StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: REPORTAŽA S GRADILIŠTA POD PRESINGOM ROKA OD 14 MJESECI

Radove na obnovi Providurove palače vode Marko (29) i Meri (28)! Ako bude pameti, mogao bi ovo biti novi centar hrvatske kulture!

19. ožujka 2019. - 18:13
providurova3-190319

Počelo je, počelo! Ruši se Providurova palača! Doslovno, ali kontrolirano, pod strogim nadzorom mladih inženjera građevine i zadarskih konzervatora, ali i autora projekta obnove, arhitekata Igora Pedišića i Ive Letilović. Od 27. veljače kada je na gradilište uveden izvođač radova, tvrtka Krekić Avangard iz Zadra, traje uklanjanje i demontaža bezbrojnih pregradnih zidova, skidanje žbuke, micanja podova... Praši se na sve strane. Jednom riječi, Providurova je u fazi striptiza, ogoljava se do osnovne strukture zgrade čiji temelji sežu u 16. stoljeće, ali je do današnjih dana doživjela bezbroj unutrašnjih i vanjskih izmjena, dogradnji i preinaka od strane raznoraznih korisnika.

- Zato je potrebno ogoliti sve zidove i podove do osnovne strukture, da vidimo što se krije iza žbuke i raznih slojeva. Potom ćemo pristupiti sanaciji, najprije dolaskom statičar na lice mjesta koji će za svaku situaciju, od temelja do zidova, donijeti posebno rješenje, naravno uz nadzor i dozvolu konzervatora – govori nam Marko Čičak, 29-godišnji inženjer građevine i voditelj gradilišta u ime izvođača radova. Do njega nam pratnju pravi Meri Radić, također inženjerka građevine, godinu dana mlađa od Marka, kao predstavnica Investinžinjeringa, tvrtke zadužene za nadzor radova. Svako rušenje i uklanjanje podova ili zidova ne prolazi bez Merinog "amena", što znači da na gradilištu Providurove palača ima jako puno posla, jer nitko ne zna što se krije ispod žbuke nekog zida ili dasaka nekog poda.

- Svaki dan nailazimo na neko iznenađenje, negdje su to zazidana vrata, negdje zazidane prostorije, a negdje čak trostruki stropovi. Nikad se ne zna što vas čeka iza nekog zida. Sada kada se sve to ogoljuje vidi se kako su korisnici kroz vrijeme koristili palaču na različite načine – kaže Meri.

- No stanje je generalno dosta dobro, bolje nego što smo očekivali – uključuje se u razgovor Ante Ćurković, naš vodič, iz gradskog ureda za europske fondove, jedan od zaslužnih što će se, nakon Kneževe palače, i obnova ovog reprezentativnog objekta zadarske povijesti financirati sredstvima iz EU fondova. Ante nam objašnjava kako je ukupan iznos radova s PDV-om vrijedan 45.466.586,79 milijuna kuna, a rok za dovršetak je 14 mjeseci, što znači negdje kraj travnja iduće godine. Ako arheološki radovi u prizemlju ne budu stvar nešto usporili.

A u prizemlju Providurove palače, tamo gdje su se do jučer prodavali kineski suveniri, kao i na unutrašnjem trgu s kamenim zdencem, radnici pažljivo podižu opločenje i označavaju svaki kamen. Konzervatori su naime odredili da se svaka zdrava kamena ploča ponovno iskoristi, a na isti način koristit će se i velike drvene vratnice, stepenici, kameni pragovi i drugi izvorni dijelovi zgrade. Čak će i podovi ostati drveni, samo će se dotrajale grade zamijeniti novima. Želi se maksimalno sačuvati izvornu strukturu palače koja je kroz vrijeme preživjela brojna prekrajanja, tako da je teško reći u koje će se stoljeće, nakon rekonstrukcije, zgrada zapravo vratiti. Možda bi najtočnije bilo reći u 21. stoljeće, jer će to biti zgrada sa svim građevinskim standardima današnjeg vremena, a što će se sve sačuvati iz prošlih vremena, ocijenit će konzervatori, Igor Miletić i Nenad Rimanić, koji su svakodnevno u obilasku gradilišta.

- Radove na rušenju planiramo završiti do lipnja odnosno srpnja. Nakon što smo uvedeni u posao, prva dva tjedna samo smo izvlačili smeće, oko 150 kamiona, zaostalo od bivši korisnika. Sada vidite koliko je oko nas otpadnog građevinskog materijala. Ali ritam rada je dobar i ne mislim da bi s radovima trebali kasniti – kaže Marko.

Za razliku od Kneževe palače u kojoj je trebalo sačuvati brojne ukrasne štukature i crteže na stropovima prostorija, Providurova je dosta skromnija pa rušenje ide dosta brzo. Osim toga, krovište Providurove palače, kao i susjedne Galerije umjetnina, cjelovito je obnovljeno prije desetak godina, što znači da će i tu biti nekih ušteda na vremenu i sredstvima. Štedjeti se moralo i na nekim sadržajima unutar Providurove palače.

- Prizemne prostorije koje izlaze na Poljanu Šime Budinića (jednu je nekada koristio Turisthotel), bit će dovršene do visokog rohbaua, dakle sa svim instalacijama, ali bez pločica i završne obrade. Namjena tog dijela će vjerojatno biti komercijalna. Također, Narodni muzej još nije izradio konačni sinopsis korištenja budućih prostorija. Tu će sigurno biti i Muzej grada i Galerija umjetnina, ali detalje tih sadržaja još se razrađuju – kaže Ante Ćurković.

Povijesni su ovo dani, Providurova palača kakvu su poznavale generacije Zadrana nestaje u dimu i prašini iz koje će, baš poput feniksa, niknuti novi centar zadarske, a ako bude pameti, i hrvatske kulture.


Dvije faze uređenja Providurove palače
Obnova Providurove palače provodi se prema arhitektonskom projektu Ive Letilović i Igora Pedišić i podijeljena je u dva dijela. U tijeku su radovi na prvoj fazi koja obuhvaća oko 5500 kvadratnih metara bruto površine odnosno oko 3500 metara neto, što je za gotovo tisuću kvadrata veća površina od obnovljene Kneževe palače. U drugoj fazi uređenja Providurove palače, također procijenjene na nekih 35 milijuna kuna bez PDV-a, uređivat će se prostor južno od Galerije umjetnina, odnosno zgrada s dvorištem u kojoj su smješteni Vodovod i Splitska banka. Inače, ukupna površina Kneževe i Providurove palače prema projektu obnove iz 2011. godine iznosi oko 12.000 kvadratnih metara.

Čelična zmija povezuje kompleks
Providurova palača udomit će neke odjele Narodnog muzeja i s Kneževom palačom činit će najveću kulturni centar u Dalmaciji smješten u povijesnoj gradskoj jezgri. Providurova će imati glavni ulaz s Trga Petra Zoranića gdje će se kroz natkriveni stakleni atrij pomoću eskalatora dolaziti do izložbenih prostorija. Prizemlje će biti otvoreno posjetiteljima i sadržajima poput knjižare, čitaonice, ugostiteljskih objekata, suvenirnice i sl. Na trećem katu, iznad izložbenih prostorija, smjestit će se kancelarije za djelatnike, a sve zgrade uključene u kompleks bit će povezane čeličnom "zmijom", atraktivnim vijugavim koridorom preko njihovih krovišta.

19. travanj 2024 05:04