StoryEditorOCM
4 kantunaOPĆA BOLNICA TRAŽI ZAKUPCA

Parkiralište ispred bolnice će se naplaćivati, ali - kako pacijentima osigurati parkirno mjesto?!

Piše L.B.
20. ožujka 2019. - 21:48
parking_bolnica7-130818

Parkiralište ispred Poliklinike zadarske Opće bolnice opet je u kaotičnom stanju – parkiranje se ne naplaćuje jer su aparati u kvaru, ne funkcioniraju ni rampe, dignute su i parkiralište koristi tko god hoće.

Istodobno, zadarski župan Božidar Longin izjavio je da je pokrenuo postupak kako bi se stanje na parkiralištu ispred Opće bolnice, koje je također u kaotičnom stanju, dovelo u red.

- Ne može biti reda ako nema naplate. Parkiranje ispred Opće bolnice će se naplaćivati, a pošto to nije bolnička djelatnost, Županija će, kao osnivač, Općoj bolnici izdati suglasnost za raspolaganje nekretninom, dakle tim zemljištem. Bolnica će na temelju toga raspisati javni natječaj radi davanja u zakup onome čija je osnovna djelatnost upravljanje, održavanje i naplata parkiranja. Tako će upravljanje parkiralištem preuzeti najbolji ponuđač, koji će kvalitetno gospodariti tim prostorom – rekao je Longin. Kazao je da parkiralište kod bolnice najviše uzurpirano ljeti, zbog blizine plaže, no da i u ostalom dijelu godine tamo vlada kaotično stanje.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina je istaknuo da je u suradnji sa županijskim Odjelom za javnu nabavu i upravljanje imovinom u pripremi izrada tendera radi ishođenja potrebnih dozvola u svrhu davanja parkirališta u zakup.

- Smatramo da ćemo time dugoročno omogućiti bolesnicima, kao i djelatnicima ustanove neometano parkiranje koje će odgovarati njihovim potrebama – kazao je dr. Čulina.

Parkirališna mjesta koja su sada prekrivena zemljom ili šljunkom, kao i neuređeni i uski prolazi će se davanjem u zakup preinačiti u uređeno parkiralište.

Ispred Poliklinike, gdje je za oko 200 parkirališnih mjesta bila uvedena naplata parkinga u iznosu od četiri kune po satu (prvih pola sata bilo je besplatno) i postavljene rampe, sve se „urušilo“.

- Rampe su dignute, aparati ne rade i na parkiralište dolazi tko želi, unatoč svim našim apelima. Svoje automobile ispred Poliklinike najviše ostavljaju stanari okolnih zgrada, parkiralište je uredno, osvijetljeno, ima čuvara. Kad dođete ujutro, cijelo parkiralište je već puno. To je nedopustivo u odnosu na naše pacijente, jer je parkiralište u prvom redu namijenjeno njima, oni imaju prioritet i u odnosu na djelatnike Poliklinike – kaže dr. Zoran Škrgatić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo i predsjednik Upravnog vijeća zadarske bolnice.

Škrgatić je kazao da će aparati u najkraćem roku biti stavljeni u funkciju, time i rampe, te će se parkiranje obavezno naplaćivati.

- Pacijentima se mora osigurati dolazak i pristup Poliklinici. Naplata isto tako mora postojati, jer nema drugog načina da se na parkiralištu uvede red. Razmišljamo o tome da prvi sat bude besplatan, razmišljamo i o nekoj niskoj tarifi, no u svakom slučaju parkirališna mjesta će se plaćati – rekao je Škrgatić.

To se ne odnosi samo na 20 parkirališnih mjesta za invalide, koja su besplatna.

25. travanj 2024 01:05