StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ NEPRIJAVLJENIH HONORARA U IMOVINSKOJ KARTICI

Gradonačelnik Dukić je u bolnici zaradio više nego što smo mislili! Ali opet sramotno malo za jednog kirurga...

Piše I. Nevešćanin
21. ožujka 2019. - 17:26
dukic2-141118

Gradonačelnik Branko Dukić nije u svoju imovinsku karticu unio prihode koje dobiva od zadarske Opće bolnice na temelju Ugovora o dopunskom radu. Od 1. rujna 2017. do danas dr. Dukić je za svoj rad u bolnici dobio preko 19 tisuća kuna, koje nisu evidentirane u njegovoj imovinskoj kartici, zbog čega je postao predmet interesa Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

PRIJAVILI SMO GRADONAČELNIKA BRANKA DUKIĆA POVJERENSTVU ZA SUKOB INTERESA U imovinskoj kartici nema točan iznos plaće, ali ni oko 17.000 kuna honorara koje je dobio od bolnice!

Kao što smo već naglasili, nije problem što je gradonačelnik radio u bolnici, naprotiv, već je problem što stečene prihode kao dužnosnik nije unio u svoju imovinsku karticu, na što ga obvezuje Zakon o sprječavanju sukoba interesa, a imao je za to najmanje dvije prigode: krajem 2017. i krajem 2018. godine, kada dužnosnici najčešće unose izmjene u svoje imovinske kartice.

Gradonačelnik Dukić će to morati napraviti ove godine i zbog povećanja plaće koja od 1. siječnja iznosi nešto manje od 22 tisuća kuna, što je najveća neto plaća gradonačelnika u Hrvatskoj, zahvaljujući brojnim poreznim olakšicama na koje ima zakonsko pravo.

- Opća bolnica Zadar je s dr. Brankom Dukićem dana 1. rujna 2017. godine sukladno Zakonu o radu te temeljem Mišljenja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Broj: 711-I-1203-M-132/17-06-8, od dana 25. kolovoza 2017. g. zaključila Ugovor o dopunskom radu. Sukladno navedenom Mišljenju dr. Dukić može za vrijeme obnašanja dužnosti obavljati poslove doktora medicine, specijalista ginekologije i opstetricije te za obavljanje navedenih polova primati naknadu – navodi se u odgovoru zamjenika ravnatelja zadarske Opće bolnice dr. Edija Karuca te dodaje kako je bolnica sklopila Ugovor o dopunskom radu s dr. Dukićem kao vrsnim ginekologom koji se posebno bavi ginekološkom onkologijom i koji obavlja najkompleksnije ginekološke operacije.

"Nažalost svjedoci smo da je učestalost karcinoma sve veća te da se broj oboljelih pacijentica povećava iz godine u godinu. Iz navedenog rad i doprinos dr. Dukića u Službi za ginekologiju i opstetriciju ustanove odnosno našim sugrađankama je vrlo važan".

- U navedenom razdoblju od rujna 2017. godine do današnjeg dana, ukupno osamnaest mjeseci, dr. Dukić je operirao 77 pacijentica, a pregledao 253 pacijentice. Pri tom je odradio ukupno 296 sati i za to primio naknadu u iznosu od 19.146,00 kuna neto, što po usluzi koju je pružio iznosi 58,01 kunu, odnosno 64,00 kune po radnom satu, ističu iz zadarske bolnice.

Nije se teško složiti s poraznom činjenicom da je cijena rada vrhunskog kirurga u Hrvatskoj sramotno mala, gotovo na razini satnice rada preko student servisa, ali ni to ne može biti opravdanje gradonačelniku Branku Dukić da svoje prihode stečene mimo plaće kao dužnosnik nije unio u imovinsku karticu, na što ga zakon obvezuje.

25. travanj 2024 12:50