StoryEditorOCM
4 kantunaNOVA PROZIVKA ZBOG STAROG NEPOTIZMA U GRADSKOM PODUZEĆU

Grgo Peronja: Moj je sin zaposlen prije 12 godina, a bivše auto "Odvodnje" kupio je tri godine nakon što smo ga vratili auto kući!

9. travnja 2019. - 00:28
radovi_kalmeta7-060514

Predsjednik zadarskog SDP-a i gradski vijećnik Antun Novoselović prozvao je direktora komunalne tvrtke "Odvodnja" Grgu Peronju za nepotizam jer je vlastitog sina zaposlio kao referenta u ured neposredno pokraj svoga i to za veću plaću od radničke. Osim toga, Novoselović je Peronju optužio i za namještaljku sa službenim automobilima koji su nakon otpisa završili u vlasništvu Peronjinih sinova.

Naravno, Novoselović je pitanje o toleriranju nepotizma usmjerio prema gradonačelniku Branku Dukiću, ali mu je ovaj lakonski odgovorio da se on time ne bavi.

Što je bilo sa službenim automobilima?

"Odvodnja" je 2003. godina nabavila Peugeot 406 kojega je uglavnom vozio direktor Grgo Peronja, da bi ga po principu "staro za novo" zamijenila šest godina kasnije. Od 2009. godine, kada je vraćen auto kući, taj je automobil bio na prodaji, cijena mu je s vremenom padala, a onda ga je tri godine kasnije kupio Peronjin sin za 25.000 kuna.

-Tri godine je auto bio u auto kući i mogao ga je kupiti bilo tko. Osim toga, do kupnje je došlo još 2012. godine, prije pet godina, a ja sam na tu temu morao govoriti i prošle godine nakon prozivke istog čovjeka, kaže Grgo Peronja.

Drugo službeno vozilo, Peugeot 407, krajem 2014. godine prodao je bivši direktor "Odvodnje" Ante Josip Šikić i početkom 2015. preko operativnog lizinga nabavio Golfa, objašnjava dalje Peronja.

- Taj je Golf lani vraćen lizing tvrtki koja ga je odmah prodala nekoj auto kući i ja ne znam što je s tim autom kasnije bilo. Ali, nije točno da je moj drugi sin vlasnik tog Golfa, tko zna u čijem je automobilu viđen. On je do prošle godine vozio Hyundai i trenutno nije vlasnik bilo kojega automobila, to su čiste insinuacije jer je sve to lako provjerljivo, a "Odvodnja" ima sve račune i dokumentaciju, navodi Peronja.

Neslužbene informacije govore da je zadarska policija, očito reagirajući na prozivke preko medija, prošle godine posjetila "Odvodnju", zatražila i dobila svu dokumentaciju koja im je trebala, ali se od tada, tvrdi Peronja, njemu više nitko iz policije nije javio.

Što se zapošljavanja vlastitog sina tiče, Peronja priznaje da je zaposlen u "Odvodnju" još 2007. godine.

- Tada smo bili pred izgradnjom vrlo kompliciranog uređaja, pročišćavač otpadnih voda je tada bio potpuno nova tehnologija, pa smo zaključili da bi bilo dobro zaposliti skupinu od 18 srednjoškolaca. Tada je, prije 12 godina, sa srednjom stručnom spremom zaposlen i moj sin. Nakon 12 godina, zbog odlaska jednog radnika u mirovinu, prebačen je na posao "telefonskog dispečera", što je vrlo osjetljivo radno mjesto s obzirom da opslužujemo 3.650 kuća i godišnje zaprimimo preko 10.000 poziva, kaže direktor Peronja dodajući da plaća njegovog sina nije rasla nakon što je "otišao iz pogona" i da se kreće oko prosječne plaće u "Odvodnji" koja iznosi 6.197 kuna.

Nakon što je gradonačelnik Dukić povećao plaće gradskih direktora, Peronja bi umjesto dosadašnjih 10.400 trebao dobiti plaću od 11.500 kuna u neto iznosu.

 

Peronja je jedan od HDZ-ovih vjećnih direktora

Grgo Peronja je jedan od najdugovječnjijih HDZ-ovih direktora u Zadru. Na čelu "Odvodnje" nije bio jedino u periodu od 2013. do 2017. godine kada je zbog HDZ-ove koalicije s HSPAS direktor postao Ante Josip Šikić, brat poznatog HDZ-ovca i bivšega državnog tajnika u Ministarstvu kulture Zorana Šikića.

Grupacija oko tadašnjeg vodstva lokalnog HSPAS je napustila pravaše i formirala Modes, a u te četiri godine kada su imali svog čovjeka na mjestu direktora, preuzeli su model koalicijskog partnera, pa je u "Odvodnji" zaposleno više "modesovaca".

Istekom koalicije, Ante Josip Šikić je napustio direktorsko mjesto na koje je opet vraćen Grgo Peronja.

25. travanj 2024 20:43