StoryEditorOCM
4 kantunaU NASELJU PUNTA SKALA KONAČNO SE GRADI CJEVOVOD, A STARI DUGOVI ZA VODU IDU NA SUD

Vlasnici kuća: Sezona dolazi, a ulice su nam raskopane! Vodovod: Čekamo zahtjeve za priključke!

10. travnja 2019. - 23:49
punta_skala-100419

Dugogodišnje poteškoće sa snabdijevanjem vodom oko 130 vlasnika kuća u naselju Punta Skala taman su se počele raspetljavati, a sada su se pojavile nove teškoće. Dolazi Uskrs, turistička sezona je pred vratima, a ulice po naselju su raskopane, žale se kućevlasnici.

- Mi smo sami financirali asfaltiranje naše ulice koja je sada raskopana. Radnici su postavili glavne vodovodne cijevi i sada čekamo postavljanje pojedinačnih priključaka, pa ulice nisu asfaltirane. "Vodovod" mora obavijestiti ljude kako trebaju podnijeti zahtjeve za priključak, a mnogi od njih ovdje će se pojaviti tek u srpnju. Ne želimo sezonu dočekati s raskopanim ulicama jer je "Vodovod" imao vremena od rujna 2016. godine do danas sve ovo riješiti, kaže Irena Palčić, vlasnica kuće u naselju "Punta skala".

Sve se zakuhalo kada je tvrtka "Punta Skala" privatnicima prodala kuće zajedno s lokalnom vodovodnom mrežom koju "Vodovod" nikada nije preuzeo u vlasništvo. Tvrtka "Punta Skala" je plaćala utrošak vode sa zajedničkog vodomjera kojega im je ugradio "Vodovod", a zahvaljujući diferencijalnim mjerilima, tvrtka se naplaćivala od korisnika i vlasnika kuća. Ali, kada su neki vlasnici prestali plaćati ili su to činili neredovito, počeli su se gomilati dugovi pojačani velikim gubicima vode.

- U naselju "Punta skala" smo napravili novi cjevovod i počeli smo raditi na priključcima. Imali smo popis vlasnika kuća, obavještavamo ih da moraju podnijeti zahtjeve za postavljanje priključaka, a dosada nam se odazvalo nešto više od 30 vlasnika kuća, pa ih i ovim putem pozivamo da to što prije naprave, kaže direktor "Vodovoda" Tomo Matek pojašnjavajući da je postavljanje priključaka i mjerila za vodu razlog zbog kojeg ulice nisu asfaltirane jer ne bi imalo smisla opet kopati tek postavljeni asfaltni sloj.

- Nove priključke vlasnici će plaćati nekoliko tisuća kuna, ovisno o udaljenosti između kuće i ruba parcele na kojemu će biti vodomjer, kaže Matek.

Radove na izgradnji oko 600 metara vodovodne mreže, vrijedne 460.000 kuna bez PDV-a, izvodi "Vodoinstalacija", a 80 posto tog iznosa osigurale su Hrvatske vode, dok je preostalih 20 posto stuglo iz zadarskog gradskog proračuna. Hoće li i koliki broj kuća dobiti svoj priključak i kada, još uvijek nije moguće precizno reći, ali je sigurno da će "stari dugovi" postati predmet sudskog spora između "Vodovoda" i vlasnika kuća jer kalkulacije pokazuju da bi po se moglo raditi o dugu od oko 2.500 kuna po pojedinačnom korisniku.
 

NADZORNI ODBOR "VODOVODA": "Još vjerujemo da je moguć dogovor oko dugova"

- Nadzorni odbor je reagirao i napravio sve kako u dijelu medijacije Uprave s krajnjim korisnicima tako i dodatnim naporom u dijelu osiguranja opskrbe vodom, odnosno izgradnje nove vodovodne mreže. Na Upravi Vodovoda je da regulira ugovorni odnos s korisnicima. U dijelu nastalog dugovanja, nadležnost je i odgovornost Uprave unutar zakonskih regulativa postupati s istim. Iako je za pretpostaviti da će to biti tema sudskog spora, ne želeći prejudicirati postupke Uprave, a ni građana, i dalje vjerujem da je moguć dijalog, izjavio nam je Robertino Dujela, gradski komunalni pročelnik i predsjednik Nadzornog odbora "Vodovoda".

19. travanj 2024 02:49