StoryEditorOCM
4 kantunaZBOG OTEZANJA ISTRAGE "HOTELI ZADAR" ODUSTALI OD PRIVATNOG PROGONA ZA PRIJEVARU

Obustavljena istraga protiv Marka Čuline i Vedrana Ikića u slučaju "Zara beach"!

13. ožujka 2019. - 22:46
zara_beach6-250418

Sutkinja istrage Županijskog suda u Zadru Dijana Grancarić obustavila je istragu protiv bivših vlasnika kluba “Zara beach” na zadarskoj plaži Kolovare.

Smatrajući da su 2016. na prevaru otvorili klub u njihovom prostoru, kaznenu prijavu protiv Marka Čuline, Vedrana Ikića, Andrije Čuline, te njihove tvrtke „Sokol projekt“, tužiteljstvu su podnijeli Hoteli Zadar.

Kaznenu prijavu kojom se terete za prevaru, međutim, najprije je,  2017. odbacilo Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO), a prošli mjesec tužbu je zbog otezanja postupka povukao i opunomoćenik Hotela Zadar, odvjetnik Augustin Sudinja. Kao razlog odustanka naveo je mehanizam postupka i sve negativne aspekte, počevši od odbačaja kaznene prijave od strane ODO-a Zadar, a da se uopće nisu uzele izjave oštećenika, pa nadalje.

- Ostvarenje i zaštita prava u konkretnom postupku s obzirom na tempo i trajanje apsolutno je nepodudarno s poslovnim planovima oštećenika. Cilj je primarno gospodarske naravi, pa ne vidim više ne svrhu vođenja kaznenog postupka - zaključio je Sudinja dodajući kako će svoja prava i interese zaštititi u civilnom postupku.

Hoteli Zadar d.d. podnijeli su prijavu protiv četvorke smatrajući da su ih fingiranim pregovorima održavali u zabludi i nisu potpisali ugovor o zakupu, što su iskoristili da započnu radom, a da za to ne plaćaju nikakvu naknadu. Na taj su se način, kako je navedeno u prijavi, neosnovano bogatili, dok su Hoteli Zadar trpjeli izravnu štetu zbog nedobivanja zakupnine koja je od 1. srpnja do danas već dostigla iznos od 12 tisuća eura, odnosno 90 tisuća kuna.
Njihovu prijavu je međutim 2017. godine odbacio zamjenik Općinskog državnog odvjetnika Igor Vulić navodeći kako je "cjelokupan odnos u domeni trgovačkog pravnog spora", te da nema dokaza da bi vlasnici “Zara beacha” postupali s prijevarnom namjerom.

U svojim su iskazima Ikić i Čulina naveli da su dogovarali podzakup bivšeg “Hitch bara”, a prije toga i “Meduze” koji su poslovali na istom mjestu, te da je Ikićeva tvrtka Vipera protecta u tom, prostoru pružala osiguranje koncerata i drugih događaja za što su im Hoteli Zadar ostali dužni 100 tisuća kuna.
Dogovorili su se stoga, kako su naveli, da će osnovati novo društvo “Sokol projekt” s kojim će njihov zastupnik Šime Miletić, odnosno Hoteli Zadar, zaključiti ugovor o zakupu, s time da je Miletić zahtijevao da mu isplate 450 tisuća kuna na ime predaje prostora u zakup s čime je su trebao podmiriti dugovanja prema trećim osobama, uz kompenzaciju duga od 100 tisuća kuna.
Trebali su i podmiriti dug prema Vodovodu i HEP-u koji je iznosio 100 tisuća kuna.

Na sve su to, kako su izjavili, pristali pa su sredinom studenog 2015. ovjerili ugovor o zakupu u kojem nisu navedene usmeno dogovorene stavke, već samo trajanje zakupa u visini od dvije tisuće eura. Nakon toga su u ušli u prostor 1. siječnja 2016., te su naveli kako su u prostor ukupno uložili oko dva milijuna kuna.
Grad Zadar im je odobrio koncesiju na pet godina za godišnju cijenu od 66 tisuća kuna, što su i platili, no Hoteli Zadar su im, kako su izjavili tražili, da neovisno o tim ulaganjima u prostor pristanu na cijenu dogovorenog najma, te im isplaćuju određeni postotak od zarade, na što oni na koncu nisu pristali.

- Prijavljeni su u prostor ušli suglasnošću predstavnika zakupodavca, isplatili mu 450 tisuća kuna, te podmirili komunalne obaveze i uložili u prostor. Bez obzira što na koncu nisu potpisali ugovor o najmu, nema dokaza da su postupali s prijevarnom namjerom - naveo je Igor Vulić u rješenju o odbačaju kaznene prijave protiv bivših vlasnika “Zara beacha” kojeg je zapečatila Carina još 2017. godine.

U ISTRAZI
Ispitani Marko Čulina, Vedran Ikić, te Andrija Čulina

Sutkinja istrage Dijana Grancarić prihvatila je 9. veljače prošle godine prijedlog „Hotela Zadar“ za ispitivanjem Marka Čuline, Vedrana Ikića, Andrije Čuline, te predstavnika pravne osobe Sokol projekt d.o.o. iz Zadra. Isto tako određeno je i ispitivanje svjedoka: Milana Miletića, Davora Devića, Šime Miletića, Tomislava Papića, te Jennifer Marie Miletić kao predsjednice uprave oštećenika „Hotela Zadar“ d.d., kao zakonske zastupnice oštećenika.
U istrazi su ispitani Marko Čulina, Vedran Ikić, te Andrija Čulina, no Sudinja je 18. veljače povukao tužbu, nakon čega je i sutkinja obustavila istragu.

 

19. travanj 2024 06:53