StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO SU LAŽNI ARHEOLOZI OPLJAČKALI NACIONALNO BLAGO KOD RADAŠINOVACA

Lopovi informacije o lokalitetima nalaze na stranicama Ministarstva kulture, a pronađene novčiće prodaju na internetu i za 800.000 kuna!

18. ožujka 2019. - 21:13
18.03. 1.JPG

- Ne čudi me da je policija uhvatila trojicu kradljivaca. Nažalost, na području od Vrane do Benkovca devastirano je u zadnjih nekoliko godina više arheoloških lokaliteta gdje je izravno opljačkano nacionalno blago – tvrdi Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja grada Benkovcu pod čijom je nadležnošću i lokalitet Samograd pored brda Zamina na području Radašinovaca gdje su benkovački policajci u pripremljenoj zamci prošle subote uhvatili trojicu "arheologa".

Riječ je o I.M. starom 59 godina sa splitskog područja te J.J (56) i E.I. (55) s dubrovačkog područja. Nitko od njih po struci nema veze s arheologijom, a policiji je za slična kaznena djela otprije poznat samo 56-godišnjak.

Policajci su ih zatekli na lokaciji i priveli na kriminalističko ispitivanje uz sumnju da su nedopušteno iskapali arheološke lokalitete na štetu Ministarstva kulture RH, a pronađeno kulturno dobro prisvojili. Potom su predani pritvorskom nadzorniku PU zadarske.

Kod kradljivaca su pronađena tri detektora za metal, alat za kopanje i drugi alati, dva brončana novčića, 47 komada metalnih predmeta nepravilnog oblika raznih dimenzija te 20-tak fragmenta obojenog stakla.

Prema riječima Marina Ćurkovića arheološka istraživanja na području Samograda provodila su se tijekom 2017. i 2018. godine. Iako neki pretpostavljaju da se na tom području u vrijeme prethistorije i antike nalazio grad Blandona, ravnatelj Ćurković je rezerviran prema takvim tvrdnjama, ali potvrđuje da devastirano nalazište ima liburnske, helenističke, antičke i kasnoantičke slojeve.

- Na toj smo lokaciji prošle godine istraživali jednu rimsku vilu s mozaikom, kupatilima i podnim grijanjem. Sa strane smo pronašli nekoliko novčića i drugih metalnih predmeta, kao što su fibule te ulomke predmeta od stakla i keramike. Naime, na tom području, površine oko četiri hektara, postojalo je urbano naselje u kojem je živjelo nekoliko tisuća ljudi. Nastalo je negdje u petom stoljeću prije Krista i postojalo je do petog stoljeća poslije Krista, oko tisuću godina. Lokalitet je bogat nalazima a kradljivci su imali detektore što im omogućuje lako pretraživanje nalazišta do dubine od nekih pola metra – kaže Ćurković, inače diplomirani arheolog, upozoravajući da svaki od otuđenih predmeta ima svoju cijenu na crnom tržištu koja nije mala.

- Neki se rijetki novčići primjerice mogu prodati i za 800.000 kuna, ovisno koliko sličnih ima u svijetu. Na jednak način se prodaju predmeti od metala, ulomci keramike i stakla, najčešće dijelovi nekog nakita ili posuđa, a cijene se mogu kretati od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća eura ili dolara. Ukradeni predmeti se prodaju najčešće preko interneta, na stranicama eBaya ili Njuškala možete ih pronaći, a kupci su uglavnom privatni kolekcionari i vlasnici zbirka ili trgovci umjetninama u inozemstvu. Crno tržište je nažalost prepuno takvih stvari i mi smo toga svjesni jer smo u nekoliko navrata baš na našem području primjećivali svježe iskopane rupe, ali prije nismo uspjeli zateći počinitelje – kaže Ćurković.

Dosad su primijetili devastirane arheološka nalazišta na lokaciji Satri grad Karin, gradine Jarebinjak kod Brguda, Aserije i drugih mjesta. Uz detektore metala kradljivci se koriste i drugim metodama kojima, uz krađu nalaza, uništavaju lokalitete u smislu sastavljanje cjelovite arheološke slike o njima.

- Svaki predmet izvađen iz konteksta nama ne znači ništa. Samo pronađen in situ, kroz pravu stratigrafiju slojeva, može nam pomoći u rekognosciranju lokacije, pogotovo ako je po sebi važan materijal za dataciju cijelog sloja. Osim što je ovakav oblik pljačkanja nalazišta krađa nacionalnog blaga, arheolozima uništavaju slojeve i prekopavaju teren i tako otežavaju stvaranje cjelovite slike o nekom nalazištu. Tako da je šteta višestruka.

Lokacija na kojoj su uhvaćeni kradljivci prošle subote inače se nalazi na stranicama Ministarstva kulture u registru spomeničkih kulturnih dobara na području Hrvatske pod trajnom zaštitom. Smisao objeve takvih podataka je bio ukazati na područja pod najstrožom zaštitom, no lopovima je to očito odličan putokaz da nepogrešivo pronađu lokacije za pljačku.

26. travanj 2024 21:33