Burčul. U četiri godine, koliko je vodila ovu ustanovu, strašni slučajevi redali su se jedan za drugim. Prvo je uhićen otac koji je u stanu u centru grada godinama seksualno zlostavljao kćer i koja je sa 16 godina rodila njegovo dijete. I ova je obitelj bila pod nadzorom Centra.

Otkriveno je i kako je bolesni dječak, kojega je Centar oduzeo udomiteljici, poginuo dok je bio na ljetovanju kod biološke majke kojoj je prije toga oduzeto dvoje djece zbog zapuštanja i zanemarivanja.

U trećem slučaju zadarski je Centar predložio sudu da dodijeli četverogodišnje dijete na skrb ocu kojega dijete ne poznaje i čija je majka javno tvrdila da ju je silovao. Županijski sud takvu je odluku poništio.

I onda se prošlog četvrtka dogodio strašan zločin na Pagu, kad je otac s balkona bacio svoje četvero malodobne djece. I otac i majka imaju pravomoćnu sudsku presudu za zanemarivanje djece, a obitelj je bila u tretmanu Centru od 2012. godine.

Iako još nije poznat nalaz druge inspekcije, one stručne koju provodi Komora socijalnih radnika i koji je vezan isključivo uz postupanje djelatnika Centra oko obitelji na Pagu, jasno je da će taj slučaj Vesnu Burčul stajati ravnateljskog mjesta. Pa i unatoč podršci kolega iz cijele Hrvatske i svojih zaposlenika koji tvrde kako je baš ona konačno počela uvoditi red u zadarski Centar i godinama poremećene međuljudske odnose u toj ustanovi.

Sudeći po svemu što se u zadarskom Centru događalo u zadnje vrijeme, to očito nije bilo dovoljno da sustav koji je godinama zapuštan i urušavan konačno počne dobro funkcionirati na korist onih zbog kojih i postoji – svojih štićenika. Zato ministrica Murganić u Zadru trenutno ima puno ozbiljniji problem od same ravnateljice Burčul. A taj problem zahtijeva puno veće i dublje promjene od kozmetičkih i političkih odluka, nakon kojih već godinama sve ostaje isto.

Burčul se jedina kandidirala

Smjena Vesne Burčul događa se u trenutku kad je njezin četverogodišnji mandat na isteku, a trenutno je u tijeku natječaj za novog ravnatelja/ravnateljicu na kojemu je ona jedini kandidat. Kao i prvog dana zasjedanja Upravnog vijeća, pred zadarskim Centrom jučer se ponovno u znak podrške Burčul okupilo dvadesetak prosvjednika iz sustava socijalne skrbi. Neki od njih stigli su čak iz Zagreba.

'Krivo' je preseljenje iz kamp-kućice

Nakon što je otkriveno da su otac i majka već bili osuđivani zbog zanemarivanja djece, glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić izjavio je kako je 2014. Centar za socijalnu skrb sam povukao svoj prijedlog o oduzimanju djece.

"Privremenom mjerom najstarija kći i dvoje djece tada su im trebali biti oduzeti. U veljači 2014. godine taj je prijedlog povukao sam Centar, a postupak je obustavljen. U odluci koju sam vidio ne navode se razlozi povlačenja", rekao je Klarendić.

Iako se kao taj razlog spominje nalaz psihijatra koji je odvjetnik obitelji naknadno dostavio, doznajemo da to ipak nije bilo presudno za odluku.

– Obitelj, koja je u početku živjela u kamp-kućici, u međuvremenu se preselila u podstanarski stan. Time su bili ispunjeni uvjeti za povlačenje mjere o izuzimanju djece koju im je izdao Centar, to je bio glavni razlog – objasnila je jučer Vesna Burčul.

Ministarstvo se neće upletati u stručni nadzor

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je u utorak kako se o prijedlogu za utvrđivanje odgovornosti i razrješenje ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Zadru, vezano uz slučaj obiteljskog nasilja na Pagu, raspravlja samo na temelju nalaza upravnog nadzora, koji je u ovlasti Ministarstva i koji je završen, te da se provodi stručni nadzor Komore socijalnih radnika, u koji se Ministarstvo neće upletati.

Tijekom posjeta Osijeku Murganić je istaknula kako je predložila smjenu ravnateljice na osnovi uvida u upravni nadzor koji je u ovlasti Ministarstva jer je "prepoznala određene propuste u radu" za koje je, kako smatra, "odgovorna ravnateljica", što je predložila Upravnom vijeću.

19. travanj 2024 20:17