StoryEditorOCM
4 kantunaREKONSTRUKCIJA KRETANJA MONSTRUOZNOG ZLOČINCA

Otkrivaju se novi detalji: masovni ubojica koji je Novi Zeland zavio u crno - boravio je i u Zadru! Spavao je po hostelima...

Piše JL
16. ožujka 2019. - 14:39
zealand111

Brenton Harrison Tarrant (28), ubojica muslimanskih vjernika na Novom Zelandu, krajem 2016. i početkom 2017. godine boravio je u Hrvatskoj, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Prema dostupnim informacijama, Tarrant je krajem 2016. krenuo na tzv. balkansku turneju, a u Srbiju je ušao iz Hrvatske na graničnom prijelazu Bajakovo. Prema informacijama koje objavio bugarski državni odvjetnik, Tarrant je u razdoblju od 28. do 30. prosinca 2016. autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, ali nije precizirao kojim redosljedom je australski krvnik obilazio navedene zemlje.

Prema podacima kojima raspolažu hrvatske obavještajne službe, Tarrant se u Hrvatsku vratio odmah na početku 2017. godine te je obišao nekoliko hrvatskih gradova. Riječ je o Poreču, Zadru, Šibeniku, Dubrovniku i Zagrebu. U Hrvatskoj je bio prva dva tjedna 2017. godine te se sa zagrebačkog aerodroma vratio u Australiju. Prema dostupnim informacijama, on je u ovim mjestima bio po dva do tri dana, spavao po hostelima te razgledavao turističke lokacije i zasad nema informacija o susretima s nekim sumnjivim osobama.

U Hrvatsku se vratio kopnenim putem, ali nema informacije iz koje susjedne nam zemlje.

S obzirom na ove informacije, donekle se može rekonstruirati njegovo putovanje krajem 2016. i početkom 2017. godine ovim područjima. Prema svemu sudeći, 28. prosinca 2016. ušao je u Hrvatsku preko Zračne luke Zagreb. U glavnom hrvatskom gradu boravio je dva dana, a 30. prosinca 2016. napustio je Hrvatsku preko Graničnog prijelaza Bajakovo te je ušao u Srbiju.

Nakon Srbije, obišao je Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru te se iz jedne od tih država odmah na početku 2017. godine vratio u Hrvatsku gdje je boravio sljedeća dva tjedna i putovao uglavnom po obali, odsjedajući u hostelima. Na kraju je ponovo sa zagrebačkog aerodroma avionom napustio Hrvatsku.

Prema tvrdnjama bugarskog državnog odvjetnika, Tarrantu ovo nije bila prva turneja po ovoj regiji. U Bugarsku je, naime, stigao avionom iz Dubaia 9. studenog 2016. godine gdje je boravio sljedećih šest dana i obišao deset turističkih lokaliteta. Potom je avionom otišao u Bukurešt gdje je unajmio automobil i uputio se u Mađarsku. Gdje je bio sljedećih oko mjesec dana zasad nije poznato kao ni odakle je, najvjerojatnije avionom, stigao u Hrvatsku krajem 2016. godine.

Kako neslužbeno saznajemo, hrvatske sigurnosne službe i dalje će analizirati njegovo kretanje po Hrvatskoj kako bi se utvrdilo je li bilo ikakavog sumnjivog ponašanja ili bilo čega povezanog s terorističkim aktivnostima.

18. travanj 2024 13:16