StoryEditorOCM
4 kantunaEPILOG SLUČAJA "ŽIGOSANJE" U EKONOMSKOJ ŠKOLI

Školski odbor jednoglasno odbio smijeniti ravnatelja Jozu Dragića!

Piše AVŠ
6. ožujka 2019. - 18:50
jozo1-070219

Školski odbor Ekonomsko-birotehničke škole u Zadru jednoglasno je odbio smijeniti ravnatelja Jozu Dragića, što je početkom veljače od njih zatražila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon skandaloznog slučaja “žigosanje” kada je 15-godišnji učenik svojoj kolegici za vrijeme nastave vrelim upaljačem utisnuo slovo “U” na rame.

Hitnu smjenu ravnatelja ministrica je školskom odboru naložila nakon provedenog nadzora Prosvjetne inspekcije koja je u toj školi utvrdila brojne nepravilnosti, a Dragiću se na teret najviše stavljala odluka da o incidentu i ozlijeđivanju u školskim klupama ne obavijesti nikoga od stručnih službi, policiju i hitnu iako su učenici na ruci dobili opekline. Štoviše, ravnateljevo objašnjenje bilo je kako su ga “djeca molili da nikome ništa ne govori” i kako je riječ o “igri i šali”, a cijela je priča izašla u javnost preko oca 15-godišnje djevojke koji je rekao kako ovo nije prvi ovakav incident u Ekonomskoj školi.

Prosvjetna inspekcija, čija je inspektorica poslala u školu drugi dan nakon incidenta, nadzorom je utvrdila i druge nepravilnosti u radu ustanove zbog čega je škola dobila novčanu kaznu. Izrečene su im i naredbe za ispravljanje propusta i nepravilnosti, a uz smjenu ravnatelja, tražene su sankcije za još dva zaposlenika škole kojima je također prijetio otkaz. Taj nalaz poslan je školskom odboru od kojega se očekivalo da provede odluke u roku od 15 dana. Međutim, zadnji dan tog roka, kada je školski odbor konačno sastao, jednoglasno je donesena odluka kojom ravnatelja nisu smijenili već- podržali.

- Mogu samo potvrditi da članovi školskog odbora nisu prihvatili prijedlog prosvjetnog inspektora i da ravnatelj Dragić nije razriješen svoje dužnosti. Zakon sada dopušta ministrici da sama donese takvu odluku, ukoliko smjenu i dalje smatra opravdanom. Za odluku ministra nije previđen nikakav zakonski rok- kazao nam je jučer Ivan Šimunić, pročelnik za školstvo Zadarske županije koja je osnivač ove škole i u školskom odboru ima tri svoja člana.

Iako je ovakva odluka donesena praktički u zadnji čas, ona u Zadru nikoga nije iznenadila jer je od samog početka bilo jasno kako će “vrući krumpir” Dragićeve smjene s lokalne razine biti prebačen na samu ministricu Divjak. Školski odbor, čiji je predsjednik Ante Ćoza, vjeroučitelj koji se proslavio šovinstičkim i homofobnim ispadima na društvenim mrežama, od početka je bio na strani ravnatelja. Iako je Ćoza zbog stresa i medijskih pritisaka otišao na bolovanje, odbor je i bez njega imao jednoglasnu većinu. Uz njih, ravnatelj Dragić ima potporu nastavnog vijeća i vijeća roditelja, ali i aktiva srednjoškolskih ravnatelja u Zadarskoj županiji koji su ministrici Divjak poslali otvoreno pismo da još jednom razmisli o predloženoj smjeni jer je “Dragić unaprijed osuđen zbog velikog javnog pritiska”.

A hoće li ministrica ostati pri svom stavu i nakon što je školski odbor stao uz ravnatelja, iz Ministarstva obrazovanja nisu konkretno odgovorili.

25. travanj 2024 07:36