StoryEditorOCM
4 kantunaTABLE S NATPISOM "GLUPANE GLUPI" ISPROVOCIRALE BIOGRAĐANE

Gradonačelnik Knez: Vrijeđanje građana!? Ne, to može biti samo vrijeđanje onih koji bacaju smeće! Ako se oni osjećaju kao glupani – neka se tako osjećaju!

28. ožujka 2019. - 20:02
predrag

Na pet-šest lokacija na području Grada Biograda osvanule su upozoravajuće zelene table s neočekivanim tekstom upozorenja građanima koji na potpuno neprimjerenim mjestima bacaju svoj komunalni otpad. O tom se problemu u više navrata razgovaralo na sjednicama Gradskog vijeća, ali gradska uprava nije uspjela pronaći lijek za nakupljanje otpada čak i u samom centru grada.

A onda su osvanule table na kojima piše: "Hvala" vam što mi dajete posla. Glupane glupi, zabranjeno je bacanje komunalnog otpada.

Dakako, ovakav sadržaj teksta u Biogradu je izazvao različite reakcije. Ali, za početak, kako je problem nastao i je li Biograd po bilo čemu specifičan, osim po zelenim tablama?

- Stvaranje divljih odlagališta je problem svih jedinica lokalne samouprave, ne samo Biograda. Mi smo od 1. siječnja počeli postupati po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i sukladno tome s novim načinom prikupljanja otpada. Sve posude su čipirane, a određena je i cijena čiji fiksni dio iznosi 30, a promjenjivi šest kuna po pražnjenju svake posude. Termini pražnjenja su također poznati za svaki dio grada, pa se na koncu mjeseca korisnicima ispostavljaju računi, kaže Krunoslav Pešić, direktor komunalnog poduzeća "Bošana" u čijoj se evidenciji među korisnicima nalazi oko 2.200 fizičkih osoba.

- Velika većina njih, između 80 i 85 posto uredno podmiruje svoje račune, dok prema ostalima idemo s ovrhama i tužbama, objašnjava Pešić.

Direktor "Bošane" tvrdi da je Biograd dosada imao nekoliko većih divljih odlagališta otpada, ali se ubrzo nakon čipiranja posuda i novog načina naplate – nekontrolirano pojavilo desetak potpuno novih! Mada je njihov porast najveći po perifernim dijelovima Biograda, najuočljivija "divlja odlagališta" počela su se pojavljivati i u centru grada, pa i na biogradskoj rivi.

A onda su stigle zelene table.

- Po nalogu iz Jedinstvenog upravnog odjela Grada Biograda zaprimili smo i postavili nekoliko tih tabli i to uredno naplatili Gradu, kaže direktor Pešić, a za sadržaj teksta nas je uputio u gradsku upravu, što znači da tekst nije smišljen u "Bošani".

- Vrijeđanje građana? Ne to može biti samo vrijeđanje onih koji bacaju otpad, a ne svih građana Biograda! Velikoj većini građana se svidio naš potez, kažu "napokon da se nešto napravi", jer mi smo turistički grad i nedopustivo je da se na ovakav način bacanjem otpada nagrđuje grad i uništava okoliš, kaže biogradski gradonačelnik Ivan Knez otkrivajući da je tekst s table sastavljen na sastanku desetak ljudi iz gradske uprave.

- Složili smo se da je ovo najbolji tekst, jer malo provocira ljude koje treba odvratiti i odgovoriti od bacanja otpada na neprimjerenim mjestima. Dakle, to rade pojedinci, pa ako se oni osjećaju kao glupani, a poruka je usmjerena samo prema njima, neka se tako osjećaju! Ili neka potraže specijalističku liječničku pomoć, jer onome tko se ovim tekstom osjeća prozvanim, ja ne mogu pomoći, zaključuje gradonačelnik Knez.


PODPREDSJEDNIK GV ANTE FUZUL: Ovo su neprimjerene poruke!

Medijima je stigla i reakcija Ante Fuzula, podpredsjednika GV Biograda iz opozicijskog Modesa, kojega je zanimalo što o sadržaju table misli gradonačelnik i gradska uprava koji su povrijedili ljudsko dostojanstvo osobama koje su, bez ikakve sumnje, napravile pogrešku, no svejedno imaju pravo na ljudsko dostojanstvo.

- S obzirom da smo ipak turistički grad, smatram da su takve poruke, pa makar se radilo i o počiniteljima nelegalne radnje, u najmanju ruku neprimjerene. Zar ne bi bilo inteligentnije da su se recimo postavile table s natpisom „Upozorenje! Zabranjeno odlaganje otpada! Video nadzor!". No, svatko radi onako kako najbolje zna, stoji u priopćenju Ante Fuzula.

24. travanj 2024 10:18