StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO I VIDEO: OPET RADOVI U FOŠI

Počelo vraćanje nasute obale u prvobitno stanje, sanaciju će morati obaviti Grad Zadar!

Piše M. Kalajžić
20. ožujka 2019. - 19:55
20190320_124203

U povijesnoj lučici Foša u srijedu su se opet obavljali radovi na nelegalno nasutoj školjeri u moru ispod terase ribljeg restorana Foša. Tamo se nalaze velike količine kamenja i građevinskog materijala izbačenih i poslaganih uzduž obalnog zida terase ribljeg restorana.

Radnici su u srijedu premještali velike gromade nasutog kamenja iz mora na obalu. To su radili bez uporabe građevinskih strojeva, "na ruke", a na terasi ribljeg restorana sušili su radnu odjeću i čizme s kojima su morali zagaziti u more.

Pri tome nisu bili raspoloženi za razgovor i negodovali su kad smo fotografirali obavljanje radova, pa nismo od njih uspjeli doznati što točno rade u lučici Foša, za koju tvrtku i tko ih je angažirao da izvode radove.

 

S obzirom da su vadili velike gromade kamenja i slagali ih na obalni zid, izgledalo je da se radi o vraćanju obale u prvobitno stanje.

Pokušali smo to provjeriti u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, odakle su nam samo odgovorili da je naš upit zaprimljen te će nam nastavno uputiti traženi odgovor.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture oglasilo se u srijedu poslijepodne o radovima koji se od jutros obavljaju u komunalnoj lučici Foša, u Zadru.

- Obavještavamo Vas da je u tijeku ručno uklanjanje nasipanog materijala, u sklopu radova s ciljem povrata pomorskog dobra u prvotno stanje, a koje počinitelj obavlja pod nadzorom Lučke kapetanije Zadar.
Uklanjanje nasipanog materijala na ovaj način potrebno je iz razloga što bi upotreba mehanizacije na tom dijelu pomorskog dobra mogla biti nepovoljna po stanje obale, koje je otprije narušeno uslijed djelovanja morskih valova i vjetra, stoga će se nakon izvršenog uklanjanja nasipanog materijala dodatnim rješenjem Lučke kapetanije Zadar zatražiti od Grada Zadra sanacija tog dijela obale, a koje je Grad Zadar dužan sanirati u sklopu redovnog upravljanja pomorskim dobrom - stoji u odgovoru.

Podsjetimo, dan prije iz Ministarstva smo dobili odgovor kako trenutno nemaju novih informacija za komuniciranje prema javnosti što se tiče upravnog postupanja u ovom slučaju. Slijedom našeg prethodno zaprimljenog upita, kao i sličnih upita iz drugih novinarskih redakcija o protuzakonitom nasipavanju pomorskoga dobra na poziciji gradske komunalne lučice Foša, Ministarstvo je izvijestilo da je inspektor nadležne Lučke kapetanije Zadar izdanim Rješenjem zabranio daljnje nasipavanje i podnio optužni prijedlog protiv počinitelja tog prekršaja. Ministarstvo nije imalo informaciju kada će Vijeće pozvati okrivljenika na glavnu raspravu i donijeti rješenje o prekršaju, kazavši da se predmeti pred Vijećem rješavaju prema redu zaprimanja, a voditelj prekršajnog postupka i članovi Vijeća potpuno su neovisni, kako u njihovom stručnom radu, tako i u zakazivanju rasprava. Iz Ministarstva su napomenuli da okrivljenik ima pravo podnošenja žalbe Visokom prekršajnom sudu protiv prvostupanjskog rješenja o prekršaju, ali nam nisu željeli otkriti tko je okrivljenik, odnosno tko je naložio nasipanje u Foši.

 

Zvonimir Nižić Grof, vlasnik tvrtke koja upravlja restoranom Foša u telefonskom razgovoru prije dva dana kazao nam je kako je terasa restorana napukla zbog djelovanja mora i zbog toga se tamo trebala napraviti mala điga kako bi se spriječilo potkopavanje obale, ali kako radove nije poduzeo restoran te da on ne zna tko ih je naručio i izveo. O nasipanju stare gradske lučice i dijela zaštićene povijesne cjeline nisu se prema javnosti oglašavali niti iz Gradske uprave niti iz zadarskog Konzervatorskog odjela.

 

 

22. travanj 2024 04:16