PETI TUNA, SUSHI&WINE FESTIVAL: VELIKI ZAOKRET U KONCEPCIJI I ORGANIZACIJI Sushi će pripremati i robot Suzumo, ali Gotovina želi sudjelovanje „Kali tune“ i „Sardine!“

PETI TUNA, SUSHI&WINE FESTIVAL: VELIKI ZAOKRET U KONCEPCIJI I ORGANIZACIJI

Peti Tuna, Sushi & Wine Festival ove će se godine u Zadru održati od 5. do 14. travnja, a osim što će se prvi put održati na proljeće, a ne kao prijašnjih godina u veljači, obilježit će ga koncepcijski i organizacijski značajan zaokret.

Naime, ovaj će se put zajednički uključiti Grupacija uzgajivača tune u okviru hrvatskog Klastera marikulture. U toj su grupaciji sve četiri velike tvrtke koje na Jadranu u svojim kavezima uzgajaju tunu: "Jadran tuna" i "Pelagos Net Farma" kojima su vlasnici general Ante Gotovina i Mišo Mandić, te "Kali tuna" Jira Kambea i "Sardina" d.o.o. iz Postira Mislava Bezmalinovića. Uz uzgajivače tune, u organizaciju Festivala će se uključiti i veliki "Cromaris".

Glavni organizator TS&W festivala je, naravno, i dalje Turistička zajednica Zadra zajedno s Gradom Zadrom, te japanskim Veleposlanstvom u RH, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom i TZ-om Zadarske županije, ali čini se da će ove godine glavnu riječ voditi i koncepcijski osmisliti tvrtke – uzgajivači tuna.

Već od prije dvije-tri godine, a pogotovo u 2018., bilo je očito da je TS&W festival - zamišljen kao spoj dviju kultura, azijske i mediteranske, dalmatinske i japanske, odnosno Japana i Zadra, i to zbog činjenice da se u Hrvatskoj proizvodi vrhunska tuna koja je u japanskoj gastronomiji izuzetno cijenjena - upao u svojevrsnu koncepcijsku zbrku.

Spoj dviju kultura

Organizatori su (neuspješno) pokušali pod brendom Festivala prezentirati gastronomsku sliku Zadra i Dalmacije, a pri tome su iz cijele priče počeli "ispadati" Japanci. Umjesto atraktivnog i neobičnog festivala kao spoja dviju kultura, običaja i gastronomije, TS&W festival je lani postao lokalna pučka zabava, turistički gotovo beznačajna. A na gala večeri u "Arsenalu" kao središnjem događaju cijelog festivala zadarski su se ugostitelji igrali darovanim namirnicama, pripremljena je tona hrane za tzv. zadarsku elitu, ali se malo od tih jela poslije zadržalo na kartama restorana.

Tvrtke iz kruga generala Gotovine "Jadran tuna" i "Pelagos" dosljedno su i vrlo konkretno, s mesom tune iz svoje proizvodnje, podržavale TS&WF, ali je jedna od najvećih tvrtki "Kali tuna" odustala od sudioništva u festivalu. S tom tvrtkom odstupila je i postirska "Sardina".

U nekoliko razgovora koje smo zadnjih godina vodili s Jirom Kambeom, vlasnikom "Kali tune", čovjekom koji se doslovce zaljubio u Hrvatsku i odlučio ovdje i živjeti, doznali smo kako se on nije slagao s postojećom koncepcijom festivala, koji vidi ne samo kao spoj japanske i hrvatske kulture, nego i poslovnih ljudi dviju zemalja. Po njemu je festival trebao privući tvrtke koje su vezane uz tzv. sushi industriju te potencijalne japanske investitore.

Kambe je zbog toga neovisno o festivalu organizirao u više navrata gastronomske događaje na kojima su glavne zvijezde bili sushi majstori iz Japana, SAD-a i Kanade, a lani je u Kali doveo najveću zvijezdu svjetske sushi scene, majstora Nobua, partnera Roberta de Nira. Njihova tvrtka u franšizi ima skoro 50 sushi restorana u svim metropolama svijeta.

Po neslužbenim informacija baš je general Gotovina inzistirao da se u TS&W festival snažno ove godine uključi klaster markulture i osobito Jiro Kambe, po čijim se zamislima sada priprema program ovogodišnje manifestacije.

Program još nije u cijelosti definiran, ali se znaju konture i veći dio sudionika, što smo doznali od direktora TZ-a grada Zadra Marija Paleke. Sve počinje velikom feštom otvaranja 5. travnja na nekom od prostora na Poluotoku, gdje će japanske specijalitete pripremati japanski sushi majstori. Cijeli tjedan nakon toga festival će živjeti u gastrokutku na Trgu Petra Zoranića, na kojemu će hranu pripremati zadarski ugostitelji od namirnica iz hrvatskih uzgajališta tuna i "Cromarisa".

U "Arsenalu" će se 13. travnja opet održati gala večera, ali s nekim drugim sadržajem i programom u odnosu na prošle godine. Poznato je da će te večeri u "Ilirijinu" velikom klubu pjevati Natali Dizdar i Zorica Kondža, te da će glavna atrakcija biti svjetski poznati robot za pripremu sushija Suzumo.

Mini sajam hrane i opreme

Ono što ove godine organizatori neće uspjeti pripremiti, a planiraju za 2020., jest gospodarski mini sajam tvrtki proizvođača hrane, pribora i opreme za japansku i druge gastronomije, ali i druge velike japanske tvrtke i potencijalni investitori.

U organizaciji 5. TS&W Festivala neće sudjelovati Jelena Yamasaki, koja je prijašnjih godina bila glavna spona između Japana i Hrvatske, jedna od osoba koja je pokrenula festival kao predstavnica japansko-hrvatskog društva razmjene. Kako doznajemo, timu japanskih gostiju koji su trebali doći na festival u Zadar ne odgovaraju travanjski termini.

TS&W festival premješten je za travanj jer tada već počinju turistički letovi za Zadar i Dalmaciju, odnosno turistička predsezona.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

STUDENAC PREUZIMA SONIK Lanac od 88 zadarskih "kvartovskih dućana" u 100 postotnom udjelu preuzeli novi vlasnici iz Poljske, 500 radnika ima novog poslodavca. Nikola Sorić: Integracija sa Studencem omogućit će nam uzajamni razvoj!

Lanac od 88 zadarskih
Zadarski lanac trgovina Sonik, preuzeo je maloprodajni trgovački lanac Studenac, vijest je to koja je odjeknula ...
Lanac od 88 zadarskih "kvartovskih dućana" u 100 postotnom udjelu preuzeli novi vlasnici iz Poljske, 500 radnika ima novog poslodavca. Nikola Sorić: Integracija sa Studencem omogućit će nam uzajamni razvoj!