StoryEditorOCM
4 kantunaU TIJEKU SU PRIJAVE ZA HVALE VRIJEDAN PROJEKT

Studenti psihologije pomažu srednjoškolcima besplatnim pripremana za državnu maturu!

Piše Irena SARIĆ i Ema KRSMANOVIĆ
13. ožujka 2019. - 12:56
školovanje studenti ispiti fakultet

Na odjelu psihologije Sveučilišta u Zadru u tijeku su prijave za besplatne pripreme za državnu maturu iz ovog predmeta.

Na ovom hvale vrijednom projektu, koji se održava već petu godinu za redom, studenti psihologije besplatno podučavaju svoje buduće kolege jednom od najzahtjevnijih izbornih predmeta na državnoj maturi. Prve godine bio je velik odaziv od čak 80 maturanata, a prosječan odaziv sljedećih generacija bio je između 30 i 50 maturanata, što je odličan rezultat s obzirom na ogromnu konkurenciju koja dolazi iz sektora privatnih priprema koje se u pravilu održavaju u isto vrijeme.

Potaknuti vlastitim iskustvom studenti udruge "Kasper" odlučili su olakšati maturantima stresno razdoblje prije upisa na fakultet. Iako u današnje vrijeme možda zvuči čudno, jedini motiv studenata bio je pomoći kolegama, ukazujući im na najčešće greške i pitanja, te olakšavajući upis na jedan od najpoželjnijih zadarskih studija na koji se godišnje prijavi između 2000-3000 tisuće ljudi, a primi ih se samo 30. Kako nam kaže predsjednica udruge Kasper Lora Pavlović, povratna informacija od maturanata je uvijek bila pozitivna, dok je za volontere veliko iskustvo vidjeti pronalaze li se u ulozi profesora. Sveučilište je prepoznalo i podržalo njihovu ideju.

" Dobili smo potporu s obje strane, Sveučilište nam ustupa prostor, a naš odjel nas financira" kaže nam glavna organizatorica Kati Kezić

Ove godine čak 12 volontera sudjeluje u organizaciji i provođenju projektu, a točan broj polaznika znat će se 16. ožujka kada će u 10 sati biti održano prvo predavanje "Uvod u psihologiju". Svake naredne subote u isto vrijeme bit će održano novo predavanje za sve obrađene nastavne jedinice iz srednje škole.

Iako je nekoliko studenata drugih odjela iskazalo interes za istu vrstu angažmana, kako je poznato, ovakav projekt zaživio je za sada samo na Psihologiji, ali organizatorice vjeruju da će se u budućnosti projekt proširiti i na ostale kolege, pogotovo one koji pokrivaju obavezne predmete državne mature.

 

24. travanj 2024 04:55