StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: POD MOTOM "ZA SVE IMA, ZA NAS NEMA" RADNICI "LIBURNIJE" TRAŽILI DEBLJE BUŠTE, GRAD ZADAR IH ODBIO:

Vozači prijete štrajkom, a o većim plaćama pregovara i "Čistoća". Zašto nijedan direktor nije odbio Dukićevu povišicu?!

18. ožujka 2019. - 16:40
liburnija1-180319

Pod motom "Za sve ima, za radnike nema", sindikalisti "Liburnije" održali su konferenciju za novinare nezadovoljni odbijenicom gradske uprave na njihov zahtjev za deset posto veće plaće. Gradonačelnik Branko Dukić nedavno je odlučio za deset posto povećati plaće svim gradskim direktorima s obrazloženjem kako se njihove plaće u stvari "vraćaju na staro" jer im je nekadašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić 2009. godine skresao plaće zbog gospodarske recesije.

Zato je među radnicima stvoren dojam da oni uvijek – dobiju šipak!

-Odgovoreno nam je da u proračunu nema 2,7 milijuna kuna za povećanje radničkih plaća, što nije ni prihvatljivo ni pravedno. Vozači "Liburnije" imaju prosječno 4.200 kuna osnovne plaće, a noćnim i prekovremenim radom dođu do 5.000, čistačice dobiju svega 3.000, a direktoru je sada plaća skočila za 2.500 kuna, što je apsurdno i cinično, izjavio je Vedran Uranija iz SSSH podvlačeći da radnici ne traže sredstva iz proračuna nego pravičnu preraspodjelu i redistribuciju sredstava unutar "Liburnije" kroz novu sistematizaciju radnih mjesta.

Uranija je i ovaj primjer nazvao izostankom osjećaja za socijalnu pravdu, a od gradonačelnika Dukića je zatražio da još jednom razmotri svoju odluku i u suprotnom najavio nove sindikalne akcije koje ne isključuju štrajk i obustavu vožnje na određeno vrijeme.

-Naši su zahtjevi realni i korektni, a po našim izračunima ne radi se o 2,7 milijuna nego o 1,8 milijuna kuna. Apsurdno je da čovjek koji radi prekovremeno, dobije manju plaću nego kad ne radi! To Uprava poduzeća mora riješiti, rekao je sindikalni povjerenik Marin Sikirić.

Predstavnik Sindikata prometa i veza Stjepan Lisičak naveo je primjere vozača u Puli i Sisku koji su dobili 10 posto veće plaće iako Sisak sigurno nije gospodarski razvijeniji od Zadra.

U sklopu priče o Dukićevom povećanju direktorskih plaća, zanimljivo je nekoliko činjenica.

Najprije, Dukić je donio odluku, ali sredstva za povratak direktorskih primanja na predrecesijska ne dolaze iz gradskog proračuna nego ih je dužno osigurati svako od gradskih poduzeća. Nadalje, Dukić odlučuje, skupštine trgovačkih društva to amenuju, ali, naravno, nije zabilježeno da je netko od gradskih direktora – odbio povećanje plaće! Zašto? Jer je Dukićeva odluka kao aneks sastavni dio njihovih ugovora o radu, pa bi njeno odbijanje ujedno značilo i odbijanje – ugovora o radu!

A na to nijedan direktor nije ni želio ni mogao pristati.

Što se "Liburnije" tiče, tamo se za plaće blizu 250 zaposlenika godišnje izdvaja 2,7 milijuna kuna, prošlu su godinu završili u blagom plusu, a direktor Edvin Šimunov navodi da u poduzeću nema prostora za deset posto veće plaće, pogotovo zato što je krajem prošle godine isplaćeno 250.000 kuna za božićnice.

"Liburnija", naravno, nije jedino komunalno poduzeće u kojemu radnici nakon rasta direktorskih plaća lagano gunđaju, ali zasada nema najava o nekim ozbiljnijim sindkalnim akcijama ili zahtjevima prema gradskoj upravi s kojom su nedavno pregovarali i uspjeli ispregovarati veće plaće radnici "Vodovoda" i "Nasada".

Oni iz "Liburnije" – čekat će slaganje sljedećeg proračuna ili krenuti u žešće sindikalne akcije. 

 

I radnici "Čistoće" pregovaraju o većim plaćama

Završni račun u "Čistoći" još uvijek nije završen, ali direktor Drago Maračić kaže da je tvrtka poslovala s dobiti. Međutim, i nešto više od 360 radnika "Čistoće", s prosječnom bruto plaćom od 7.500 kuna, također traži veće plaće. -Sindikat je još prošle godine izašao s tom inicijativom, puno prije vraćanja direktorskih plaća na razinu iz 2009. godine. Postupak je pokrenut i trenutno se vode pregovori s predstavnicima gradske uprave, kaže Maračić koji strahuje "od nedostatka radne snage jer neke druge djelatnosti, kao što su turizam u trgovina, radnicima omogućuju veća primanja".

 

18. travanj 2024 14:51