StoryEditorOCM
4 kantunaBIVŠI ČELNICI ZADARSKE TVORNICE KRUHA NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI

Mudražija i Rajčić: Nismo krivi za malverzacije s cijenama brašna!

Piše B.S.
8. travnja 2019. - 23:44
rusenje_tvornica_kruha14-18

Bivši čelnici Tvornice kruha Zadar Željko Mudražija (68) i Zvonimir Rajčić (56) u ponedjeljak su na Županijskom sudu u Zadru opovrgnuli krivnju za malverzacije s cijenama više od tisuću kilograma brašna.

“Ne osjećamo se krivima”, rekli su devet godina od podizanja optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Zadru (ŽDO) koja ih tereti da su kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti počinili tijekom 2010. godine - Mudražija kao tadašnji predsjednik uprave Trgovačkog društva Tvornice kruha Zadar d.d., a Rajčić (56), kao direktor Trgovačkog društva “Olvin” d.o.o. Kali i član uprave Tvornice kruha. Terete se da su postupali protivno Zakonu o trgovačkim društvima, a s ciljem da društvu “Olvin” pribave nepripadajuću imovinsku korist.

Zajednički su, prema optužnici, odlučili da će “Olvin” nabavljati od Trgovačkog društva Mlinoprom d.o.o. Brezje razne tipove brašna po nabavnim cijenama od 0.65 do 1.70 kuna, iako je po tim istim cijenama Tvornica kruha Zadar također mogla nabavljati brašno kao sirovinu za svoju proizvodnju. “Olvin” je nakon toga to isto brašno prodavao Tvornici kruha Zadar za iznose od 0.80 do 2.70 kuna, pa je na opisani način “Olvin” u poslovima preprodaje više vrsta brašna u ukupnoj količini od 1.150, 957 kilograma, na ime razlike između nabavne cijene brašna i cijene po kojoj se to brašno prodavalo Tvornici kruha Zadar, ukupno zaradio 157.047, 42 tisuća kuna. Za taj iznos oštećena je zadarska Tvornica kruha.

- Bilo je puno dobavljača i znalo je biti problema s kvalitetom brašna. Brašno se nabavljalo na razne načine, putem raznih društava, a jedno od njih bio je i “Olvin” koji je bio kupac proizvoda Tvornice kruha. Na takav način se poslovalo. “Olvin” je kupovao kruh od Tvornice kruha Zadar jer je imao svoje trgovine - posvjedočio je pred sutkinjom Sandrom Radanović pravnik Mate Kačan koji je 2009.godine bio u Nadzornom odboru Tvornice kruha.

Željko Fain je pak rekao kako je u interesu tvornice bilo da zadrži tržište.
- Borili smo se s jakom konkurencijom. Pojavili su se veliki proizvođači pekarskih proizvoda. “Olvin” je nabavljao određene vrste brašna, a s druge strane kupovao je proizvode Tvornice kruha Zadar. To je bila uobičajena poslovna suradnja – rekao je Fain, jedan od bivših direktora zadarske Tvornice kruha koja je od 2012. u većinskom vlasništvu Josipa Bošnjaka. On je postao većinski vlasnik zadarske tvornice sa 17 milijuna kuna temeljnog kapitala.

Osim za malverzacije s cijenama brašna, zadarska policija je 2010. godine u koordinaciji s županijskim državnim odvjetništvom dovršila još jedno kriminalističko istraživanje nad osam osoba, čelnih ljudi iz Tvornice kruha Zadar, među kojima se nalaze Mudražija i Rajčić. Riječ je o članovima Uprave i nadzornog odbora Tvornice kruha Zadar d.d. koje se sumnjičilo da su kao odgovorne osobe Tvornicu kruha oštetili za više od tri milijuna kuna preprodajom dionica.

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu 31. listopada 2012. godine protiv osam osoba, međutim, nakon dopunjene istrage, županijski državni odvjetnik je u prosincu 2015. odustao od optužbe zbog nedostatka dokaza da su osumnjičenici počinili kazneno djelo koje im se stavljalo na teret, odnosno jer se "sa sigurnošću i pouzdano ne može utvrditi te iz razloga što nije izvjesno da bi okrivljeni počinili kazneno djelo za koje se optužnicom terete". 

20. travanj 2024 12:22