StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: POBUNA ARBANASA U GRADSKOJ VIJEĆNICI

Povucite plan za Uvalu Bregdetti! Nemamo infrastrukturu, trebaju nam javni sadržaji. "Gdje je taj gospodin Zdenko Zrilić, zar se stidi doći pred nas?"

2. travnja 2019. - 16:36
breghdetti2-020419 (1)

U srijedu je sjednica Gradskog vijeća Zadra od kojega trebamo zatražiti da se iz procedure povuče Urbanistički plan uređenja Uvale Bregdetti do izmjena i dopuna Prostornog plana Zadra, a dotle treba definirati prostor obuhvata ovog plana po našim željama i društvenim potrebama. Grad je dužan osigurati nam ono što nam treba, valjda imamo nekog iz Arbanasa među gradskim vijećnicima koji bi to mogao inicirati, izjavio je na ponovljenoj javnoj raspravi Gvido Stipčević i naišao na gotovo jednoglasno odobravanje šezdesetak mještana Arbanasa okupljenih u gradskoj vijećnici.

Ispostavilo se da u aktualnom sastavu Gradskog vijeća Zadra nema nikoga s područja Mjesnog odbora Arbanasa u čije ime je njegov predsjednik Zvonimir Rogić još jednom iznio niz primjedbi na plan što ga je za tvrtku Zdenka Zrilića "Nautilus" izradio Željko Predovan.

Mjesni odbor se protivi prometnim rješenjima i traži izradu prometne studije, stupnju izgrađenosti, planiranom broju stanovnika, a zatražili su i da rok za podnošenje primjedbi bude produžen do 25. travnja. Iako je Predovan prihvatio nekoliko primjedbi i u plan uvrstio parking kod postojećeg igrališta, Rogić je to nazvao kozmetikom zahtijevajući uvažavanje interesa građana kojima je stalo do izgradnje javnih i društvenih objekata (ceste, trgovi, škola, vrtić, pošta, zelene površine, parkirališta...).

Zatraženo je i širenje obuhvata UPU-a na područje prema Autobusnom kolodvoru jer na tom prostoru postoje trenutno bezvrijedne parcele.

-Predstavnici gradske vlasti su nam obećali 3D prikaz Uvale Bregdetti, ali to nismo dobili. Tražimo od Grada Zadra čvrste pismene garancije za izgradnju nogometnog igrališta, rekao je Rogić tražeći i odgovor na pitanje hoće li država i Hrvatske željeznice svoje zemljište oridati ili pokloniti "Nautilusu" kao investitoru.

Autor UPU-a Željko Predovan je ponovio da je većina primjedbi odbijena jer su u koliziji s Prostornim planom Zadra, pa naprosto nisu mogle biti prihvaćene. Predovan je izjavio kako je stigla suglasnost HŽ-a za izgradnju prometnice preko željezničke pruge kojom bi prostor obuhvaćen planom bio prometno povezan s Ulicom Vlatka Mačeka bez probijanja pothodnika ili izgradnje nadvožnjaka.

Obuhvat plana je određen PP Zadra, rekao je Predovan i još jednom ponovio da se javni sadržaji mogu graditi na području obuhvata plana, te da je usvajanje ovog plana preduvjet za to. Tu su se Predovan i okupljeni mještani Arbanasa učestalo razilazili, jer su oni zahtijevali da se to u UPU unese kao obaveza.

Arbanasi misle da postojeća infrastruktura ne podržava ovoliku izgradnju na području Uvale Bregdetti, a Nikola Perović je izračunao da su zahtjevi mještan ssitniš u odnosu na tržišnu vrijednost projekta koju je on procijenio na 110 milijuna eura.

-Obvežite buduće investitore. Da sam ja Zdenko Zrilić došao bih i rekao "gradit će se to i to", a ovako ljudi sumnjaju da se nešto radi ispod stola, rekao je Perović dok je Livio Stipčević, također se pitajući "gdje je taj gospodin Zdenko Zrilić, zar se stidi doći pred nas", kazao da s ovim planom "nešto smrdi". -

Nekome u Gradu Zadru se s ovim planom žuri. Poznajem i Željka Predovana i Zdenka Zrilića i Božidara Kalmetu i molim ih da ne glume ovim ljudima, izjavio je jedan od mještana najavljujući blokadu dok se obuhvat plana ne proširi.

 

"Evo zašto nam treba nova osnovna škola"

- Podaci pokazuju da nam treba nova osnovna škola. Prema postojećoj školi koja ima 540 učenika gravitiraju Arbanasi s oko 2.200 stanovnika i Ričina s oko 3.600 stanovnika. Iz 200 stambenih jedinica na Karmi treba očekivati još 200 učenika, a iz ove stambene zone dodatnih 450 učenika. Dakle, nužno je na području obuhvata ovog plana predvidjeti izgradnju nove škole, izjavio je Gvido Stipčević.

20. travanj 2024 10:54