StoryEditorOCM
4 kantunaONO KAD DOBIJETE RAČUN ZA VODU OD KOJEG ĆE VAS KOLPATI

Miru Marašu iz Vrsi prijeti isključenje vode, pa se pita: Trebam li platiti utuženi dug od 17.000 kuna ili je nastupila zastara?

18. ožujka 2019. - 21:20
Miro Maraš_Vrsi_voda (1)

Kad je dobio račun o potrošnji vode za ožujak, gospodin Miro Maraš iz Vrsi najprije je morao sjesti, popiti čašu vode s malo šećera, staviti naočale i još jednom dobro pročitati sve što u njemu piše. I one dijelove sitnim slovima. A tamo piše, ne baš malim slovima, da nepodmirena dugovanja prema Vodovodu iznose nula kuna, a utužena dugovanja 17 tisuća kuna. Ali ni to nije bio problem. Zamalo ga je "kolpalo" kad je uz račun pročitao i obavijest iz Vodovoda da će mu u roku od sedam dana obustaviti isporuku pitke vode ako ne podmiri dug od 12.821,12 kuna!

- Ma ja znam da sam bio dužan, ali zadnje tri-četiri godine sve im uredno plaćam. Još sad prijete da će mi isključiti vodu! Pa gdje toga ima u 21. stoljeću! – u čudu se pita gospodin Miro na početku svoje priče.

- Istina je, u razdoblju od 2009. do 2015. godine nisam redovito plaćao vodu. Bio sam u kreditu, mjesečna rata mi je bila oko pet tisuća kuna, i vodu sam plaćao neredovito. Skupio bih tri do pet tisuća kuna svakih nekoliko mjeseci i uplatio, ali očito nedovoljno. Ali zadnjih nekoliko godina, evo vam uplatnica, sve plaćam redovito – govori i pokazuje nam fotokopirane obrasce uplatnica po mjesecima za 2016., 2017., 2018. i 2019. godinu. Ali kako se onda stvorio dug od 17 tisuća kuna, odnosno preko 12 tisuća za koji vam prijete isključenjem vode?

- Ni meni to nije najjasnije, zato sam i došao kod vas. Vidite, na računu piše da su utužena dugovanja 17 tisuća kuna. To znači da je Vodovod za onaj iznos duga kojeg nisam platio pokrenuo sudski spor i da će se kroz sudski spor ta dugovanja riješiti. Ako je to tako, zašto mi šalju upozorenje pred isključenje i tvrde da sam dužan 12 tisuća kuna? Pazite, ako je pokrenut sudski spor, u redu, prihvaćam to, i svaku sudsku odluku ću poštovati. Ali, ja nikada nisam dobio obavijest da sam tužen, nisam dobio tužbu, niti me itko ikada pozvao na sud zbog toga.

A zakon kaže, ako se dugovi za komunalne usluge ne naplate od fizičkih osoba u roku godine dana smatra se da je nastupila apsolutna zastaru, a u odnosu na pravne osobe taj rok je tri godine. Dakle, ako se moja dugovanja odnose na razdoblje prije 2016. godine, zašto nisu u apsolutnoj zastari, nego mi se vode kao "utuženo dugovanje" za koje ja nisam nikad čuo? Smatram da je za moj dug nastupila apsolutna zastara. Takve zakonske odredbe ja nisam donio, ali idu u moju korist. Svjestan sam da sam bio u dugovima, ali ako zakon kaže da su ti dugovi u zastari, onda je stvar riješena – tvrdi Miro Maraš.

Kako bi i sebi i gospodinu Miru pokušali objasniti što je tu stvarni a što utuženi dug, i je li gospodin Miro uopće dužan, nazvali smo direktora Tomislava Mateka koji je bio na godišnjem odmoru, pa smo nakon nekoliko dana odgovor dobili od službenika za informiranje iz zadarskog Vodovoda.

- U skladu s odredbama Uredbe o zaštiti osobnih podataka GDPR nismo u mogućnosti dostavili bilo kakve podatke o g. Miru Marašu – kažu odmah na početku pa dodaju da "što se tiče informacija na računima za vodu, konkretno stavka 'utuženo dugovanje', odnosi se na potraživanja za koja se vodi postupak temeljem Ovršnog zakona". Što se pak tiče "pozivanja na zastaru potraživanja ukazujemo na činjenicu kako je takav prigovor moguće istaknuti tijekom samog ovršnog postupka, odnosno u prigovoru protiv rješenja o ovrsi ili u parničnom postupku povodom istog prigovora. Gospodina Mira Magaša pozivamo da se obrati našim stručnim službama radi detaljnih odgovora na njegova pitanja".

Zovemo opet gospodina Mira. Pitamo ga je li mu poznato da je protiv njega pokrenu ovršni postupak.
- Ne. Ja ne znam da Vodovod protiv mene vodi ikakav postupak, kamoli ovršni. Nikakvu informaciju o tome ja nemam.

Jesu li vam došli isključiti vodu? Rok od sedam dana je prošao...

- Ne, niti su mi došli isključiti vodu, niti sam ja platio navodno dugovanje od 12 tisuća kuna. Smatram da su moji dugovi ušli u apsolutnu zastaru i tako ću se i dalje ponašati, jer za niti jedan postupak ni ja ni moj odvjetnik nismo obaviješteni.

Lista dugova
Uz račun za vodu gospodinu Miru su zakačili i izlist svih dugovanja od 2009. do 2018. Navedena su četiri računa iz 2009., 11 računa iz 2010., osam računa iz 2011., po dva računa iz 2012., 2013. i 2014., šest računa iz 2015., jedan račun iz 2016. te šest računa iz 2018. Ukupno 20.027,24 kune, od čega je plaćeno 7.206,12 kuna, što znači da je ostao dug od 12.821,12 kuna.

18. travanj 2024 21:52