TREBA LI POJAČATI NADZOR NA AUTOBUSNOM KOLODVORU Pokrenuta inicijativa da se na kolodvoru formira policijski ured!

TREBA LI POJAČATI NADZOR NA AUTOBUSNOM KOLODVORU

Treba li policijski nadzor na zadarskom Autobusnom kolodvoru biti bolji? Da li je, po uzoru na zadarsku Zračnu luku, na kolodvoru nužno „useliti“ policiju, u neki manji prostor, kako bi na licu mjesta bili prisutni u svako doba dana?

- Na Autobusnom kolodvoru vlada kaos i ne znam kako to nitko ne vidi ili ne želi vidjeti. Stjecajem okolnosti u posljednje vrijeme češće putujem i zgranulo me kada sam vidio što se sve tamo događa. Koncentracija ljudi je ogromna na jednom mjestu, tu dolaze školarci, djeca, putnici, brojni turisti… Istodobno su na istom mjestu alkoholičari, narkomani, usred dana se događaju tučnjave, naguravanja, prijeti se, viče, prostači. Ne zaboravimo da je nedavno jedan takav, naizgled benigni sukob, završio smrtnim ishodom. Da li se to moglo spriječiti prisutnošću policijskih djelatnika? Sasvim sigurno da jest. Postoje policijske ophodnje, ali policija na kolodvoru nije stalno prisutna, kako bi trebalo biti – kazao je Darko Pedić, županijski vijećnik HRAST-a.

- Trebamo li čekati još jedan tragični događaj da bismo shvatili da je na kolodvoru nužan stalni policijski nadzor? Mislim da nije veliki posao urediti nekoliko kvadrata prostora i u turističkom gradu poboljšati stanje sigurnosti na kolodvoru – kazao je Pedić, koji je kolodvor nazvao „leglom alkohola, droge i nasilja“.

Zadarski župan Božidar Longin tvrdi da je on o toj temi već razgovarao sa načelnikom Policijske uprave u Zadru Antonom Dražinom, u sklopu širih priprema za turističku sezonu.

- Vidjet ćemo što će policija napraviti, formiranje nekog policijskog prostora na kolodvoru je u nadležnosti MUP-a. Sa načelnikom zadarske policije sam razgovarao o pripremama za sezonu, jer svi tvrdimo da je naš brend „sigurna destinacija“ – kazao je Longin.

Međutim, iz zadarske Policijske uprave su naveli da „nije uobičajeno da je policijska postaja ili ured smještena na autobusnom kolodvoru u nekom od gradova u RH“.

- Na autobusnom kolodvoru u Zadru svakodnevno su prisutne ophodnje policijskih službenika, poglavito u terminima odlaska i dolaska školskih autobusa, te u kasnovečernjim satima. Dakle što se prisutnosti policije na  autobusnom kolodvoru tiče, policijski službenici su svakodnevno raspoređeni na tom prostoru. U vezi ustroja Policijske uprave, odnosno Policijskih postaja, odluku donosi Ministarstvo unutarnjih poslova u skladu s važećim propisima Republike Hrvatske. Po sadašnjem ustroju policijskih uprava, nije uobičajeno da je policijska postaja ili ured smještena na autobusnom kolodvoru u nekom od gradova u RH. Načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina održava kontakte s predstavnicima lokalne uprave i samouprave, bilo putem sjednica Vijeća kriminaliteta, radnih sastanaka, bilo  povodom aktualnih dnevnih tema i slično, pa tako i sa Božidarom Longin, županom Zadarske županije, a sve u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti na prostoru PU zadarske – navela je glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

BURA NA PROGLAŠENJU POČASNIM GRAĐANIMA „Sinovčić je držao Subašiću pištolj na glavi, a vi ste Sinovčića podržavali! I sada bi Subašić iz vaših ruku trebao primiti nagradu počasnog građanina? To je umobolno!“

„Sinovčić je držao Subašiću pištolj na glavi, a vi ste Sinovčića podržavali! I sada bi Subašić iz vaših ruku trebao primiti nagradu počasnog građanina? To je umobolno!“
- Podržavali ste Rena Sinovčića i držali mu „štangu“ u vrijeme kada je Sinovčić držao pištolj na čel...
„Sinovčić je držao Subašiću pištolj na glavi, a vi ste Sinovčića podržavali! I sada bi Subašić iz vaših ruku trebao primiti nagradu počasnog građanina? To je umobolno!“