StoryEditorOCM
4 kantunaZAŠTO JE 24-GODIŠNJAK POVUKAO PRIJAVU PROTIV DARKA KOVAČEVIĆA (32)

Daruvarac nakon izlaska iz zatvora: "Nemam komentara. Želim samo imati mir!"

5. travnja 2019. - 22:00
darko_daruvarac5-310319

- Nemam komentara. Želim samo imati mir – kazao nam je 32-godišnji Darko Kovačević zvani Daruvarac, nakon što je u petak u ranim poslijepodnevnim satima pušten iz istražnog zatvora u Zadru gdje je proveo šest dana zbog prijetnje izrečene 24-godišnjem Zadraninu prošle subote u kafiću na Boriku. U petak prijepodne je međutim 24-godišnjak povukao svoju prijavu čime su nestali svi razlozi za Daruvarčevim zadržavanjem iza rešetaka gdje je, prema odluci suca istrage Marijana Bitange, a zbog opasnosti od ponavljanja djela, trebao provesti do mjesec dana.

DARKO KOVAČEVIĆ PUŠTEN IZ PRITVORA 24-godišnjak nije htio komentirati zbog čega je povukao prijavu protiv Daruvarca

ISPOVIJEST ZADRANINA (24) KOJEG JE DARKO KOVAČEVIĆ NAPAO NA BORIKU "Bojim se. Daruvarac mi je zaprijetio da će me karati u bulju!"

- U sklopu istražnog postupka oštećenik je danas došao u Državno odvjetništvo na davanje iskaza, međutim, umjesto iskaza odlučio je povući prijavu za prijetnju. Time su nestali svi razlozi za kaznenim progonom i istražnim zatvorom. Odvjetništvo je o tome obavijestilo Županijski sud koji je donio rješenje o puštanju pritvorenika na slobodu – objasnio nam je općinski državni odvjetnik Ivica Škara.

Daruvarac nije htio komentirati povlačenje prijave protiv njega, niti razgovarati o okolnostima koje su ga opet dovele u istražni pritvor. Naime, kako je bio pritvoren na mjesec dana zbog mogućnosti ponavljanja djela, a s obzirom na njegov dosadašnji kazneni dosje, postojala je velika vjerojatnost da bi mu istražni pritvor mogao biti produljen za još maksimalno dva mjeseca. U tom razdoblju od tri mjeseca, kalkuliralo se, Županijski sud u Splitu imao bi dovoljno vremena donijeti odluku o prvostupanjskoj presudi koju je dobio u siječnju za premlaćivanje 18-godišnje Zadranke. Ukoliko bi tu nepravomoćnu odluku Općinskog suda u Zadru potvrdio Županijski sud u Splitu, Daruvarac je mogao direktno iz istražnog zatvora biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne. Podsjetimo, sutkinja Mitra Meštrović Daruvarca je osudila na jedinstvenu kaznu od pet godina zatvora zbog nanošenja teške tjelesne ozlijede i prijetnje.

Dvadeset četverogodišnji mladić koji je prijavio Daruvarca za prijetnju nije htio objasniti svoj postupak za novine i za obrazloženje nas je uputio na Općinsko državno odvjetništvo u Zadru.

Neslužbene informacije govore da su se napadnuti mladić i njegova obitelj nenadano našli pod velikim pritiskom zbog interesa medija kojeg jednostavno nije više mogao izdržati. Mladić je prijetnju prijavio policiji nakon što ga je Daruvarac, prema njegovim riječima, odgurnuo na terasi kafića na Boriku prošle subote prijeteći mu da će ga "karati u bulju", zbog onoga što je o njemu objavljivao na društvenim mrežama. Mladić je pao preko stolova na pod, a kad se ustao u samoobrani je krenuo prema Daruvarcu s podignutom stolicom, ali ga nije udario. Zbog toga je Daruvarac protiv 24-godišnjaka podnio kaznenu prijavu za čak tri djela: lažno prijavljivanje, prijetnju i nanošenje teške tjelesne ozlijede u pokušaju. Nakon što je policija provela istragu po prijavi i rezultate svojih saznanja proslijedila Općinskom državnom odvjetništvu početkom tjedna, kaznena prijava još nije uzeta u rad.

- Do petka u 16 sati ta prijava nije došla do mene – potvrdio nam je općinski državni odvjetnik Ivica Škara.

Djelo prijetnje za koje se teretio Darko Kovačević goni se po prijavi oštećenika, a uključuje prijetnju smrću, prijetnju teškim ozljeđivanjem, otmicom ili nekim drugim oblikom nanošenja zla. Za takvo djelo prijetnje predviđena je kazna do tri godine zatvora. Prema riječima napadnutog mladića, Daruvarac mu nije prijetio smrću, ni teškim ozljeđivanjem, ali jest silovanjem, odnosno "nekim drugim oblikom zla". U takvim pak slučajevima, progon počinitelja se vodi privatnom tužbom, a ne kaznenom prijavom državnog odvjetnika.

Neslužbene informacije govore da je Daruvarčev odvjetnik Boris Radman upravo na tome temeljio svoju žalbu na odluku o istražnom zatvoru smatrajući da Daruvarac nije trebao biti kazneno gonjen od strane odvjetništva, nego eventualno oštećenika kao privatnog tužitelja, jer mu je prijetio "nekim drugim oblikom zla", i to silovanjem. U tom slučaju ne bi ni bio u istražnom zatvoru. Ako bi se izrečene prijetnje navodno uopće dokazale jer ih većina svjedoka nije ni čula. Naime, ključnim dokazom uzimao se snimak s nadzorne kamere iz kafića koja je zabilježila cijeli događaj, ali ne i izrečenu prijetnju koju je 24-godišnjak prijavio policiji nakon naguravanja s Daruvarcem, a svjedoci događaja su o tome dali različite izjave. Unatoč tome, da nije došlo do povlačenja prijave, državni odvjetnik bi vrlo vjerojatno podignuo optužnicu protiv Daruvarca.

Izlazak Daruvarca iz istražnog zatvora iznenadio je sve, navodno i samog Kovačevića. U petak je, kako doznajemo, trebao biti kratko pušten iz istražnog zatvora zbog liječničkog pregleda jer se žalio na bolove u leđima. Bio je u pritvorskom dvorištu kada su ga stražari pozvali da uzme stvari jer izlazi. Mislio je da se s njim šale, s obzirom na to da je tražio dozvolu za odlazak liječniku, no kad su mu dali sudsko rješenje, shvatio je da ga stvarno puštaju na slobodu.

Odmah po izlasku iz zatvora dočekao ga je prijatelji u bijelom Mercedesu koji ga je odvezao kući.

05. svibanj 2024 21:40