StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: IMA 14 GODINA, PRVAK JE DRŽAVE U MATEMATICI, 'VRBUJU' GA ZAGREBAČKE GIMNAZIJE

Evo kakve uvjete za rad ima Zadranin Namik Agić, osmaš s iznadprosječnim talentom!

Piše L.B.
2. travnja 2019. - 23:15
namik_agic7-020419

- Brojke su mi uvijek bile zabavne. Još u vrtiću, zapravo. Tako je valjda matematika već u prvim razredima osnovne škole meni bila nekako zabavna. Sada se promijenilo: matematika je ne samo zabavna nego i lijepa, u spektru zadataka svaki je novo iskustvo, svaki se rješava na svoj način... Mislim, sve skupa to je ozbiljno, puno vježbam i volim to, ali nije mi matematika sve u životu – veselo priča Namik Agić, osmaš u zadarskoj Osnovnoj školi Krune Krstića, koji je na upravo završenom natjecanju iz matematike osvojio prvo mjesto u Hrvatskoj.

Ali Namik ipak nije običan 14-godišnjak. Prvo mjesto u državi iz matematike osvojio je već u petom razredu. Pa potom i u šestom, u sedmom je bio drugi u Hrvatskoj, sada, u osmom, opet je prvi. Namik je iznimno nadareni mladi čovjek, kojega, iako je do upisa u srednju školu još daleko, već „rastežu“ i zovu u elitne (zagrebačke) gimnazije, žele da bude njihov učenik. No Namik će, kaže, ostati u Zadru, ili u Gimnaziji Franje Petrića ili Jurja Barakovića.

- Meni osobno je još jedan njegov uspjeh nevjerojatan: on je ove godine jedini učenik u cijeloj Hrvatskoj koji je ispit iz fizike na Županijskom natjecanju rješio 100 posto. Uskoro će ići na državno natjecanje iz fizike, u Poreč – kaže ravnateljica OŠ Krune Krstića Jasmina Matešić.

Kakve to talente i idealne uvjete Namik ima? Tko sve s njim radi, kakve uvjete za rad ima kada vježba kod kuće?

- Haha, mir u kući nema sigurno, jer supruga i ja imamo njih četvero, Namik je najstariji, ima dva mlađa brata i sestricu od dvije i pol godine. Supruga predaje biologiju u OŠ Šime Budinića. Ali red se zna. Namik je bez sumnje iznimno talentiran, ima nevjerojatnu sposobnost pamćenja, no bez napornog rada i usmjeravanja on ne bi postigao ovakve rezultate – kaže Namikov otac Emir Agić. Od petog razreda Emir Agić svom sinu predaje matematiku i njegov je mentor.

- Namikovu sklonost prema brojkama uočili smo vrlo rano, puno prije polaska u školu. Slagao je brojeve od spužve po podu, zapitkivao kakvi su to brojevi na satovima, a pamtio je doslovno sve. Ipak, njegovim talentom počeo sam se ozbiljnije baviti tek u petom razredu, kada je postao moj učenik – priča Emir Agić, koji je završio matematiku i fiziku na zagrebačkom PMF-u, nakon čega je nekoliko godina radio na FER-u.

- Rodom sam iz Banja na otoku Pašmanu i s obitelji sam se odlučio preseliti u Zadar – ispričao je prof. Agić. On ističe da Namika nije potrebno zvati genijalcem, „jer ima jako puno talentirane djece.“

- Bit ću potpuno iskren: da mu nisam otac, mislim da Namik ne bi ovako napredovao. Godinama, kao mentor na natjecanjima, gledam iznimno talentiranu djecu koja se kasnije „pogube“, ne usmjerava ih se pravilno. Talentiranoj djeci treba više oduzimati nego davati, pri tome mislim na činjenicu da su ta djeca već bogata i treba „micati grane“ koje im smetaju, usmjeravati ih samo na ono bitno, inače se izgube. I ne zaboravimo na kućni odgoj, on je jako važan, zato mislim da se kod Namika sve to dobro posložilo, iako naglašavam da je on prvi, njegova uloga je ključna. Međutim, sustav rada s nadarenom djecom u Hrvatskoj je loš i još dugo tu neće biti pomaka. Namik je sad već 14-godišnjak, umrežen s ekipom iz cijele Hrvatske, sve je samostalniji, otići će iz ove škole, ali dobio je temelje za cijeli život. A ja s njim četiri godine radim s običnom pločom i kredom! – kaže Namikov otac.

- Da, tata je nekad naporan. Ali zanimljivo da je to jako rijetko – komentirao je Namik oca, profesora i mentora čijem usmjeravanju duguje velike uspjehe.

Namik se priprema za sudjelovanje na skoroj Hrvatskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi, sa koje četiri najbolja učenika odlaze na Juniorsku balkansku matematičku olimpijadu na Cipar.

- Na natjecanjima, kad dobijem test, zaista imam ambiciju biti prvi. To se pojavilo s vremenom. Puno radim i nije mi svejedno kakav ću imati rezultat. Ali... sada me nekako zaokupila fizika. Potaknuo me i ovaj posljednji uspjeh, da sam jedini u Hrvatskoj na svim županijskim natjecanjima iz fizike samo ja imao 100-postotnu rješenost. Fizika je neiscrpno, zanimljivo područje i jedva čekam državno natjecanje – kaže Namik Agić, koji se odlično uklapa u društvo. „Samotnjak“ je, kaže, samo kada vježba, a za sve ostalo on je tipičan 14-godišnjak.

05. svibanj 2024 03:05